Франкфуртске „Вести“: Косову и војска и тврда граница

Четири године након успостављања интегрисаног прелаза на Мердару јуче је положен камен-темељац за изградњу сталног прелаза.

Договорено у Бриселу: Камен-темељац за нову границу (Извор: Facebook/Hashim Thaçi)

Договорено у Бриселу: Камен-темељац за нову границу (Извор: Facebook/Hashim Thaçi)

Полагању камен-темељца присуствовали су косовски председник Хашим Тачи, главни преговарач Приштине Едита Тахири и други који су редом понављали да је ово ударање темеља трајном граничном прелазу резултат дијалога Београда и Приштине у Бриселу, те да је нормално да „две државе сарађују и спрече шверц и криминал“.

Церемонији су присуствовали и представница ЕУ у Приштини Наталија Апостолова, шефица Еулекса Александра Пападопулу као и представници агенција УН на Косову.

Недавно је у косовском парламенту усвојена и Резолуција о трансформацији безбедносних снага Косова у оружане снаге Косова. Српски посланици нису учествовали у гласању.

Резолуција овлашћује Владу Косова да координише и изради стратегију за трансформацију Безбедносних снага Косова у војску, чиме се заобилази кључно одлучивање представника Срба о овој теми.

– Само у последња два три дана српска држава и народ су доживели још неколико пораза – каже Александар Ђикић, председник Српског националног форума.

Он подсећа да су пре двадесетак дана власти у Београду бомбастично најавиле да ће на Сретење Срби сами организовати и формирати Заједницу српских општина.

– Како видимо, у питању је још једна лаж, још једна превара и још једно политичко иживљавање над јадним положајем у коме се Срби налазе. Уместо формирања ЗСО добили смо ултиматум Приштине под ким је уклоњен зид на мосту у Косовској Митровици. Уместо тог зида, ево поставља се камен-темељац за један други зид, у виду граничног прелаза на Мердару и то баш на годишњицу злочина у Ливадицама. Београд опет ћути – каже Ђикић.

Нема доказа ни за Еулекс

Једини осумњичени за напад у селу Ливадице био је Фљорим Ејупи, који је 2008. осуђен на 40 година али за дела која немају везе с бомбашким нападом. Осим Ејупија, ухапшени су Ћељи Гаши, Авдиј Бехљуљи и Јусуф Вељију, али су ослобођени због недостатка доказа. Истрагу је повео и Еулекс, без икаквих резултата до сада.

Након прелаза Мердаре у складу са Споразумом о интегрисаном управљању границама градиће се још два стална прелаза, Мутивода и Брњак, саопштила је Канцеларија ЕУ у Приштини.

– Доживећемо подизање караула и других војних објеката на Копаонику и другим локацијама према централној Србији и Београд ће опет да ћути – закључује Ђикић.

Злочин без казне

Прошло је 16 година од напада на аутобус Ниш експреса у селу Ливадице код Подујева у коме је погинуло 12 људи, а повређене су 43 особе.

Парастосу у цркви у Лапљем селу су присуствовали чланови породица и неколико представника Срба у косовским институцијама. Срђан Поповић, посланик у Скупштини Косова, подсетио је да „нажалост, до фебруара 2017. кривци нису пронађени, ни за злочин у Ливадицама, ни за друге“.

Вукови нису претња

На северу Косова нема наоружаних група које финансира Русија. Фотографије униформисаних и наводно наоружаних људи погрешно су протумачене у албанским медијима, ради се о спорту војне симулације, а не о илегално наоружаним Србима, објаснио је директор Косовске полиције Шпенд Маџуни који је нагласио да је Ерсофт клуб Вукови из Звечана уредно регистрован и да његов председник, нити чланови нису никаква опасност за грађане Косова.

Ј. Л. Петковић

(Вести, 17. 2. 2017)

НП „Отаџбина“: Актуелна власт прихватила Косово као независну државу

Успостављање и изградња три гранична прелаза између Косова и Метохије и централне Србије само је још један у низу доказа да се актуелни режим Александра Вучића одрекао Косова и Метохије.

otadzbina-logo-boja

Изговор да је тај споразум постигнут још 2011. године, када је на власти била Влада Мирка Цветковића, није оправдање имајући у виду да је Уставни суд Републике Србије својом одлуком број ИУО321/2013 (Службени гласник 98/11) поништио уредбу Владе Републике Србије о преласку административне линије према Аутономној Покрајини Косово и Метохији (споразум о ИБМ) на којој се заснивао споразум који је парафирао Борко Стефановић.

Нажалост, иако је одлука Уставног суда била обавезујућа за Владу Александра Вучића он је није спровео у дело и неуставни административни прелази и даље функционишу. Што је још горе, српски премијер сем постојећих гради нове граничне прелазе, од којих је један између општина Звечан и Нови Пазар а други између општина Медвеђа и Косовска Каменица.

Иначе, обавештавамо грађане Србије да је градња ових граничних-административних прелаза од тврдог материјала а инвеститор је Европска унија, главни покровитељ независног Косова, што јасно потврђује да је актуелна власт прихватила Косово као независну државу.

Задњих дана обасути смо изјавама актуелног председника Владе да он воли Србију, што је просто чудно имајући у виду да сам не поштује Устав сопствене државе а на делу комада и предаје део територије Србије.

Нажалост, ово није једина одлука Уставног суда Републике Србије по којој није поступила актуелна Влада, јер иста у дело није спровела ни друге одлуке којима је констатовано да постигнути споразуми нису у сагласности са Уставом Републике Србије. Реч је о споразумима о катастру, матичним књигама, дипломама, регистарским таблицама, слободи кретања и др.

Јуче је председник Руске Федерације господин Владимир Владимирович Путин потписао указ о признавању докумената самопроглашених Доњецке и Луганске републике. Ово треба да буде пример актуелном председнику Владе како се штите државни и национални интереси једне земље. Са друге стране, Александар Вучић нема ни храбрости ни смелости да распише локалне изборе на територији Косова и Метохије, на шта је у обавези од 2013. године када је незаконито распустио скупштине општина које су функционисале по законима Републике Србије.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ подсећа грађане Србије да су Срби са Косова и Метохије још 2010. године прогласили Владимира Путина за почасног грађанина Косова и Метохије. Сходно томе, Срби из јужне српске покрајине замолиће руског председника да српском премијеру одржи бесплатне часове патриотизма о томе како се бране и штите национални и државни интереси.

Косовска Митровица, 19. 2. 2017.

Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар