Да се ми питамо: Десет тачака за Србију

ss-onama-527

 1. Србија је национална држава српског народа и држава свих осталих грађана који у њој живе.
 2. У Србији је у службеној и јавној употреби српски језик, једино писмо ћириличко – српска азбука. У срединама где националне мањине живе у значајном проценту, поред српског језика и ћириличког писма – српске азбуке, предвидети употребу и језика и писма те националне мањине.
 3. Србија је православна држава, вођена светосавским начелима. Без обзира на посебан статус СПЦ, у Србији се поштују верске слободе и право вероисповести. Тренутно државно уређење је парламентарна република, за увођење православне монархије неопходан је референдум.
 4. Србија је држава која се ослања на своје снаге, уз најбоље односе и везе са Русијом. О уласку у било какве заједнице или савезе неопходно је референдумско изјашњавање.
 5. Српска војска, осим професионалног дела, подразумева и редовно служење војног рока.
 6. Приоритет у Србији имају народно здравље, народна просвета и наука.
 7. Економија у Србији служи за остваривање принципа хуманог живота становништва. Тржишна привреда, уз неопходне државне корекције. Банкарски систем се ослања на јапанска искуства, где су банке финансијско-производне фирме. Главна грана је српска пољопривреда. Нагласак је на малим поседима, који би били у рукама пољопривредника и занатлија.
 8. Србија има независно, одговорно и ефикасно правосуђе. Сви домаћи закони и прописи, као и међународни уговори који се склапају не смеју бити у супротности са Уставом Државе Србије.
 9. Србија одржава посебне везе са Србима у околним земљама. Србија има Министарство за повратак људи из дијаспоре.
 10. Медији у Србији су слободни, али и одговорни – како према закону тако и према етичким и моралним стандардима.

НАПОМЕНА: За сва остала питања која нису наведена, нека водиља буде да се уради како би Свети Сава поступио да је на нашем месту.

Десет тачака за Србију настале су као покушај формулисања националних циљева на сајту „Стање ствари“. Свако ко је сагласан са тих десет циљева нека их усвоји и почне да их сведочи животом; ко при томе има и молитвено правило – нека се моли свим Србима светитељима за успех подухвата. Како радили тако нам Бог помогао!


ИЗМЕНЕ

Овај чланак је промењен 11. 8. 2016. и то:  

 • У тачки 2 Званичан језик је српски промењено У Србији је у службеној и јавној употреби српски језик
 • У тачки 8 додата реченица Сви домаћи закони и прописи, као и међународни уговори који се склапају не смеју бити у супротности са Уставом Државе Србије
 • У тачки 10 „штампа“ промењена у медији.

Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-81JCategories: Да се ја питам

Tags: , ,

16 replies

 1. Хвала свима који су учествовали у прављењу ових Десет тачака. Ја сам пробао да „сравним“ све предлоге у један, водећи се следећим правилима:
  – да буде јасно и што краће
  – да ствари буду што општијег типа
  – да се не уносе ствари које нас очито деле
  – да се не стављају ствари које су „евентуално“ (осим оних где је неопходан референдум)

  Радећи на овим тачкама (учествујући у „јавној дискусији“ 🙂 ) увидео сам добро шта значи оно „два Србина, три партије“, па тим пре желим да честитам свима што смо ипак успели ово да формулишемо. Наравно, још има времена да неке ствари дорадимо, али све молим да се усредсредимо на дефинисање и евентуално избацивање а не ширење ових најопштијих тачака.

  Александар Лазић

 2. Нема се шта додати ни одузети. Потписујем.

 3. Предлог:

  Да у Т. 2 , уместо „Званичан језик је српски,“ буде Т.2.:“ У Србији се службено и јавно употребљава и користи србски језик и једино писмо ћириличко – србска азбука.

  Додати у Т.8 “ Сви домаћи закони и прописи,као и међународни уговори који се склапају у вези са Србијом, морају бити усаглашени са Уставом, односно, не смеју да буду у супротности са Уставом Државе Србије.“

  У Т 10. после „штампа“, додати „радио и телевизија су слободни“….

  Остале тачке -прихватљиве и разложне.

 4. Можда разрадити и прецизирати све око тачке 6, пошто те сегменте није тешко идеолошки изопачити.

 5. Кратко и јасно. Подржао бих овај предлог српског националног програма, али као прелазно решење. Јер ако хоћемо истинско оздрављење српског народа, повратак Светосављу и Богом благословену државу, онда либерална демократија може и мора бити ништа више од прелазног решења ка ономе што је Свети владика Николај назвао Српским домаћинским поретком.
  Узгред, недавно сам наишао и на овај предлог, и мада још увек нисам имао времена да га детаљно проучим, морам рећи да ми се веома допао: http://www.srb-akcija.org/izdvajamo/841/program/ Препоручујем га и вашој пажњи.

 6. Вук Емигрант
  Занимљив линк, неке објаве на том сајту делују инспиративно. Ипак, нигде не пише (можда ја нисам успео да пронађем податак) ко су чланови „Србске акције“, што улива неповерење. Затим, величају се особе (Франко на пример) које су повезане са елитама које вековима раде на слабљењу и нестанку Срба.
  Поздрављам Вас.

 7. Хвала свима на досадашњој дискусији. Предлози коментатора Зорана били су на месту и увршћени су у сам текст, а то је и нотирано.

  Александар Лазић

  ПС. Ово не значи да је крајња верзија документа, само је направљен пресек. Коментатор Вук Емигрант је добро приметио (или осетио) да је ово заправо само прелазно решење, а како ће даље бити – и да ли ће бити – само Бог зна.

 8. Po mom misljenju, previse usko i isklucivo nacionalno i teznja ka Rusiji.
  Ako se zalazete i brinete o pravima svih gradjana koji zive u Srbiji, onda ne mozete biti toliko rigidni i vuci samo na jednu stranu.

 9. Старинар, него где ће да вуку?

  Питам се како би изгледала једна званично православна држава.

  Референдуми су дискутабилна ствар, лако је манипулисати народом.

  Нисам сигуран за пољопривреду што се тиче економије, ваљда нагласак треба ставити на индустрији?

 10. Једна од тачака мора бити да нам Немачка и њени сателити исплате ратну одштету са припадајућим каматама (биће неколико трилиона отприлике). То што је Тито у своје аустроугарско име великодушно рекао да Немачка не мора Србији да исплати ратну одштету нас и међународног права се не тиче.

  Уосталом Ватикан и Енглеску треба уништити.

  Захтев да нам се врати Јадранска обала и острва која никада нису припадала Хрватској и Словенији јер исте нису ни постојале, тј. као државе су настале тек 1918. са масонским пројектом Краљевине Срба Хрвата и Словенаца. Србија је наследница свих творевина од 1918. све до СФРЈ и СРЈ, те нам све што је од Аустроугара ослободио српски војник и припада.

  Уосталом Ватикан и Енглеску треба уништити.

  Покренути питање повраћаја српских фабрика које је Тито размонтирао 1948. и послао у социјалистичке републике БиХ, Хрватску и Словенију. Кад је „опасност“ од напада Варшавског пакта прошла и неко из Србије тражио повраћај фабрика одговорено је да је то прескуп и прекомпликован процес. Значи када је требало покрасти Србију у договору са Стаљином и измишљањем неког Информбироа онда измештање фабрика није било ни компликовано ни скупо.

  Уосталом Ватикан и Енглеску треба уништити.

 11. додао бих (унапред се извињавам ако није формулисано у складу с правнимприципима):

  – забрана финансирања медија из иностранства, и власништва над медијима за оне који нису држављани Србије.
  – забрана финансирања НВО из иностранства, тј. дозвољено уз етикету „агент страног интереса“.
  – забрана активности НВО „Римо-католичка Црква“ на територији Србије због иницирања и учешћа у геноциду над Српским народом на територији бивше Краљевине Југославије.
  – забрана негирања геноцида и злочина над Србима, током 1. и 2. св.рата, и током комунистичке окупације, и ратова 1990тих.
  – осуда комунистичке окупације Србије 1944. и комунистичких злочина током окупације до 1991.

 12. @Milan Шта ћемо са Спутњиком и он је финансиран из иностранства?
  Треба одредити које НВО су агенти страног утицаја, ја сам сигуран да постоје бенигне НВО из иностранства.

 13. @Jovan T.: нек’ и Спутњик буде забрањен. Ако мало размислиш, Спутњик нема телевизију, и самим тим нема неки утицај на јавно мњење. Сајт Спутњика је користан, али за то не треба НВО. Главни проблем су телевизије и новине, одатле се народ највише информише….

 14. СПЦ не жели никакав повлашћен правни статус. Србија треба да се понаша у складу с чињеницом да је Српска православна црква, Црква српског народа, коме је она национална држава. Дакле, нешто слично стању које је на снази у Русији. Све вишеод тога било би контрапродуктивно и супротно духу православља. Уосталом, осврнимо се на случај Грчке. Грчка православна црква је државна црква Грчке, а премијер те земље је неко ко је одбио да положи заклетву над Светим писмом, а улицама тумарају хорде анархиста и црвеноекстремиста. Какве онда користи од статуса у коме ужива Грчка православна црква?

  Србија треба да се ослања на своје снаге, уз неговање најбољих односа и веза, не само с Русијом, већ свим земљама које деле исте интересе. Неприхватљиво је да се у оквиру плана за спас Србије поименице помињу било које друге државе, као да је Србија нечији прилепак или треба да зависи од било кога. Русија је суверена држава која држи до сопствених интереса. Руси су нам братски народ, али крајње је време да ми Срби престанемо да очекујемо од других да буду већи Срби од нас самих и да гајимо романтичне представе о било коме. То ће, на дуге воде, водити као погоршању а не побољшању и продубљењу односа с Русијом и Русима.

  О уласку у било какве заједнице или савезе никако не треба да одлучује народ, већ здрав разум. Нисам од оних који имају претерано поверење у руљу и руљократију. Сматрам да по питању оваквих ствари, од пресудног значаја треба да буде питање националног интереса, а не произвољна воља махом неинформицане већине.

  Пољопривреда треба да буде једна од грана српске привреде, али никако главна. Стављање акцента на само једну грану привреде је рецепт за пропаст.

  Србија треба да одржава посебне везе са Србима у околним земљама, али не само декларативно, како је то тренутно случај, већ стварно. Потребно је олакшати приступ држављаству Србима из региона – страни фудбалери га добијају преко ноћи, а Срби из БиХ на њега чекају две године! – затим појачати присуство српских институција у региону, направити заједничке уџбенике (одмах по укидању катастрофалне одлуке која је тржиште уџбеника ставила у руке странаца, а међу њима и једног симпатизера усташа) итд. Увек смо велики на речима, а ништа не спроводимо у дело. Зато, мање речи, а више резултата!

 15. Hm…
  Uvod u pravoslavnu dzamahiriju. Tako meni izgledaju ovih 10 tacaka.

  Da bi Srbija postala moderna drzava 21.veka,ovo su uslovi :

  1. Priznati nezavisno Kosovo
  2.Suociti se sa nasom zlocinackom politikom iz ’90-ih.
  3.Priznati da se u Srebrenici desio genocid.
  4.Ulazak u EU.
  5.Ulazak u NATO.
  6.Raskrstiti sa Rusijom.
  7.Vera je privatna stvar svakog pojedinca (a ako je ikako moguce,pitanje veroispovesti svesti na pitanje horoskopskog znaka)
  8.Liberalna demokratija
  9.Neoliberalizam
  10. Prava zena,romske populacije i lgbt.

  Ovo,a ne vladika velimirovic (namerno malim). Taj obozavalac hitlera i jedan ******* protivnik kupanja.
  Srbska akcija ? Klasicna neofasisticka organizacija. Ej,i to kod nas. Kao da nam nisu fasisti toliko zla naneli.

 16. Starinar
  31. августа 2016. • 14:26
  Po mom misljenju, previse usko i isklucivo nacionalno i teznja ka Rusiji. ??????????
  Uporno sam trazio Rusiju u tekstu i ne nadjoh ? Nemojte pisati i ono sto vam se prividja !
  O ovim pijandurama ne treba ni komentarisati. Jedino mogu da pretpostavim da su ili siptari ili hrvatii ili jevreji. Zasto jevreji. Pa jedino su oni proglasili naseg svetog vladiku Nikolaja najvecim srpskim antisemitom. Zasto ? Zato sto u jednom njegovom pismu tih godina uspona nemacke, stoji kako se hitler brine o svom narodu, sto je apsolutno tacno, i da bi nasa vlast trebala da brine o svom narodu. Znamo svi ko su oni !

Оставите коментар