Председник општине Чајетина Милан Стаматовић: На својој кожи сам осетио примитивизам људи из СНС

milan_stamatovicМилан Стаматовић, председник општине Чајетина, постао је познат широј јавности када је дошао у сукоб с министарком Зораном Михајловић због златиборских хектара. Добио је прву рунду – министарка је признала грешку – решење о додели 2.213 хектара Пољоприведном комбинату „Златибор“ је поништено.

Стаматовић је први функционер у Србији који је јавно уперио прстом у премијеровог брата Андреја Вучића, оптужујући га за политичку одмазду и смену неподобних људи на локалу.

За председника општине Чајетина биран је у три мандата. Био је функционер ДСС до одласка Војислава Коштунице из странке, након чега је са Ненадом Поповићем основао Српску народну партију.

Тврдите да Андреј Вучић смењује локалне функционере. На основу чега?

Ми смо и раније имали сазнања да је премијеров брат неко ко кадрује и доноси кључне одлуке, али потврду смо добили након смене руководиоца Скијалишта Србије Бојане Божанић која је пре непуних годину дана именована на то место. Када су је позвали директор „Скијалишта Србије“ Дејан Љевнаић и неко од чланова Надзорног одбора и саопштили да мора да се повуче, рекли су јој да је то наредио Андреј Вучић. Рекли су јој да се негативно изражавала о премијеру у неком ресторану и да је на Фејсбуку поделила критички садржај на рачун Вучића.

То је било довољно да као председник општине издате саопштење да Андреј Вучић кадрира и смењује?

Не само то. Смењени су још неки људи који су стали уз општинску власт и допринели да се осујете планови о расподели златиборских пашњака. По кратком поступку, смењени су директор Хотела „Дунав“ на Златибору и директор „Електродистрибуције“ у Чајетини. Најављена је смена директора Републичког геодетског завода. Златибор је мало место, па ми то видимо. У Београду се такви утицаји можда не виде.

Познајете ли Андреја Вучића?

Не, никад се нисмо срели.

Која је улога Синише Малог у приватизацијама на Златибору?

Он је пре неколико година долазио код нас у општину заједно са Миломиром Јоксимовићем, званим Миша Омега, у вези са приватизацијом и куповином државног пакета акција некадашњег општинског јавног предузећа „Златибор турист“.

Он је тада био запослен у Агенцији за приватизацију и заступао приватну Јоксимовићеву фирму, која је откупила део капитала овог предузећа, што је сукоб интереса. Приватизација „Златибор туриста“ је посебна прича, тадашњи и садашњи директор тог предузећа Ратко Јеремић, који је иначе 50 година на челу „Златибор туриста“, успео је да правним махинацијама земљиште јавно-комуналног предузећа преведе на себе. Он и његова породица постали су власници већине акција, а да то нису платили.

Успели сте да спречите Министарство грађевинарства да поклони више од 2000 хектара земљишта приватном предузећу. Шта се сада дешава са тим земљиштем?

Тренутно се води управни спор. Ми смо у првом моменту спречили, али нисмо зауставили покушај да се то земљиште пренесе Пољопривредном комбинату „Златибор“. Данас смо били у Републичком геодетском заводу да се информишемо шта се даље дешава, зашто се не враћа у државне оквире. Одговорили су нам да се води управни спор, што смо и знали. Мислим да се намерно одуговлачи. Мој мандат као председника општине истиче на пролеће, надају се промени власти. Ако се овај модел отимања буде применио на целу Србију, много ће земљишта по овом принципу прећи у приватне руке.

smiljana-milan

Колико вреди то земљиште?

Према актуелним ценама, то вреди 4 милијарде евра.

Шта општина намерава с тим?

Тражили смо да то земљиште издвојимо за трасу гондоле. Тако смо случајно и сазнали шта се дешава.

Да ли мислите да је министарка Михајловић хтела некоме да намести продају земљишта?

Министарка је, кад је поништила спорно решење, рекла да није била обавештена, да су то неки службеници забрљали. Не мислим ја да су два службеника сами то смислили и да су они хтели да подметну министарки. Питам министарку ко је други хтео њој да подметне ако она није знала и није учествовала?

Можда премијер нешто зна на ту тему?

Премијер се никада није огласио на ову тему, нити је изразио жељу да се утврди ко су актери. То је додатна индиција да је у томе учествовао његов брат, да је земљиште требало да се пренесе на приватна лица а касније на мигранте који ће 2017. добити могућност да буду власници земљишта. Мигранти ће следеће године стићи у неконтролисаном броју у Србију.

Министарство грађевинарства поднело је против вас и ваших сарадника кривичну пријаву у којој наводе да сте оштетили буџет општине за 55 милиона евра незаконитим издавањем дозвола за градњу на Златибору.

Зашто раније министарка Михајловић није поднела ту кривичну пријаву? Немају никакве доказе, то је политичка одмазда која служи само за кампању, да ме дискредитују. Мене нико није позвао, није покренут тај поступак. Чланови општинског одбора СНС су рекли да сам ја вођа криминалног клана на Златибору. Писао сам премијеру да се огради од тога и да ме заштити од њих.

Страхујете ли да ћете бити ухапшени?

Они могу да ураде шта хоће. Могу да ме ухапсе, али морају да докажу нешто ваљда. Ја ћу свој и углед своје општине да браним животом зато што знам да посао радим савесно и одговорно. Можда би ми, дугорочно гледано, СНС учинио политичку услугу да ме ухапси.

Зашто сте напустили ДСС?

Одласком Војислава Коштунице из странке то више није било то зато што програм који је он осмислио и због ког сам се ја учланио у ДСС, нисам видео да може да спроведе неко од људи који су желели да преузму вођење. Било је пуно личних нетрпељивости. Ненад и ја тада смо се договорили да нећемо да учествујемо у тим свађама и прљавим пословима и да изађемо из странке, ништа не носећи. Све смо своје оставили ако смо неки допринос дали и почели смо да правимо партију од нуле. Нисмо хтели да говоримо ништа ружно о људима у ДСС.

Видите ли вашу странку у патриотском блоку?

Да, сигурно. Мислим да смо једина политичка партија, иако смо скоро основани, која се доследно држи националног и патриотског програма. Боримо се против продаје националних ресурса, да заштитимо своју економију, националне брендове, производе, против кршења Устава, против уласка у ЕУ.

Сада вам не би сметало да идете заједно с ДСС?

Ако можемо да се договоримо око принципа и програма, не би сметало.

smiljana-milan-2

Лидер ваше странке Ненад Поповић није се истакао у критици власти. Делује као да је СНП направљен да буде сателит СНС. Ако после избора ваша странка буде сарађивала са СНС, видите ли себе ту?

Не, сигурно. Никада не бих сарађивао с људима који су направили огромну штету по националне интересе Србије. И због подметања према мени лично и мојој општини, немам право да пређем преко тога. А за Ненада нисте у праву, он само није класичан политичар, он је послован човек.

Како коментаришете намеру премијера да смени министра Гашића због сексистичке изјаве и негодовање крушевачких напредњака?

Као циркус за замајавање јавности. Ја не оправдавам надмен и бахат однос према било коме, не само према женама. Они су према својим политичким противницима примитивни, прости и бахати, а то долази са највишег врха. Узмите реторику премијера и његов однос, видите да сви они копирају свог вођу.

Ја сам на својој кожи осетио сав примитивизам људи из СНС, а то се као епидемија шири Србијом. Погледајте њихове ботове који прете на друштвеним мрежама. Моја препорука премијеру је да се врати у оквире закона и демократије.

У Србији никад није било горе што се тиче медија, слободе говора, политичких изражавања ставова, злоупотребе државних институција, које би требало да се баве својим послом.

***

Врбовање – нудили су ми станове и функције, а после претили аферама

Јесу ли вас звали напредњаци да им се придружите?

Више пута су ми слали људе да пређем у СНС.

Шта су нудили?

Неке функције у Београду.

Шта?

Да бирам. Рекао сам да не желим. Онда су тражили да се повучем са функције, а да ме награде становима у Београду или новчано. Хтели су да организују изборе и поставе своје људе. На крају су ми рекли: „Петнаест година сте на функцији, увек може нешто да се нађе, да дођу Вучићеви да вам попеглају те папире, ви се склоните и немате никакве проблеме.“ Ја сам рекао да тек то не долази у обзир. Онда су ми претили да ће ми нешто напаковати.

Ко вам је све то нудио?

Више њих. Први пут, човек се представио као један од Вучићевих блиских људи. Долазио ми је и школски друг који живи у Београду с истом причом, све то добронамерно, наравно. Да уђем у СНС, понудио ми је и бивши генерал полиције Миодраг Пузовић још кад је формирана та странка. Понудио ми је два стана.

Разговарала: Смиљана Видић

Фото: Марко Радовановић

(НСПМ, 13. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6J2Категорије:Преносимо

Ознаке:, , , , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s