Марко Јакшић: Вучићева популарност је надувани мехур, он је у страшној паници

Да ли је Вучић заиста „најјачи у Србији“ и да ли је корен његове моћи само у Србији?

Председник Србије Томислав Николић повремено вероватно изненади и самог себе.

Извор: Пинк/Фејсбук

Николић и Вучић (Извор: Пинк/Фејсбук)

Поводом лакрдије са „државним ударом“, у коју су били укључени готово сви који нешто значе у његовој (бившој) странци (СНС) и у врху власти, рекао је „Вечерњим новостима“ да не мисли да је било некакве завере, „јер да би неко срушио Вучића – мора да нађе неког јачег од њега, а у Србији таква личност не постоји“.

Наоко може изгледати да је бесмислено постављати такво питање, па ипак: да ли је Александар Вучић заиста „најјачи у Србији“?

Захваљујући чему је то постао?

Да ли је најјачи и зато што је све друге – користећи власт – маргинализовао, удаљио од новца и малих екрана?

Да ли је Вучићева снага само у њему, његовој странци и ономе што ради његова влада или је – бар у некој у једнакој мери – и у снази и интересима оних који Србијом владају извана?

Колику и какву цену земља плаћа за снагу и свемоћ свог премијера?

Не плаћа ли Србија Вучићеву снагу – а и подршку коју му обезбеђује „политички отац“ (Николић) – сопственом слабошћу?

Марко Јакшић: Николићева изјава није искрена – њих двојица месецима нису контактирали

marko-jaksic-500

Марко Јакшић

Вучићева снага је надувани мехур. Ради се о нарученим анкетама и тзв. медијској манипулацији, а недавни пример је била најава државног удара, која открива страшну панику Александра Вучића. А зна се да се боји само онај ко није јак.

То се десило и јуче, када су Државотворни покрет Србије и ДСС имали у Медија центру заједнички наступ, а власт забранила медијима да то преносе. Вучић је пробао да разбије ДСС, али се показује да се наставило окупљање на патриотској платформи.

Када је реч о самој Николићевој изјави – она није искрена. Њих двојица месецима нису контактирали, а председникова платформа о Косову се налази у премијеровој корпи. Могуће је, међутим, да је премијер – пошто је само за један дан два пута био код председника током афере пуч – обећао да ће Николића подржати на следећим председничким изборима.

И каква је Вучићева снага, кад се Владом командује из страних амбасада. Пре пар дана је требало да каже да више не може да трпи америчку тортуру, а онда је био довољан један позив из те амбасаде, па да Вучић то не уради. Он је обична марионета у рукама САД.

Цена је она обавеза коју је узео када је долазио на власт, а то је предаја КиМ. Зато имамо Бриселски споразум и Поглавље 35 где Вучић прича о „грозном папиру“, а овамо Косово третира као суседа, што значи да је Вучић за одржавање на власти жртвовао земљу која је срце српске државе.

То му је био задатак број један, а под два је усклађивање спољне политике са ЕУ и увођење санкција Русији. Под три је улазак Србије у NATO, испод жита, као у Црној Гори, да се народ не пита, већ да се земља увуче у пакт преко одлуке у Скупштини.

Марко Јакшић је члан Председништва ДСС-а

Наслов и опрема: Стање ствари

(Факти, 12. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6IZCategories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар