Фронтал: Гдје је десница у Србији

На последњим парламентарним изборима у Србији 2014. године ДСС, Двери и СРС освојили су у збиру више од 350.000 гласова, или 9,7 %. Будући да су на изборе изашли одвојено ниједна није прешла цензус од пет одсто. Најближа је била ДСС са 4,24, Двери су имале 3,58, док је СРС добила 2.

rukavice-desnica

У поређењу са овим странкама које заступају анти ЕУ и проруску политику, чак двије про ЕУ и највјероватније про НАТО листе су ушле у скупштину, са укупно 11,7 одсто гласова. Еврофанатичне странке су се правилно груписале, па је у скупштину ушло десетак странака предвођених тада Ђиласовим ДС и Тадићевом НДС (СДС).

Међутим, десница у Србији наставила је да се осипа. Генезу распада смо покушали да прикажемо на графикону, мада нико не може да се закуне да је то коначно или потпуно.

Кликните на слику за увећање

Кликните на слику за увећање

Патриотски блок Двери и ДСС оформљен је након што је чело ДСС преузела Санда Рашковић Ивић, што је довело до осипања ДСС. Одвојене странке формирали су Ненад Поповић (Српска народна партија) Слободан Самарџић (Државотворни покрет) кога је подржао Коштуница, док је на крају иступио Андреја Младеновић, који је остао у власти са СНС у Београду.

Патриотски блок, коалицију Двери и ДСС подржао је Синиша Ковачевић, који је био на челу Српског отаџбинског фронта. Због нејединства у СОФ формиран је Отаџбински покрет, који се удружио са СДС која баштини политику и име Јована Рашковића, па су пререгистрацијом постали Српски препород. Они се залажу за сарадњу са Патриотским блоком. Ова цртица је само илустрација маније стварања разних покрета, јер ниједан није био близу да испуни захтјеве за регистрацију као странке.

Двери је приликом преласка из статуса групе грађана у политичку организацију напустио Владан Глишић, некада кандидат за предсједника Србије испред покрета, који је недавно направио покрет Народна мрежа. Двери је раније напустио дио покрета који је направио Трећу Србију у Новом Саду. И њих је задесио раскол: Генерални секретар Треће Србије Александар Ђурђев је основао покрет Српска лига, оптуживши предсједника Мирослава Паровића да је мимо статута злоупотријебио покрет, искористивши име Трећа Србија уписавши је у регистар у сарадњи са Богатом Србијом Захарија Трнавчевића.

На крају, радикале је након изборног неуспјеха 2012. напустио Драган Тодоровић који је оформио Источну алтернативу, која је окупила нешто бивших чланова СРС (Паја Момчилов, Бранимир Ђокић), направила споразуме са Српском лигом и Покретом за Србију (Владимир Кршљанин, адвокат Горан Петронијевић, пуковник Љубинко Ђурковић), али и даље све укупно не дјелује довољно ни за испуњавање за излазак на изборе.

Чини се да радикали могу преко цензуса, а да након првобитног игнорисања после повратка из Хага, Шешеља добија све више простора код Вучићу оданих Пинка и Информера. Шешељ је “легао на Вучићеву руду”, а његово форсирање може се тумачити као покушај да се Патриотском блоку откине кључни постотак за цензус.

Блок Двери – ДСС простор у медијима добијали углавном кад је било говора о одласку чланства. У истраживањима јавног мнијења пребацују цензус, али симптоматично да се њихова подршка приказује одвојено (по три одсто) па се добија привид да су далеко од цензуса. Поповићева СНП је присутна у дијелу медија, што је вјероватно дио сензибилитета медија да ће се окористити од финансијски могћног Поповића. Све три странке виђене су на протесту против продаје Телекома, што је позитиван знак за могућу коалицију. Уколико не буде нашао партнера, СНП тешко може до цензуса.

Што се тиче других остатака ДСС, Слободан Самарџић је очигледно прави “наследник” Војислава Коштунице, јер Државотворни покрет дјелује изгубљено у времену и простору као и ДСС у његово вријеме (одбили коалицију са Дверима и генијално стигли до 4,5 одсто), док Младеновић очигледно има више присталица и комад београдске власти, али је немогуће процијенити колико би гласова могли освојити на парламентарним изборима. Сигурно, недовољно за цензус.

(Фронтал, 10. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6J9Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. Само да се договоримо шта је десница?

Оставите коментар