Александра Смиљанић и Јасмина Вујић: Профит „Телекома” одлазиће напоље

Понављају се нетачне тврдње да „Телеком” не може да издржи конкуренцију и да држава није способна да води ово предузеће

Александра Смиљанић и Јасмина Вујић

Александра Смиљанић и Јасмина Вујић

Поводом најављене одлуке владе о томе да ли и коме „Телеком” треба продати, подсећамо да је Академија инжењерских наука Србије почетком године донела своје стручно мишљење да га никако не треба продавати. Заједно са отвореним писмом 210 врхунских стручњака из Србије и 11 земаља у свету, ово стручно мишљење је прослеђено више пута влади, председнику републике и свим посланицима. Колеге из Академије наука и умјетности Републике Српске такође су подржали ове ставове. Стручњаци нуде своју помоћ и већ скоро годину дана траже састанак с представницима владе. Одговора до данас није било.

Наглашавамо да нових аргумената за продају „Телекома” нема, већ се и даље понављају нетачне тврдње да „Телеком” не може да издржи конкуренцију и да држава није способна да води ово предузеће, што смо слушали и пре пет година од Демократске странке. Због продаје „Телекома” СНС је тада против ДС-а поднео кривичну пријаву. Том приликом је Марко Ђурић рекао за РТС: „СНС сматра да је продаја ’Телекома’ освета владе будућим генерацијама, владе која води погубну економску политику распродаје последњих преосталих вредних економских ресурса, и тиме лишава грађане Србије перспективе и могућности да у будућности имају живот какав заслужују. Указујемо на чињеницу да је продаја ’Телекома’ погубна и штетна и са аспекта чињенице да би том продајом Србија остала лишена своје виталне телекомуникационе инфраструктуре која представља добро од јавног значаја, што је нешто што се ни у једној земљи у којој власт поступа рационално и у складу са интересима својих грађана не продаје.”

Све је речено тачно и концизно, и све то важи и данас. „Телеком” поседује телекомуникациону инфраструктуру у коју су грађани улагали деценијама. Кроз „Телекомову” фиксну мрежу пролази не само саобраћај фиксне телефоније, већ и интернет, телевизијски канали, као и саобраћај мобилне телефоније и мобилног интернета, а мобилна мрежа „Телекома” држави доноси велике профите. Ако се прода „Телеком”, више од 350 милиона евра профита ће се годишње износити напоље, а то је управо буџетска рупа коју смо закрпили смањењем плата и пензија. Могу ли грађани да издрже још једно такво смањење, уз вероватни пораст цена телекомуникационих услуга?

Компаније „Телеком”, СББ, „Теленор” и ВИП држе више од 90 одсто телекомуникационог тржишта у Србији, које чини 10 одсто укупних прихода грађана. Ако се „Телеком” прода, ове компаније ће се лако договарати о подизању цена, смањењу квалитета услуга и инвестиција, а све у циљу извлачења што већег профита из Србије. Ове компаније немају баш никакву обавезу према грађанима. Држава, с друге стране, има обавезе према грађанима Србије и може даље да унапређује мрежу „Телекома”, баш као што је рађено протеклих деценија кроз низ технолошких генерација. Србија има инжењере који граде и развијају мреже свуда по свету, како на Западу тако и на Истоку, зашто је не би могли развијати у Србији?

„Телеком” је добро од општег интереса, а сам процес приватизације је скандалозан, јер се одвија под велом тајне. На свако тешко питање власт се позива на приватизационог саветника „Лазарда”. Пошто је процес приватизације тајан, не знамо са сигурношћу ко су потенцијални купци, али они о којима су писали медији повезани су међусобно као и са „Лазардом”.

Александра Смиљанић и Јасмина Вујић

Фото Л. Адровић

„Лазард” је компанија која је прошла кроз низ европских и светских скандала. У Шпанији је прошле године ухапшен бивши потпредседник Владе Шпаније, који је био и директор ММФ-а, управо због сарадње са „Лазардом”. Британски грађани су такође прошле године изгубили у једном дану 750 милиона фунти јер је „Лазард” саветовао британску владу да снизи цену акција поште, а те исте акције су „Лазард” и изабрани инвестициони фондови купили и препродали по далеко вишим ценама.[1] И сви потенцијални купци „Телекома” чија се имена помињу пролазили су кроз низ скандала у разним земљама, у САД, Шпанији, Исланду, Британији, Бугарској, где су се огромна улагања штедиша, осигураника, пензионера, пореских обвезника преливали у џепове „власника” инвестиционих фондова, о чему су детаљно писали светски медији.

Зато се с правом питамо од кога се то крију информације о процесу приватизације, ако не од грађана Србије? Једно је сигурно, немамо никакве гаранције да ће „Лазард” радити у интересу грађана Србије.

Против продаје „Телекома” нису само стручњаци, већ се и око 64 одсто грађана Србије оштро противе продаји „Телекома”, а тек 15 одсто су за, како показују сва истраживања јавног мњења.

Александра Смиљанић је професор Електротехничког факултета у Београду, бивша министарка за телекомуникације и информатичко друштво

Јасмина Вујић је професор Калифорнијског универзитета у Берклију

(Политика, 10. 12. 2015)

_____________________

[1] О скандалима у Шпанији и Британији:

http://www.bloomberg.com/news/articles/2013-05-27/rato-lazard-ties-show-how-elite-profited-amid-cajas-loss;

http://www.reuters.com/article/2014/12/01/spain-corruption-rato-idUSL6N0TL3SW20141201;

http://www.reuters.com/article/2014/12/01/spain-corruption-rato-idUSL6N0TL3SW20141201#cdJApYgE5k8H6Bot.97;

http://www.channelnewsasia.com/news/world/spain-tax-officials/1789892.html;

http://www.euronews.com/2015/04/17/spain-s-former-imf-chief-rodrigo-rato-arrested-over-fraud-claims/;

http://www.theguardian.com/uk-news/2014/apr/30/lazard-bank-royal-mail-shares-profit-flotation-margaret-hodge


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6GTCategories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар