Геворг Мирзајан: Зашто Путин у годишњем обраћању ништа није рекао о Украјини

Карактеристично је да руски председник у годишњем обраћању Федералној скупштини није говорио о ставу Русије према кијевском руководству, сматра аналитичар Геворг Мирзајан.

Фото: Михаил Метцель/Тасс

Фото: Михаил Метцель/Тасс

„У суштини руски председник није рекао ништа о Украјини, ни директно, ни индиректно. Такво игнорисање земље која је 2015. године представљала кључни спољнополитички проблем Русије може се објаснити са неколико узрока”, преноси портал „Эксперт”.

„Као прво, ради се о тактици ишчекивања, коју је заузео Кремљ. Наш политика према Кијеву је фактички замрзнута најмање до фебруара, док се не разјасни ситуација у вези са поновним кршењем Минског споразума од стране Украјине. Зато је рано за програмске изјаве. Као друго, Русија и Европа очигледно имају некакав оквирни компромис о Украјини и Путин то не жели да угрози ни на који начин. Најзад, као треће, о Украјини је он све рекао и показао дан раније, када је лично посетио Крим поводом тестирања првог кабла електричне везе полуострва са копном Русије”, објашњава експерт.

Он такође сматра да Москва више не рачуна на Кијев као на партнера са којим је могућ договор и да ће убудуће тражити компромис са ЕУ у погледу поделе утицаја и формулисања правила игре на украјинској територији.

„Што више грешака начини Украјина у контексту руског ћутања и пасивности (као што је експлозија на далеководима, што је Немачка назвала злочином), то ће бити једноставније да се постигне овај компромис. И када буде постигнут, Владимир Путин ће имати шта да каже и Русима и Украјинцима”, сматра руски аналитичар.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 3. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6DuCategories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар