Томислав Николић: И неки из власти би признали Косово

Томислав Николић: Има појединаца којима је више у глави интерес великих сила, међу њима није Вучић. Сигурно нећу потписати папир који од КиМ прави државу. Да ми је неко дошао са причом да рушимо Вучића, истерао бих га напоље

Томислав Николић / Фото З. Јовановић

Томислав Николић (Фото З. Јовановић)

Претпостављам да и међу онима који су на власти постоји понеко ко би признавањем Косова скинуо терет са леђа и обрисао зној са чела и завршио једну причу. Не сумњам у председника Владе, нити људе на најистакнутијим функцијама, али има много оних који знају да би можда лакше водили своје ресоре ако не би имали обавезу да поштују српске националне интересе, и интегритет и суверенитет земље, и да би то донело бенефиције с различитих страна.

Тако нам је председник Томислав Николић одговорио на директно питање да ли у садашњој власти, има оних који би зарад ЕУ признали лажну државу. И зашто је шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову поручио да нас Русија, више не подржава ако будемо признали лажну државу.

* Има ли међу тим појединцима и министара?

– Очигледно је да постоје људи на неким функцијама у Влади који у глави имају интерес великих сила, а велике западне силе су признале независност КиМ. Свако ко мисли да политика непризнавања Косова није добра, требало би да изађе у јавност, и то каже. Сигурно му ништа не би фалило, а ми бисмо знали с ким имамо посла.

* Треба ли Србија да пристане на отварање поглавља 35 ако преговарачка платформа ЕУ буде имплицирала независност Косова, како је то било у нацрту?

– Врло је могуће да ће се на поглавље 35 гледати безмало као на услов за свако друго, и да ће се сва остала при отварању поредити са принципима које би требало испунити у поглављу 35. А, уколико би се поглавље 35 окончавало признавањем Косова, њега не бисмо могли да окончамо. О овоме морамо да преговарамо отворених очију.

* Како смо дошли до отварања поглавља 35, а говорили смо да нам Брисел нуди „грозан текст“? Шта се променило?

– То је било повезано са немачким амандманом за који још увек не знам да ли ће се повући. Циркулише некакав „нон пејпер“ и на основу њега се може закључити да нема неког великог одустајања од захтева који су били у нацрту.

* Каква ће онда бити наша позиција?

– О томе ћемо сви разговарати, а одлучујући је став Владе. Морамо да утврдимо докле можемо да испуњавамо захтеве, штитећи националне интересе, а где заштита националног интереса престаје и почиње испуњавање онога што не бисмо смели да испунимо. Ово су преломни моменти, ЕУ би требало да нам покаже да нас хоће. Ако нам истакне захтеве које не можемо да испунимо, онда нас неће.

* Шта бисте ви конкретно урадили ако нам испоставе такву уцену?

– Сигурно нећу потписати ништа што није у складу са Уставом, а противуставно је да се одрекнемо надлежности које би од територије КиМ направиле државу.

* Има ли сврхе даље преговарати са Приштином када газе споразум и одбијају формирање ЗСО?

– Можда ћемо доћи до тога да се све врати на почетак уколико ментори са Запада не натерају Приштину да седне за сто. Наравно да увек има сврхе преговарати, јер до решења не може да се дође другачије. Ова влада неће престати да разговара са Албанцима све док се не постигне договор који би омогућио да коначно кажемо да имамо мир и безбедност на КиМ и регулисане односе.

* Из дипломатских кругова се чује да Србија не може постати члан ЕУ ако не уведе санкције Русији…

– Србија не може да уведе санкције Русији. Сами смо предуго живели под санкцијама да бисмо их било коме уводили.

* Ко хоће да сруши Владу и Вучића? На кога сте мислили позивајући надлежне институције да се обрачунају са „онима којима је пречи сопствени интерес од државног“?

– И ја сам у ту игру увучен посредно, јер се конструисало да ће доћи до некаквог штрајка полиције, за који ја нисам ни знао. А ја бих га наводно подржао и повео полицију да руши Владу. Почело је чак и да се прича да сам све ближи америчким ставовима?! Ја, који клечим на коленима да Русија стави вето на резолуцију о Сребреници? Држава је била у некаквој паници седам дана, а ко то сме да руши Вучића? Од првог часа сам знао да је све то будалаштина, и нисам се уопште забринуо.

* Верујете ли да неке западне амбасаде раде на обарању владе?

– Не мислим да је било некакве завере, јер да би неко срушио Вучића, мора да нађе неког јачег од њега, а у Србији таква личност не постоји. Зашто се увек апострофира Запад када се нешто дешава у Србији? Ми смо са њима успоставили много добре односе и немамо разлога да од њих страхујемо као некада. Србија више није земља у којој би Запад мењао сваког председника кога изабере народ све док не дође онај који би био у потпуности по њиховој вољи. У Србији ни не може да буде изабран човек који би био потпуно по вољи Запада.

toma-novosti

* О чему сте све разговарали са Зораном Михајловић? Премијер је питао „да ли сте причали о свињским буткицама које вам је донела или о његовом рушењу“?

– Нисам гледао ту емисију, а о Вучићевом рушењу ни са ким не разговарам пошто сам знао да рушења нема. Да ми је било ко дошао са том причом, био би истеран одавде. Сматрао сам да је потребно да прихватим жељу Зоране Михајловић да се сретнемо.

* Да ли је то ваше помирење?

– Не. Повод је био Закон о озакоњењу објеката. Изнео сам тада и оне аргументе које сам касније навео у писму Скупштини.

* Јесу ли по вама парламентарни избори сада извеснија опција, с обзиром на то да и премијер тврди да 90 одсто грађана не подржава његове реформе?

– Мислим да је желео да каже да је реформама закачено 90 одсто грађана и да теже живе. Не страхујем за судбину Владе у периоду за који је он то наговестио. Страхујем за период у коме је наговестио опоравак, ако га не буде.

* Верујете ли да би избора могло да буде у априлу?

– Не, нити о томе одлучујем. Право је премијера да из различитих разлога проверава поверење које му је дато. Разлози могу бити и коалиција и опозиција, тешкоће које има, с тим што се незадовољство појединим министрима не решава изборима, већ реконструкцијом владе која се предложи Скупштини. Али, ако је у питању нешто друго, онда ћемо се он и ја око тога сигурно консултовати.

АЛЕКСАНДАР „ПРОВЕТРАВА“ САМ

* Да ли бисте, као оснивач СНС, препоручили Вучићу да мало „проветри“ странку на скупштини у јануару? 

– Нећу да се мешам у страначка питања. Александар је председник странке и он је и „проветрава“ и затвара врата. Успеси које странка постиже на локалним изборима показују да он нема разлога да превише страхује за резултат следећих избора.

НЕКА СРУШЕ ВИКЕНДИЦЕ МОЈИХ СИНОВА

* Зашто сте потписали Закон о озакоњењу објеката, а потом утврдили да су неки његови делови противуставни?

– Био сам на путу и седам дана ми је мало да закон прочитам и утврдим да ли је у складу са Уставом. Могао сам да се огрешим о Скупштину тако што ћу да јој вратим закон који је можда у складу са Уставом. Када председник има дилему коју не може до краја да реши, његова дужност је да потпише закон, јер он није последња одбрана Устава већ Уставни суд.

* Хоће ли викендице ваших синова бити срушене?

– Пошто се расправа у Скупштини свела на њихове две сојенице нисам могао да одбијем да потпишем закон. Моја дилема је везана за друге људе за које не знам да ли могу нешто још да стекну у животу ако им се оно што су створили сруши. А, када бих знао да нећу подстаћи даље рушење, наговорио бих синове да своје куће сруше сами.

Милан Бабовић, Душица Радека Ђорђевић

(Вечерње новости, 5. 12. 2015)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-6DnCategories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Говорник са празном главом је уверљив као и возач са празним резервоаром.
    (‘Никад не пиј на празан стомак и не говори на празну главу’).

Оставите коментар