Извршни савет Унеско предложио пријем Косова, Македонија и Црна Гора гласале „за”

ПАРИЗ – Извршни савет Унеско већином гласова предложио је да Косово буде примљено у ту организацију.

За предлог је гласало 27 чланова тог тела, против је било 14, колико је било и уздржаних.

unesco-kim

Како је саопштио министар спољних послова Србије Ивица Дачић, „за” су гласали: Авганистан, Албанија, Аустрија, Белизе, Велика Британија, Габон, Гамбија, Гвинеја, Доминиканска Република, Ел Салвадор, Естонија, Италија, Кувајт, Македонија, Немачка, Пакистан, Сент Китс и Невис, САД, Тајланд, Того, Уједињени Арапски Емирати, Француска, Холандија, Црна Гора, Чешка и Шведска.

Упитан да ли је разочаран што су Македонија и Црна Гора гласале за, Дачић је рекао да јесте разочаран, али не и изненађен.

„Мислим да тиме, без обзира што ће свако наћи своје аргументе „за”, ово није само одлука о Косову, већ одлука која је дубоко противна српским националним интересима”, рекао је Дачић.
Против су били: Аргентина, Ангола, Бразил, Еквадор, Етиопија, Индија, Кина, Куба, Мароко, Мексико, Намибија, Нигерија, Русија и Шпанија. Овим земљама је министар Дачић изразио велику захвалност.

Уздржано је било 14 земаља: Алжир, Бангладеш, Египат, Индонезија, Јапан, Јужна Кореја, Маурицијус, Малави, Мозамбик, Мали, Непал, Папуа Нова Гвинеја, Тринидад и Тобаго и Уганда.

Ван сале су били Тунис, Туркменистан и Украјина.

Представници Русије и Кубе, уз подршку Индонезије, покушали су да одложе изјашњавање, али је председик Извршног савета тај захтев одбио, наводећи да је иницијатива закаснела.

Представник Кубе, потом затражио паузу, јер је према његовом мишљењу, прекршена процедура, преноси РТС.

У предлогу одлуке наводи се да Извршни савет доноси препоруку да Генерална конференција прими Косово у чланство, имајући у виду да „Косово прихвата устав те организације и да је спремно да испуњава обавезе које проистичу из чланства и учествује у трошковима”.

РТС преноси и да је Косово на седници Извршног савета Унеска представљено без симбола, а у згради Унеска налазио се и косовски шеф дипломатије Хашим Тачи, који је ушао на седницу, али убрзо и напустио салу.

Предлог пријема Косова била је 43. тачка дневног реда 197. заседања Извршног савета, а о евентуалној одлуци да се Косово прими у чланство Унеска расправљаће се на Генералној конференцији од 3. до 18. новембра, а одлучивати двотрећинском већином између 195 држава чланица од којих је 111 признало Косово, а 84 није.

Како преноси Б92, расправа о предлогу пријема Косова у Унеско била је затворена за јавност, али се након ове одлуке очекују и саопштење и највероватније тонски снимак тог дела 197. седнице Извршног савета.

Предлогу да се ова тема уопште нађе на дневном реду противили су се Русија, Кина, Куба, Бразил, Шпанија и Аргентина, предлог је, иначе, поднела Албанија, а подржало га је много земаља међу којима су Аустрија, Данска, Финска, Француска, Немачка, Словенија, Велика Британија, Шведска, УАЕ и САД.

Државни, научни и црквени врх Србије сагласио се јуче да је пријем Косова у Унеско неприхватљив, а петицију против пријема Косова у ту организацију је у кратком року потписало више од 100.000 људи.

П.О.

Дачић: Настављамо борбу, ништа још није готово

БЕОГРАД– Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да Србија треба да настави своју борбу, јер постоје велике шансе да на Генералној конференцији Унеска у новембру буде одбијена препорука да Косово уђе у ту организацију.

„Ми не треба да реагујемо ирационално, већ треба да наставимо борбу јер су нам велике шансе да на Генералној конференцији одлука буде одбијена. Ништа још није готово”, рекао је Дачић на ванредној конференцији за новинаре.

Дачић је рекао да је Извршни савет, исто као што је на противправни начин та тачка и дошла на дневни ред, без икакве дебате и усвојио препоруку да Косово буде примљено у ту организацију.

Према његовим речима, гласање је показало да постоје огромне поделе у међународној заједници, као и у Унеску.

Извршни савет Унеско већином гласова предложио је да Косово буде примљено у ту организацију, за предлог је гласало 27 чланова тог тела, против је било 14, колико је било и уздржаних.

О евентуалној одлуци да се Косово прими у чланство Унеска расправљаће се на Генералној скупштини од 3. до 18. новембра, а одлука мора бити донета двотрећинском већином између 195 држава чланица од којих је 111 признало Косово, а 84 није.

Ђурић: Велике и моћне државе погазиле право и правду

БЕОГРАД– Одлука да се предлог за пријем Косова у Унеско упути Генералној конференцији те организације је одлука великих и моћних држава којом је погажено и међународно право и правда, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је у изјави Танјугу поручио да Србија неће одустати од дипломатске борбе.

„Биће у наредним данима настављена дипломатска борба, јер битка за спречавање чланства Косова у Унеско, колико год била тешка, још није готова”, подвукао је Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију нагласио је да се било каквим гласањем и подизањем руку не могу и неће прекрајати историја, нити промењен идентитет и историјско сећање нашег народа.

„Као резултат овог гласања наше царске лавре, наши манастири и све остале наше светиње на Косову и Метохији неће бити мање српске. А народ, наша жива светиња на КиМ, заједно са монаштвом и свештенством наше Српске православне цркве, наставиће да чува наше светиње, као што је то учињено током свих векова до сада”, закључио је Ђурић.

Студенти против пријема КиМ у Унеско

БЕОГРАД – У знак протеста против могућег пријема Косова и Метохије у Унеско студенти Правног факултета, заједно са студентима других факултета окупили су се данас испред зграде те високошколске установе у Београду.

studentiprotest

Студент Станко Дебељаковић рекао је новинарима да студенти желе на миран и достојанствен начин да искажу свој став и покажу шта мисле о могућем пријему КиМ у ту организацију Уједињених нација.

Он је навео да ће испред Храма светог Саве у 12.44 бити одржан централни део протеста после кога следи шетња до Цркве светог Марка.

Нагласио је да наша култура и традиција почивају на Косову и да нису сагласни да они који су се на непримерен и груб начин опходили према њој сад треба да брину, и то кроз Унеско.

Окупљени носе српске заставе, као и транспаренте којима се противе пријему КиМ у Унеско.

Студенти и грађани против чланства Косова у Унеско

КОСОВСКА МИТРОВИЦА– Студенти Приштинског универзитета и грађани Косовске Митровице данас су се на протесту, који је одржана у Косовској Митровици, успротивили евентуалном пријему Косова у Унеско.

Студенти, којима су се придружили грађани, прошетали су неким улицама у Косовској Митровици, а протест је одржан у близини главног ибарског моста у овом граду.

Окупљени су носили транспаренте на којима је било исписано: „Косово је Србија”, „Но Косово УНЕСЦО”, српске тробојке, фотографије на којима се виде спаљене српске цркве и манастири на КОсову и Метохији, а на којима је било исписано „Чувари светске културне баштине”?

Представник студената СКОНУС-а Милан Савић поручио је да они који су нас бомбардовали и отели наше Косово, који траже да променимо свест, сада намеравају да Србији и српском народу отму право на историју, културу и идентитет.

„Имају намеру да Пећка патријаршија, Високи Дечани, Грачаница, Бањска, постану за Србију и српски народ иностранство. Да ли је икада некоме постављено тако ужасно и цинично питање? Како је могуће да једна Француска подржава улазак тзв независног Косова у Унеско? Како би се осећали наши пријатељи када би им неко спалио Нотр дам, а онда тврдио да је то његова културна баштина”, рекао је Савић.

kosmitrovica

Тражимо правду, истину, слободу и оно што нам припада. Зато молимо Европу и савремени свет да се не одричу себе, Микеланђела, Петрарке, Гетеа и свих других великана, који би се данас постидели пред оним што њихове државе раде – да једном старом европском народу отму његове светиње, рекао је он.

„Каква год да буде одлука Унеска, Косово и Метохија ће заувек остати друго име за српску историју, културу, идентитет, наша нераскидива веза са Немањићима, Лазаревићима, Обилићима и свим нашим јунацима, наш завет и највећа светиња”, рекао је Савић.

Председник Студентског парламента Филозофског факултета Немања Бишевац поручио је да се, евентуалним уласком Косова у Унеско, српском народу на бруталан начин одузима и краде његов идентитет.

Протест је симболично одржан у 12.44 сати, да би се и на такав начин указало да је Косово и Метохија под јурисдикцијом УН и Резолуције СБ 1244.

Млади у Новом Саду против пријема Косова у Унеско

НОВИ САД – На Тргу слободе у центру Новог Сада данас је одржан протест против пријема Косова и Метохије у Унеску, а који је организовало удружење „Млада српска снага”.

Неколико десетина младих окупило се код Споменика Светозару Милетићу где су развили транспарент на коме је писало „Ко је крив” уз списак српских манастира и цркава које су уништене или оштећене на Косову и Метохији.

Они су се на Тргу задржали око 30 минута, а окупљенима су се обратила двојица чланова удружења „Млада српска снага”.

Потпредседник тог удружења Стефан Пекић рекао је новинарима да се у исто време слични протести против пријема Косова у Унеско одржавају у Бањалуци, Београду и Косовској Митровици и да млади на тај начин изражавају своје незадовољство чињеницом да се уопште гласа о чланству Косова у тој међународној институцији.

„Унеско је највећа међународна културна институција и сматрамо да Косово не треба да буде њен члан, јер ће то да угрози културно историјске споменике на Косову који припадају Србији”, рекао је Пекић.

Према његовим речима, удружење „Млада српска снага” основано је недавно и за циљ има окупљање омладине у Србији о којој, како каже, тренутно нико не води рачуна, због чега више од 50 одсто њих није запослено.

Званичници у Приштини о одлуци Извршног савета Унеско

ПРИШТИНА – Косовска председница Атифете Јахјага одлуку Извршног савета да препоручи Косово за чланство у Унеско оценила је као фантастичну, а премијер Иса Мустафа као доказ да је евроинтеграција Косова сваким даном све јачи процес, али да никако „није усмерен против било које суседне земље или против било које етничке заједнице на Косову”.

„Кроз чланство у Унеско, користи ће имати сви грађани Косова, без обзира на етничку или верску припадност, што ће даље унапредити суживот, као традиције коју смо одржавали и култивисали вековима”, рекао је Мустафа, а пренела РТС.

Министар за европске интеграције Косова Беким Чолаку је види данашњу препоруку као први корак ка учлањењу Косова у ЕУ, док и друге међународне организације, док министар културе Кујтим Шаља сматра препоруку изузетно значајном на путу учлањења Косова у Унеско.

Извршни савет Унеска данас је већином гласова одлучио да препоручи Косово за чланство у ту организацију. Коначну одлуку о томе донеће у новембру Генерална конференција Унеска на заседању у Паризу.

Танјуг

(Политика, 21. 10. 2015)

Унеско данас гласа о предлогу за пријем Косова

ПAРИЗ – На пленарноj седници Извршног савета Унеска требало би данас да се гласа о предлогу Aлбаниjе и групе држава за приjем Kосова у ту организациjу, а Србиjа jе позвала чланице Унеска да таj захтев одбиjу и одбаце.

vladika-art-srusena

Уколико предлог буде усвоjен, онда ће о приjему Kосова одлучивати Генерална конференциjа Унеска где се одлучуjе двотрећинском већином између 195 држава чланица од коjих jе 111 признало Kосово, а 84 ниjе.

Државни и црквени врх и представници СAНУ, на jуче одржаном састанку у згради Председништва, позвали су чланице Унеска да захтев „Kосова“ и земаља коjе таj захтев подржаваjу одбиjу и одбаце.

У закључцима са тог састанка jе указано и да Српске цркве и манастири на Kосову и Mетохиjи припадаjу баштини у власништву Српске православне цркве и Републике Србиjе, и да би свако отимање те баштине значило недвосмислено угрожавање опстанка наjзначаjниjих религиjских, културних и историjских споменика српског народа, али и европског и светског културног наслеђа на Kосову и Mетохиjи, али и српског становништва коjе и даље живи на том подручjу.

Премиjер Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе jуче да Србиjа чини све могуће напоре како би спречила приjем Kосова у Унеско као и да су шансе Србиjе много веће на Генералноj конференциjи.

„За изгласавање предлога потребна jе проста већина гласова, а гласови уздржаних се не рачунаjу.
Наjреалниjе jе да ће се пре гласања повести расправа коjу су наjавиле неке државе. Tакође, могуће jе и да се простом већином изгласа затварање дебате, као и неко алтернативно решење“, рекао jе Танјугу амбасадор Србиjе при тоj организациjи УН Дарко Tанасковић.

Русиjа, Kуба, Kина, Aргентина, Шпаниjа и Бразил успротивили су се идеjи да творевина попут Kосова може да буде члан Унеска и наjавили да ће образложити своjе ставове на пленарноj седници.

У Извршном савету jе 58 држава од коjих су 32 признале jеднострано проглашену косовску независност, а око 20 jе подржало захтев Aлбаниjе.

Уколико предлог буде усвоjен, онда ће о приjему Kосова одлучивати Генерална конференциjа Унеска коjа ће бити одржана од 3. до 18. новембра.

(Танјуг/Србин.инфо, 21. 10. 2015)

ПОТПИШИТЕ ПЕТИЦИЈУ ПРОТИВ УЛАСКА КОСОВА У УНЕСКО

NO Kosovo in Unesсо

nokosovounesco


ИЗМЕНА: Овај чланак је суштински измењен 21. 10. 2015. у 22:03 – додата је цела опширна прва вест.

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-65RCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар