Александар Вучић: У платформи ЕУ о КиМ има услова које Србија не може да испуни

Томислав Николић: Време за национални консензус у вези са Приштином

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да мисли да време за национални консензус по питању Приштине с обзиром на све веће расположење у ЕУ по питању укључивања тамошње администрације у многе међународне организације.

Председник Томислав Николић (Фото: Танјуг)

Председник Томислав Николић (Фото: Танјуг)

„Мислим да је време за национални консензус како даље са Приштином, тим пре што изгледа да Запад више није расположен да назив Приштина циркулише у званичним документима”, рекао је Николић новинарима у Београду.

Председник је поручио да је држава много радила да Косово не постане чланица Унеска, да је он до сада многима послао писма и видео записе о догађајима из марта 2004. године, а који сведоче како су Албанци „чували” нашу баштину.

Најавио је да ће он у петак поново разговарати са председницима држава и амбасадорима и указати им зашто до тога не би требало да дође.

„Постоје догађаји на које не можете да утичете. Ја само запажам да се води прљава игра према Србији и да уз преговоре у Бриселу, који би требало потпуно да дефинишу наше односе, велики део западне цивилизације и ЕУ организују директно укључивање приштинске администрације у многе међународне организације без консултација са Србијом, директним прегласавањем у тим организацијама, што је непристојно”, поручио је председник Србије.

Сматра да нас то доводи у размишљање „чему служе преговори у Бриселу”.

„Ако они могу све мимо преговора у Бриселу да добију, да ли ми то само служимо у Бриселу да би нам испостављали нове захтеве којима нас полако удаљавају од ЕУ”, упитао је Николић.

Упитан за мишљење о Поглављу 35, Николић је новинаре упутио на Владу Србије, која води спољну и унутрашњу политику.

„Ја сам ту само да дам савет и сугестију”, рекао је Николић.

——————————

Николић: Влада Србије стабилна

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да не може да утиче на то хоће ли бити ванредних парламентарних избора или неће, али да је његово мишљење да је Влада Србије стабилна.

Они који, како је рекао, учествују у парламентарним изборима сигурно боље сагледавају ситуацију и да је сигурно да ће умети да донесу праву одлуку.

„Наравно да не могу да утичем хоће ли бити избора или неће, Александар (Вучић, премијер Србије) и ја имамо свакодневну комуникацију, а као председник државе дужан сам да дам свој лични став”, рекао је Николић новинарима у САНУ, где је свечано отворена међународна научна конференција поводом 150 година од рођења Јована Цвијића.

(Танјуг/Политика, 12. 10. 2015)

Александар Вучић: Заставу нећу газити, ако су услови немогући – избори

ЈАГОДИНА – Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас да, уколико пред Србију буду постављени немогући услови чије испуњење би значило да се погази српска застава, он у томе неће учествовати и да је онда време за изборе.

„Ја немам право да мењам правац Републике Србије и нећу то да радим. Ако будем видео да се постављају немогући услови, које Србија не може да испуни јер би тиме морала да згази своју заставу, у томе нећу да учествујем и онда је време за изборе”, рекао је Вучић и додао: „Онда је време за неке друге људе, да победе са другим платформама, ја своју да мењам не могу, то би говорило о мојој лошој процени и то је мислим поштено”.

Вучић је нагласио да је подршку народа добио на политици европских интеграција, да је Србија марљиво и вредно радила, да очекује због тога отварање преговарачких поглавља до краја године, и нагласио да он ту своју политику неће мењати.

Он је поводом платформе у 36 тачака за преговарачко поглавље 35 које се бави питањем Косова и Метохије и у којој се налазе услови које Србија не може да испуни, рекао да ће о томе разговарати са високом представницом ЕУ Федериком Могерини, Немачком и САД, земљама које су, како је рекао, утицале на различите начине и даље утичу на то како ће та платформа изгледати.

„Што се тиче платформе мораћете да питате стручњаке из ЕУ, они се сада питају како смо дошли до платформе, која чланица нам је доставила, али то је њихово унутрашње питање, од нас то свакако неће сазнати јер доставили су нам је пријатељи па смо имали прилику да видимо колико је то лош папир”, рекао је Вучић новинарима у Јагодини.

Упитан да ли је у својој ранијој изјави поводом платформе заправо најавио одржавање референдума, он је рекао да се никада није крио иза референдума, иако некада и то мора да се уради, али да уколико услови буду немогући, није време за референдум већ изборе.

Премијер Александар Вучић (Извор: Политика)

Премијер Александар Вучић (Извор: Политика)

Вучић: Ако ја као премијер поднесем оставку избора мора бити

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да одлуку о расписивању избора неће доносити руководећи се ставовима председника државе или потпредседника владе, као ни интересима Српске напредне странке, већ интересима државе.

„То да ли ће неко да подржава или не подржава одржавање ванредних парламентарних избора не значи ништа јер ако ја, као премијер, поднесем оставку, избора мора да буде”, рекао је Вучић новинарима упитан да прокоментарише став председника Србије Томислава Николића који сматра да избори сада нису потребни.

Вучић је рекао да Николић, као и лидер социјалиста и потпредседник владе Ивица Дачић могу да имају своје ставове, али да би волео да су му то рекли у четири ока а не по новинама.

„За Дачића знам од раније, добро је да сад знамо и да смо видели, а Владу Србије водим ја и моја је обавеза да радим вредно, напорно и тешко. Ако је то немогуће и стално се постављају бесмислене примедбе, поставља се питање како даље”, рекао је Вучић.

Он је додао да те „бесмислице” укључују причу о стотинама мртвих у Обреновцу, спаљивању лешева у високој пећи у Лазаревцу која иначе не постоји, па до тога да треба да се одговара „олошу” Данилу Реџеповићу (уредник сајта Телепромптер) и Миловану Бркићу (уредник сајта Телеграф)[1].

„То је највећи олош, то су људи који су говорили да ми је дете алкохоличар, наркоман и да има сексуалне односе са својим оцем”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, са друге стране, постоји објективан проблем, зато што би расписивање избора за пет до шест месеци померило важна питања на које је потребно дати одговор, укључујући реформу Србијагаса, предузећа у реструктурирању…

„Имамо снажне разлоге и за и против, руководићу се државним интересима, а не партијским. Да се руководим партијским интересима СНС, избори би били одмах, јер је СНС на историјском максимуму, али то ме сигурно неће руководити, већ интерес државе”, рекао је Вучић.

Вучић: ЕУ – наш избор,али не одушевљава ме сваки њихов потез

ЈАГОДИНА – Премијер Александар Вучић изјавио је данас да су европске интеграције пут Србије, али да Србија не може са одушевљењем прихватити сваки потез ЕУ.

„Од мене нећете чути да Србија има друго место од пута ка ЕУ, то је наш пут, али немојте да тражите да показујем одушевљење за сваки њихов потез, као што је рецимо ово око Унеска. Волим ја заставу ЕУ, Италије, али највише волим заставу Србије и о томе морају да воде рачуна наши европски и сви други партнери”, рекао је Вучић на отварању италијанске фабрике „Вибак” у Јагодини.

Вучић је рекао да за Србију економска ситуација не представља проблем, већ да га највише плаше политички проблеми које други изазивају.

Премијер каже да је Србија много уложила у регионалну стабилност, безброј пута прећутала онима који су је провоцирали, али да није дозволила понижавање, ни у случају Хрватске, ни по питању резолуције у Уједињеним нацијама о Сребреници.

„То што смо безброј пута прећутали, то је не зато што смо слаби, већ зато што смо желели да нашим комшијама и европским пријатељима пружимо шансу да још једном сагледају ствари, да нас виде из бољег угла”, рекао је Вучић.

Вучић: Косово вероватно на дневном реду, а ми ћемо се борити

ЈАГОДИНА – Премијер Александар Вучић изјавио је данас да ће, како сад ствари стоје, на дневном реду Извршног савета УНЕСКО бити учлањење Косова у ту међународну организацију и да нам шансе да се то не деси нису велике, али да ћемо се борити.

„У сталној конференцији УНЕСКО шансе нису велике, али их има, борићемо се до последње капи зноја и нећемо крити своје разочарање понашањем наших великих пријатеља. Тиме сам вам све рекао”, рекао је Вучић новинарима у Јагодини.

Ми смо мала земља, додао је, али ћемо се борити свим срцем и свим снагама за правду и за оно што припада Србији и српском народу.

„Ми никоме ништа не отимамо, а нама то ни Турци нису успели вековима да отму, па сада нек изволе”, рекао је Вучић, приметивши да, нажалост, гласови Антигве и Барбуде вреде исто као и гласови Индије, Бразила и Аргентине, који су на нашој страни.

Извршни савет УНЕСКО данас ће одлучивати о томе да ли ће у дневни ред заседања уврстити предлог препоруке за пријем Косова у чланство те организације.

Вучић: Хвала италијанским пријатељима, Србија на путу раста

Премијер Александар Вучић захвалио је данас италијанским пријатељима који су омогућили отварање фабрике компаније „Вибак” у Јагодини и тиме обезбедили посао за више од три стотине људи.

Влада Србије, како је навео, уложила је осам милиона евра, инвеститор 60, а посао ће у новој фабрици имати 340 радника.

Премијер је након отварања фабрике у обраћању присутнима поновио да је Србија изашла из рецесије у тешкој години у којој је кренула у мере фискалне консолидације и поручио да више неће ићи у рецесију већ ће бити на путу динамичног раста.

„Сваке године та стопа динамичног раста биће виша и виша”, рекао је Вучић, приметивши да, с обзиром да је и влада дала новац за нову фабрику, није проблем да пронађемо новац, те оценио да га имамо довољно, али га немамо за бацање .

Никада вам није жао да дате новац за запошљавање нових људи, рекао је премијер и захвалио градоначелнику Јагодине Драгану Марковићу што је пронашао инвеститора.

Приметио је, међутим, да није случај у свим локалним срединама да се потруде и пронађу инвеститоре него се чека на помоћ Владе Србије.

У том смислу премијер се у шали осврнуо и на речи директора „Вибак Балкани” Патриција Масинија који је рекао да су се „лепо договорили са Палмом и Дачићем, а рекли Вучићу – плати”.

У овом је послу, додао је, Влада Србије све своје обавезе извршила како је и договорено.

Иначе, фабрика површине 70.000 квадрата изграђена је у Индустријској зони у Јагодини и планира извоз од 150 милиона евра, највише у земље Источне Европе, бившег Совјетског савеза и у регију Пацифика.

Свечаности су присуствовали и први потпредседник владе и шеф дипломатије Ивица Дачић, први човек Јагодине Драган Марковић, амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо и директор „Вибак Балкани” Патрицио Масини.

„Вибак” је четврта италијанска компанија која отвара фабрику у Јагодини. Пре ње фабрике у Јагодини отворили су „Confenzioni andrea”, „Aunde” и „Mobil Turi”, које заједно запошљавају више од 1.000 радника.

Вучић о преговорима с ММФ, стабилности,бољитку за грађане

Крајем октобра влада ће кренути у преговоре са ММФ, јер је жеља да се очува фискална стабилност, али и да обични људи осете бољитак, изјавио је данас премијер Александар Вучић.

„Нисмо задовољни како људи живе и зато ћемо сада, крајем октобра већ кренути у тежак задатак преговора са ММФ јер не желимо да угрозимо нашу фискалну стабилност, а желимо да обични људи виде да могу да живе боље и да се наша трпељивост и рад исплате”, поручио је Вучић на отварању фабрике Вибак у Јагодини.

Подсетивши да су претходне владе повећавале плате и пензије за пет и 10 одсто, а да је инфлација била 20 одсто, што је условило да су на годишњем нивоу плате и пензије биле смањиване и до четири пута, Вучић је поручио:

„Данас је нама инфлација два посто и гледаћемо да раст буде већи од инфлације, никакве трикове не продајемо никоме”.

Поновио је да је Србија изашла из рецесије у тешкој години јер је влада кренула у мере фискалне консолидације, приметивши да није обичај да у време мера фискалне консолидације земља изађе из рецесије.

„Наш раст ће, и то ‘захваљујући’ суши ове године бити између 0,8 одсто и један одсто”, рекао је он, истакавши да је то велика ствар после пада прошле године и после драматичног пада од 2008-2012.

„Србија више не ће ићи у рецесију и сваке године ће та стопа динамичног раста бити виша и виша”, рекао је премијер додајући да је уз то влада успела да смањи и стопу незапослености, што су приметили и ММФ и Светска банка, ЕБРД.

(Танјуг/Политика, 12. 10. 2015)

____________________________

[1] Прим. СС: Вероватно грешка Танјуга: Милован Бркић је уредник Таблоида, а уредник Телеграфа је Александар Саша Јовановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5Zg



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading