Марко Ђурић: Нови немачки услов – (ин)директно признање Косова

Марко Ђурић рекао да постоји нови амандман на предлог платформе за преговарачко Поглавље 35 којим се додатно погоршавају услови за евроинтеграције Србије и врши притисак да се Србија натера да директно или индиректно призна независност Косова. – Могерини: Вучић и Мустафа за спровођење свих споразума

Ивица Дачић: Разговори су били тешки (Фото: Р. Крстинић)

Ивица Дачић: Разговори су били тешки (Фото: Р. Крстинић)

БРИСЕЛ – У Бриселу је вечерас, после два и по сата, завршен састанак премијера Србије Александра Вучића и косовског премијера Исе Мустафе са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, а министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да су разговори били тешки и да је једино постигнута сагласност да се примени све што је договорено Бриселским споразумом.

Не износећи више детаља са састанка, Дачић је новинарима по завршетку рекао да је на састанку било речи и о другим темама, попут чланства Косова у међународним организацијама, али да није постигнут никакав договор.

„Разговори су били веома тешки и једино око чега постоји сагласност је да мора да се имплементира све што је до сад договорено и Србија очекује да ће се то десити. Ситуација је веома комплексна, а Србија инсистира на поверењу у дијалогу, статусној неутралности дијалога и тога ћемо се држати и у наредном периоду”, рекао је Дачић.

Дачић је рекао и да је премијер Вучић имао веома тешке разговоре о темама о којима је било реци и уочи састанка и додао да ће о тим темама, као што је и питање поглавља 35, говорити премијер, који ће јавности саопштити наше ставове и његове процене, као и најаве како ћемо се понашати у наредним недељама и месецима.

„Србија је кредибилан партнер, и са наше стране се не доводи у питање све што смо потписали и обећали – Србија ће испунити. И Приштина се обавезала да ће испунити све што је договорено”, рекао је Дачић.

Марко Ђурић: ЕУ треба отворено да каже да ли нас жели или не

Током неформалног састанка у Бриселу, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је за РТС да постоји нови амандман на предлог платформе за преговарачко Поглавље 35 којим се додатно погоршавају услови за евроинтеграције Србије и врши притисак да се Србија натера да директно или индиректно призна независност Косова.

Марко Ђурић (Извор: РТС)

Марко Ђурић (Извор: РТС)

Он је рекао да премијер веома озбиљно размишља о томе на који начин посматрати будућност процеса дијалога, политичког живота у земљи, можда и саме владе.

Амандманом, који је предложила Немачка, а подржале Велика Британија и Хрватска, врши се додатни притисак на Србију у покушају да се Србија натера да директно или индиректно призна независност Косова, прецизирао је Ђурић.

Он је навео да има утисак да многи у ЕУ не разумеју шта се заправо дешава и каква је размера проблема са којима се суочавамо.

„Многи нису веровали да ћемо, када смо били суочени са резолуцијом о Сребреници, ми затражити помоћ од Русије, па смо је затражили и победили смо, спречили штетну резолуцију и да будемо означени као геноцидни народ. Мислили су да нећемо увести контрамере кад је Хрватска увела блокаду на граници, па смо успели да се изборимо”, навео је Ђурић.

Он је рекао да ЕУ треба отворено да каже да ли нас жели или не, али да ово што сад представљају не говори ништа добро о жељама и намерама у вези са учлањењем Србије у ЕУ.

Упитан да ли има наде да се садржај на папиру поправи, Ђурић је рекао да наша делегација не би била у Бриселу да не верује да разговор има смисла, али да није фер суочавати Србију са новим условима, поготово ако то раде они који се представљају као наши пријатељи.

—————————————-

Могерини: Вучић и Мустафа за спровођење свих споразума

БРИСЕЛ – Премијер Србије Александар Вучић и косовски премијер Иса Мустафа, поновили су вечерас, да остају посвећени спровођењу свих раније постигнутих споразума, нарочито оних усвојених 25. августа у Бриселу, наводи се у саопштењу кабинета шефице европске дипломатије, Федерике Могерини.

Двојица премијера водила су отворен разговор о тренутној ситуацији у дијалогу, нарочито када је реч о спровођењу споразума склопљених 25. августа”, наводи се у саопштењу, објављеном на Твитер налогу портпаролке Могеринијеве, Маје Коцијанчич.

Могерини је вечерас била домаћин неформалне вечере, којој су Вучић и Мустафа присуствовали у оквиру дијалога Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, додаје се у саопштењу.

(Танјуг/Политика, 13. 10. 2015)

Маја Коцијанчич: О поглављу 35 одлучују чланице ЕУ

Комисија је чланицама ЕУ упутила нацрт платформе и препоруку да се поглавље отвори, а сада је на чланицама да унесу евентуалне измене и одлуче о отварању поглавља

Маја Коцијанчич (Фото: ЕУ)

Маја Коцијанчич (Фото: ЕУ)

БРИСЕЛ – Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич изјавила је да ће о садржају преговарачког поглавља 35 са Србијом одлучити земље чланице и да је Комисија већ завршила свој део посла.

„Комисија је чланицама Европске уније упутила нацрт платформе и препоруку да се поглавље отвори, а сада је на чланицама да унесу евентуалне измене и одлуче о отварању поглавља”, рекла је Коцијанчич новинарима у Бриселу.

Коцијанчич, која истовремено говори у име Високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини и комесара за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана, рекла је да документ који је саставила ЕК садржи преглед онога што је досад договорено током бриселског дијалога, онога што је примењено и онога што тек треба урадити.

Она, међутим, није хтела да прецизира да ли се тај дијалог води између Београда и Приштине, или између Србије и Косова, што наводно стоји у платформи.

„Постоји само један дијалог и једна висока представница која је у том дијалогу покровитељ”, казала је Коцијанчич и додала да нема више шта да изјави о томе.

Садржај нацрта заједничке преговарачке платформе ЕУ за поглавље 35, који није јавно објављен, а тиче се процеса нормализације, изазвао је жестоке протесте српских званичника, између осталог због формулације да се дијалог води између две државе, чиме се прејудицира статус Косова.

Сем тога, из Београда су стигле оштре примедбе и на неке друге делове нацрта који се тичу енергетике, уређења прелаза на административној линији и употребу државних симбола, а предложена решења су, како је поручило више високих српских званичника, у супротности са неутралним ставом ЕУ о статусу Косова.

Поглавље 35 ће, према закључцима Европског савета од прошле године, бити отворено међу првима и затворено међу последњима, а од напретка у том поглављу зависи напредак укупног процеса приступања Србије ЕУ.

Исто важи и за поглавља 23 и 24, која се тичу правосуђа и основних права.

Очекује се да се поглавље 35 отвори до краја године, заједно са поглављем 32 (јавне финансије), а да се поглавља 23 и 24 отворе почетком следеће године.

(Танјуг/Политика, 13. 10. 2015)

Наслов и опрема: Стање ствари


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5Zl



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading