Хамонд пред Вучићем: Након пријема у Унеско Косово ће имати обавезу да боље заштити српско наслеђе

Британски министар спољних послова Филип Хамонд налази се у посети Србији. Он је, после разговора са Александром Вучићем поручио да ће „након пријема Косова у Унеско српско наслеђе бити још боље чувано“. Вучић је изјавио да очекује отварање преговарачких поглавља 32 и 35. до краја године, а 23 и 24 почетком следеће.

hamond-vucic

– Испунићемо све што треба везано са мигрантску кризу и наставићемо да помажемо избеглицама као и до сада – рекао је Александар Вучић након састанка са Хамондом који борави у посети Београду.

Он је изразио захвалност Великој Британији коју су дали нашој земљи у тешким тренуцима, као што је то било приликом прошлогодишњих поплава.

Хамонд је изразио саосећања са прошлогодишњим поплава и рекао да му је драго што је Велика Британија могла да помогне.

Према Вучићевим рачима, прихваћен је Хамондов предлог да се формира формални стратешки дијалог, који ће омогућити да две земље имају сталне контакте и односе, који би водили заменици министара спољних послова.

Према Вучићевим речима, Хамонд је изразио пуну подршку Србије на европском путу. Вучић је рекао да очекује да ће да поглавља 32 и 35 бити отворена до краја године, а 23 и 24 током следеће.

Хамонд је рекао да препознаје колики утицај миграциона криза има на Србију. Он је похвалио реаговање Србије на ту кризу и њен хумани однос према избеглицама.

Он је похвалио и српско председавање ОЕБС-у.

Када је реч о приступању ЕУ, направљен је велики помак, рекао је Хамонд и похвалио премијера Вучића за спровођење реформи, што је све важно за пут Србије ка ЕУ.

Хамонд је похвалио и улогу Србије у политици помирења у региону и додао да ће Велика Британија наставити да промовише причу о Србији у ЕУ.

Хамонд: Када Косово постане члан Унеско, српско наслеђе ће бити још боље заштићено

На питање новинара о српским манастирима на Косово и пријему КиМ у Унеско, Хамонд је рекао да ВБ сматра да постојањем члана Унеска, Косово ће имати додатну обавезу да боље заштити српско наслеђе на Косову.

Поводом тога што није отишао на фудбалску утакмицу у Албанију, Вучић је рекао да његова одлука није имала везе са односом две земље, већ због тога што се све политизовало.

– Нисам ставио на папир све што сам имао да кажем у мом одговору зашто нећу отићи. Мислим да услови за мој одлазак испуњени, при том не мислим на безбедносне услове. Брига ме да ли ће неки магарац да ми прети наочарима из Сребренице – рекао је Вучић и дода да не жели да неко срамоти Србију.

Поводом графита „Војводина-Каталонија“, он је рако да жели да умири грађане, јер од сепаратизма нема ништа.

– Такви никада неће имати шансу на изборима – рекао је премијер.

Он је речима „У праву је“ прокоментарисао изјаву Бојана Пајтића, лидера ДС, који је за премијера рекао да су „небеске размере његове бахатости“.

– Можда је бахатост што нисам био 20 дана на Брионима, када смо после 20 година облежили „Олују“, док су се неки други брчкали – рекао је Вучић.

Ако ћемо тако мало пара да добијемо, не треба нам ни то

Одговарајући на питање новинара о томе како ће Србија да дочека зиму у контексту избегличке кризе и колика помоћ јој је потребна, Вучић је рекао:

– Не тражимо ни од кога ништа. Знамо да не можемо да добијемо велике новчане износе. Неке земље су добиле 20 пута више од нас, што није праведно. Хамодну сам рекао да је боље да не добијемо ништа, него да нас понизе малим износом – рекао је Вучић и поновио да нам „тих седам милиона не требају“.

Блиц-Агенције

(НСПМ, 8. 10. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5W9Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Ко ме теро да ово прочитам, оваку перверзију нисам одавно прочитао !
    Ускоро енглеска излази из еу контејнера али ће се залагати да Србија уђе, леви обећава да ће албанци чувати српске манастире на Косову и Метохији, а десни предао Косово и Метохију албанским терористима, све у пакету са манастирима и црквама, овај десни ће испунити све што треба везано за мигранте, а у држави левог их бију дуфим моткама и не допуштају им да уђу.
    И још по врх свега, ова двојица ће формирати и формални стратешки дијалог. :Д
    Ма не, уопште ни леви ни десни не срамоте Србију, то само њихове речи вређају здрав разум.

    Једино што могу закључити на крају, од обојице је и Бог диг’о руке, одавно.

Оставите коментар