Војислав М. Станојчић: НВО Бошњачко-јеврејска солидарност и измишљене везе из Другог светског рата

Међу безброј знаних и незнаних невладиних организација широм света посвећених најразноврснијим областима – од пружања помоћи људима у невољи до борбе за демократију и људска права – има и неких које обичним грађанима, већ на први поглед, изазивају чуђење и уздржаност. То се може рећи и за сарајевску невладину организацију Бошњачко-јеврејске солидарности, чији је циљ да „развија пријатељство Јеврејског и Бошњачког народа”. По оснивачима, „Јевреји и Бошњаци имају заједничке историјске везе: и једни и други доживели су геноцид у Другом светском рату од српских сарадника нациста, а бошњачки народ пропатио је и први геноцид у Европи после завршетка Другог светског рата. Ми се залажемо за мир и боримо се против порицања холокауста и геноцида над Бошњацима”.

b-jews-logo

Из најновијих прилога на интернет страници ове организације (на којој је било највише написа о Сребреници и „Олуји”), очигледно је да она радо користи, уз бошњачке новинаре, и стране ауторе јеврејског порекла, преузимајући њихове текстове из израелских и других гласила у свету.

Тако, рецимо, Мишка Гора у „Тајмс ов Израел” пише о 5. августу, који Хрватска прославља као Дан победе у Домовинском рату: „То је одлучујућа војна битка којом је Хрватска успоставила суверенитет над својом окупираним територијом са које су српске снаге некажњено испаљивале гранате на хрватске цивиле током четири мучне ратне године. Какве то везе има са Израелом? Вероватно никакве, али би требало, јер Операција ’Олуја‘ показује шта се дешава када једној земљи дозлогрди засипање пројектилима који се испаљују на њене градове, а у њеним сопственим границама…”

Менахем Розензафт, професор права, чији су родитељи преживели холокауст, у „Хафингтон посту” труди се да „одбрани истину” о геноциду у Сребреници: „Пре 20 година, једно место у источној Босни, Сребреница, сврстало се у анале геноцида који се може упоредити са Аушвицем, Муса Дагом и Бутареом у Руанди.”

Јасеновац не помиње, можда никада није чуо за њега или му се само не уклапа у слику о Србима.

wjc-srebrenica

Гђа Гвајн Гајер, новинарка, пише у Ванкуверском седмичном часопису „Џорџа стрејт” да нема помирења без признавања геноцида. „Водећи српски политичари никако не могу да се помире са тиме да се масакр у Сребреници назива геноцидом. Тешко је рећи да вам је жао, а још је теже изговорити опростите за геноцид, а српски се политичари понашају као и турски који никако не признају геноцид над Јерменима 1915. године.”

Оливер Кам у „Џуиш крониклс”: „Морамо демаскирати све оне који поричу сребренички геноцид.”

Ерол Авдовић, стални дописник „Дневног аваза” из САД, има поруку са овим насловом: „Сребреница је национални интерес (ни мање ни више – прим. В. М. С.) Сједињених Америчких Држава“. Аутор пише: „Они који се надају да ће резолуција о Сребреници, у којој се највећи злочин у Европи након Другог светског рата неоспорно квалификује као геноцид над Бошњацима, нестати са дневног реда Уједињених нација (УН) и других међународних институција завршетком комеморативних активности поводом двадесетогодишњице ове трагедије – гаје илузије.“

erol-avaz

У тексту стоји да је из више извора, уз најаву догађаја у Њујорку и Вашингтону, „Дневном авазу” потврђено да се активности на том плану настављају и да ће „Сребреница још дуго бити у фокусу овдашњих дипломатских и политичких активности”.

Разумљиво је што овако пише новинар Авдовић, али је необична спремност јеврејских аутора да се безрезервно ставе на бошњачку страну а осуде српску. Имали су и још имају прилику да прочитају и друга документа поред оних које добијају из Сарајева. Рецимо: „Conclusions of Srebrenica Research Group”. А не би било наодмет ни да боље проуче ток Другог светског рата на Балкану. Онда би свакако сазнали и да је од 1941. до 1945. године Босна и Херцеговина била у саставу Независне државе Хрватске, у којој су муслимани били „цвијет хрватства”, и били веома блиски сарадници усташа. И можда би се запитали какво су то заједничко страдање од српских сарадника нациста претрпели Јевреји и тадашњи муслимани а данашњи Бошњаци.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ

На сајту Бошњачко-јеврејске солидарности постоји и текст „Srbi su bili na strani nacista i fašista u Drugom svjetskom ratu“ (Serbian Crimes Against Jews and Others in World War II, By Jeanne M. Haskin) који се позива на  књигу доктора медицине Филипа Коена „Тајни рат Србије: пропаганда и историјска обмана“. Ту књигу је историчар Мирослав Свирчевић окарактерисао као „псеудонаучни и идеолошко-пропагандни памфлет“, па поново скрећемо пажњу на тај текст рано преминулог др Свирчевића.


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5uYCategories: Противу дезинформација

Tags: , , , , ,

Оставите коментар