Став Бугарске Цркве поводом рада недељом и празником

Свети Архијерејски Синод Бугарске Православне Цркве је издао следеће саопштење:

bg-saop

Последњих неколико година све више се запажа да се у Бугарској ради недељом и празницима, чиме се радници лишавају права на одмор и на лични живот, што је време Богом одређено да се физичке и духовне снаге посвете ближњима и још више ојачају.

Празнични дани су одређени за Господа, за богослужење у храмовима и за молитву. Да духовно ојачамо. У те дане своје мисли посвећујемо Богу који је љубав, доброчинству према ближњима и онима које нам је Бог подарио – супрузи, деци, родитељима и ближњима.

У Бугарској је уведена петодневна радна седница и нормално је да радна недеља буде 40 часова. Међутим, многи послодавци ангажују своје раднике у недељне и празничне дане. Сматрамо да ова тенденција, у интересу бизниса, нарушава физичко и духовно здравље радника и омета пуне односе с њиховим породицама и ближњима, што се неминовно може погубно одразити како на појединца, тако и на друштво у целини.

За хришћане је недеља дан одмора – дан славног Христовог Васкрсења, а то исто су и велики хришћански празници.

Позивамо државне установе да предузму нужне кораке да се пракса рада у те дане ограничи само на оне области где би се прекид рада одразио на ефикасност ланчане производње.

Извор: Бугарска Црква (с бугарског Р. Ракић)

(Сајт СПЦ, 16. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5gGCategories: Вести над вестима

Оставите коментар