Ангела Меркел: Србија показала спремност на компромис са Приштином

Србија ће имати подршку Немачке

(Фото: Танјуг)

(Фото: Танјуг)

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је Србија показала спремност на компромис са Приштином, напомињући да ће Европска унија у својим дискусијама то знати да цени и да је питање времена када ће се отворити прва преговарачка поглавља. Премијер Србије Александар Вучић рекао је да су односи Србије и Немачке све бољи у политичком и економском смислу, захваљујући немачкој канцеларки Ангели Меркел на доприносу политици мира, стабилности добрих односа у региону западног Балкана. Српски премијер је нагласио да је долазак Меркелове велика част, велики и важан дан за Србију, додајући да је ово и за њега један од најважнијих дана у досадашњој политичкој каријери.

merkel-bg-2

„Захваљујем се премијеру Александру Вучићу што је покренуо велики број иницијатива како би подстицао стабилност у региону, у нимало једноставним разговорима са Приштином и томе треба одати признање”, рекла је Меркелова на заједничкој конференцији за новинаре у Палати Србија.

„Можете рачунати на подршку из Берлина. Видимо да тренутно постоји велика спремност и компромис са српске стране. То ћемо да нагласимо током дискусија унутар Европске уније. То није увек било тако током претходних година, али сада је ситуација таква и ми ћемо то позитивно оценити”, рекла је Меркел и додала да је „само питање времена” када ће бити отворена поглавља.

Захваливши на топлом дочеку, она је подсетила да је до пре извесног времена било незамисливо да се по 13-14 сати преговара уз посредовање високе представнице ЕУ, као што је био незамислив и сусрет премијера Србије и Албаније, али да је данас то редован случај.

merkel-bg-3

Говорећи о економским реформама Србије, немачка канцеларка је изјавила да је у Србији другачија ситуација него у Грчкој. Она је рекла да у Србији постоји влада која је вољна да не иде једноставним путем, већ оним који ће уродити плодом, као у Португалу и Шпанији где су спроведене мере штедње.

„Људи морају да стежу каиш, али те мере дају прве резултате, а у том правцу иду и процене ММФ”, навела је Меркелова и додала да то показује да српска привреда ради на доброј основи.

Вучић је казао да је гошћи у разговору пренео три важне ствари политике Србије, а то су очување регионалне стабилности и политике мира, покретање тешких економских реформи и одлучност Србије да настави европски пут.

merkel-bg-4

Захваливши Меркеловој што је у Београду, између осталог и као жени која је „кључни играч у стабилизацији прилика на Балкану”, Вучић је подсетио да су односи две земље, и политички и економски, све бољи.

„Ми од Немачке не тражимо новац, не тражимо милостињу, него помоћ у знању и да будемо марљиви као они, а да у економији будемо још успешнији”, рекао је Вучић и додао да само у његовом кабинету има двоје саветника који су из Немачке.

Он је захвалио Меркеловој што је у неку руку била стуб стабилности за све нас и што је кад смо имали проблеме налазила начин да помогне.

merkel-bg-5

„И није ме срамота да то кажем, па и данас Немачка води бригу о Србији и о западном Балкану и ми смо на томе захвални”, рекао је Вучић. Он је навео и да је трговинска размена Србије и Немачке је 3,18 милијарди евра, Немачка је други увозник наших производа, а у немачким фирмама у Србији ради 26.000 људи.

Он је казао и да је у разговору са немачком канцеларком било речи о томе да је Србија успела да покрене тешке економске реформе. Наш дефицит је смањен са 6,6 на 1,6 одсто БДП-а, имамо веће приходе него што смо их имали и ове године ћемо имати позитиван раст наше привреде.

Немачка канцеларка Ангела Меркел допутовала је синоћ у посету Србији а испред Палате Србија, уз највише државне и војне почасти, дочекао је премијер Србије Александар Вучић. Меркеловој је приређен свечани дочек уз почасну гарду, црвени тепих и интонирање химни две земље. Вучић и Меркелова извршили су смотру почасног вода и поздравили заставе.

merkel-bg-6

Меркелова је у Београд стигла из Тиране, а разговори са председником Србије Томиславом Николићем и представницима цивилног друштва планирани су за четвртак у јутарњим сатима, после чега она путује у Сарајево.

Премијер Вучић је дочекао немачку канцеларку и на аеродрому „Никола Тесла”, на који је стигла око 19 часова. Посету немачке канцеларке прати велики број новинарских екипа.

Б. Б.

(Политика, 9. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-53S



Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. Чова се хвали, да има два саветника из Немачке! Испаде, да у Србији нико појма нема и да чова може да окупи само стране саветнике, који ће да раде у интересу Србије? Заиста нас третира као дебиле!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading