Филип Хрисопулос: Само Бог може спасти Грчку

(Greek Reporter, 29. 6. 2015)

Грчки референдум: Ако желите да вас погубе, гласајте ДА; ако бисте радије да извршите самоубиство, гласајте НЕ

g-3062015

Влада СИРИЗЕ је поново прибегла озлоглашеној „креативној нејасноћи“ („creative ambiguity”) – то је онај израз који је користио грчки министар финансија Јанис Варуфакис током преговора са повериоцима. Овај креативно нејасан референдум, који је објавио премијер Алексис Ципрас, поново оставља народ Грчке у забуни о ономе шта то ова влада стварно жели.

Гласачи 5. јула треба да одговоре на следеће питање: „Грчки народ се овим пита да ли прихвата нацрт документа о споразуму (agreement) који су понудиле Европска комисија, Европска централна банка и ММФ на састанку Еврогрупе одржаном 25. јуна?“

Како влада предлаже, они грађани који одбијају предлог тих институција ће гласати „Не одобрити/НЕ“, док ће они који прихватају тај предлог гласати „Одобрено/ДА“.

Тај референдум (referendum) је паметан потез грчког премијера, јер он служи као добро оружје у преговорима. Ако народ Грчке одлучи да каже НЕ договору који предлажу зајмодавци, онда ће грчки тим за преговарачким столом седети са мандатом који европски партнери и ММФ не могу да порекну.

Нажалост, у понедељак 6 јула, када се објаве резултати референдума, неће бити никаквог преговарачког стола за којим чекају грчки преговарачки тим.

Човек се мора запитати око тренутка који је Алексис Ципрас (Alexis Tsipras) изабрао да прибегне референдуму. Та идеја о референдуму почела је да кружи пре око месец дана – онда када је влада Грчке имала много времена да упита грчки народ да ли заиста хоће да крвари још мало, да би се тако обезбедио договор и остане у Еврозони (Eurozone). Референдум би се тако одржавао уз банке које су отворене, са пензионерима који нису забринути да ли ће добити своје пензије, и са грађанима који се не плаше за судбину својих улога у банкама.

Међутим, сада – референдум ће бити одржан после седам дана ограничавања капитала (capital controls), редова по самопослугама и бензинским пумпама, уз празну државну касу и државу која не исплаћује дуг ММФ-у. То ће бити референдум усред гадне пропаганде (odious propaganda ) обеју страна и уз даљу поларизацију већ ионако поларизованог становништва.

Осим тога, тај референдум се заснива на непостојећем папиру (a non paper). Још увек није јасно на који ћемо предлог казати ДА, или НЕ. Било би поштено кад би грчка влада обзнанила стварне предлоге које су поднели зајмодавци, како бисмо могли да одлучимо о чему то у ствари гласамо. Магловите оптужбе о ономе што зајмодавци желе – о немогућим повећањима ПДВ-а, и огавним смањивањима пензија – нису основа о којој би се могло одлучивати.

Последњи предлог који је Грчка понудила би довео до 8 милијарди у приходима, док зајмодавци траже да то буде 9 милијарди. Другим речима, договор је био тако близу, да разлика од 1 милијарде изгледа неважна после толико жртава који је народ Грчке већ поднео.

Уз то, грчка влада наговара људе да гласају НЕ (vote NO ) у том референдуму. То није баш веома демократски. То је као када би се рекло: не желимо договор уз мере строге штедње, и тражимо да на то кажете НЕ. Другим речима: немамо храбрости да сами одлучимо, па – молимо вас – помозите нам да кажемо НЕ онима који нас уцењују и желе да нам задаве земљу. Ма то било и мало доцкан…

Истина је да многи Грци не могу да поднесу више никакве мере строге штедње. Желели би да зезну зајмодавце и напусте евро. Али – питање је: а шта затим?

Током последњих пет месеци, Грци живе у једном парадоксу: имамо владу која тражи финансијску помоћ од оних које и сама демонизује. Током пет месеци смо преговарали са „уцењивачима“, „лопужама“, „лажовима“, „нељудским технократима“ који не поштују демократију и желе да убију грчко друштво.

То исто важи и за народ Грчке. Јавно мњење се променило против Европе, али – ти исти људи пружају руку према Европи и траже још више помоћи од ње.

Тачно је да се Европа пред крај преговора показала у ружном светлу. Једва да су нешто попустили у осетљивим питањима као што су пензије и радно законодавство. Па ипак – током тих пет месеци влада Грчке никада није формулисала неки план којим би се земља могла одржати на површини уколико до даље помоћи од зајмодаваца не дође. Уместо тога, Атина је провела пет месеци у теоретисању, афоризмима, бескорисним комисијским састанцима о државном дугу и џапању са опозицијом о безначајним техничким питањима. Није било никаквих припрема за одбрану против банкрота. Чак и ако је, како неки кажу, СИРИЗА заиста све време и имала неки тајни план да нас врати у драхму, нису предузети никакви кораци у правцу националне валуте.

Другим речима, ако кажемо оно „поносно НЕ“ које СИРИЗА захтева од Грка, шта ће се десити сутрадан? Да ли ћемо банкротирати? Да ли ћемо се вратити у драхму? Да ли ћемо се вратити за преговарачки сто? Шта ли ће се то тачно десити?

А – рецимо да већина Грка каже ДА на ону понуду. Шта онда? Да ли ћемо молити наше европартнере да нас приме натраг у стадо? Да ли ће они тражити од Ципраса да се јавно извини за све оне ружне речи о вођама ЕУ и министрима финансија? Да ли ће Жан-Клод Јункер почети да га поново грли и љуби пре званичних састанака ЕУ? Да ли ће они почети да нам шаљу више евра?

У овој ситуацији – то само Бог зна. И само ОН може да спасе нас – луде Грке.

Са енглеског посрбио: Јован Качаки, Крф, Грчка

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


ИСПРАВКА: Овај чланак је промењен 2. 7. 2015. у 2:19 – на крају шестог пасуса уместо погрешног „улога у банке“ стављено је „улога у банкама“.

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4YbCategories: Посрбљено

20 replies

 1. Dobro rečeno!
  Salonski komunisti odnj. ljevičari, razmaženi tatini i mamini sinovi…
  Kad sve upropaste vratiće se svojim bogatim tatama i mamama.

  http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/tko-je-zapravo-alexis-tsipras-812134

 2. @čitalac
  Упутили сте нас на текст неког Хољевца, који је чачкао по биографији „салонског комунисте, размаженог татиног сина“ Изгледа, да сте неки млађи човек, па се не сетисте, да проучите чије је „дете“ Хољевац. Није ваљда, да нисте упознати, да беше неки Вјекослав Хољевац, прилично високи функционер у Социјалистичкој републици Хрватској? Као да, не прочитасте мишљење Претнара о дотичном лику, који осуђује, оно што је он ЛИЧНО?

 3. Надајмо се, да ће господин Качаки наћи и текст, неког из табора „салонских“ комуниста и „татиних“ синова. Размишљања аутора текста су очигледно на страни препуштања ММФ. Аутор не објашњава нити ставља под знак питања, какав је то проблем за Еуропу, да ту милијарду еврића и НЕ ОТПИШЕ. Ипак је добар део кривице на ММФ и немачким и француским банкама, које су несолвентном „партнеру“ одобравале двадесет и кусур година кредите. Зашто, данас у Србији постоји Кредитни биро и нико, ко је регистрован, као „несолвентан“ НЕ МОЖЕ, да добије кредит? Зашто је ММФ и банке из поменутих земаља одобравале кредите, некоме(Грчкој, грчким банкама), када је пре много година било јасно, да неће бити могуће, да грчка привреда отплати узете кредите? Много то личи, на лешинаре, који су и нас узели под своје!

 4. @слободан млинаревић
  Ne, nisam mlađi, blizu sam 60.
  I zato sam sem se i naučio da je važnije šta je rečeno nego tko je rekao. Sadržaj je važniji od ambalaže. Ako bismo gledali drukčije onda bi neke ljude već unaprijed osudili samo zbog njihova podrijetla što bi bilo krajnje nepravedno. Slažete se?
  I o Tsiprasu sam reko ono što sam rekao tek poslje onoga što je učinio a ne prije toga.
  Ako sam se čega naslušao svih ovih godina to su prazna obećanja onih „riječima na djelu vičnih“

 5. @čitalac
  Рекао бих, да сте контрадикторни. Прво нас упутисте на текст, који разматра порекло Ципраса, а онда кажете, да порекло није важно? Значи, да није питање, шта сте Ви рекли или мислили, него сте упућивањем на потпуно непријатељски текст млађаног Хољевца, показали, да ипак мислите, да је то од неког значаја. А Претнар је рекао шта мисли о лику и делу млађаног Хољевца.

 6. @слободан млинаревић
  Ne bih rekao da sam kontradiktoran: i Holjevac je napisao o Tsiprasu to što je napisao na temelju onoga što je uradio, zar ne?
  Možda je tekst Holjevca doista malo „anti“ Tsipras, ali čujte… Ako smo se još čega naslušali zadnjih tjedana onda smo se naslušali hvalospjeva Tsiprasu, potpuno nekritičkog razmatranja njega i toga što radi. Zato je onaj tekst na neki način „uspostavio ravnotežu“.
  Ali, vidim da nas sve jako žulja sve ovo. Pa, normalno…
  Bilo kako da se sve ovo završi, sa „porazom ili pobjedom“ Sirize imate će dugoročne i fundamentalne posljedice po Europu. I svijet.

 7. @слободан млинаревић: Ја сам хтео да из Грчке прикажем два гледишта: прво гледиште Ципрасових присталица – а овај други текст није неопходно и априори анти-Ципрасовски, али ако погледамо како су питања постављена, онда испада да јесте, јер Ципрас нема логичне одговоре на постављена питања, него само празне пароле. Уосталом, назире се и промена располжења у јавности – од у почетку скоро 90% про-Ципрас, све је више оних који осећајући тешкоће којих је све више, постављају питање. да ли је Ципрасова влада добро промислила своје потезе, или је као неки очајни коцкар ишла „va banque“. Уосталом, видеће се у понедељак, мада не треба из вида изгубити оно што се приписује речима великог, мудрог, товаришча Стаљина: „Није важно како ко гласа, него ко броји гласове“.

 8. @Јован Качаки
  Пароле саме по себи су увек празне. Зашто би Ципрас био тај, који треба да буде први са „пуним“ паролама? Зар теза или парола, ММФ, да „брине“ и „жели“ да помогне, није такође празна и апсолутно лажна. Потсетићу, да је ММФ и направљен, да би слободна финансијска средства, која НЕ МОГУ на финансијском тржишту, да се пласирају, под тржишним условима, била пласирана на дуже рокове уз гаранције ДРЖАВА, па и оних за које је могло одмаг, да се види, зна, да немају шансу да кредите отплате. У међувремену, они који су „измислили“ ММФ, убирали су нижу камату, коју иначе никада не би могли да остваре. А може се претпоставити, да би без ММФ и камате на слободном тржишту биле знатно ниже. А сву своју историју ММФ је провео у доказивању, како „брине“ и „помаже“, уз поткупљивање „стручњака“ из пљачканих држава, који нас и не само нас, убеђују, да без „помоћи“ ММФ не можемо преживети. А овде се аутор, позива и на Бога! Зар и то није празна парола? Што се тиче, Стаљина, који Вам толико боде очи, вратимо се на Винавера и запитајмо се, да ли је то товаришч само јавно рекао нешто што се свуда дешава, па и у Русији, код Амера или Енглеза?

 9. Овај је аутор поприлично “плитак“, иако се не може рећи да је и злонамеран.
  Ципрасова позиција и његова распетост подсећа, нас Србе, а и у Грчкој литартури и традицији могли би се наћи адекватни примери – дакле његова распетост и положај у коме се нашао, могли би се поредити са позицијом владике Данила, у Његошевом Горском вијенцу.
  “Његошев владика једним исказом подрива властиту рационалност, показујући да је његов поглед на свет проткан снажним метафизичким надахнућем: не скривајући своју недоумицу пред народним главарима, он наступа као целовита, а не као функционална личност(…..)Нека буде што бити не може, централни је стих филозофског слоја Горског вијенца – ван њега се не може промишљати природа владичиног опредељења, односно идејни оквир читавог дела. То је исказ који Његошев спев уздиже изнад партикуларних вредности,јер је утемељен на спознаји неразрешивог парадокса људског постојања: човекове распетости између земаљског и небеског, коначног и бесконачног, времена и вечности, захтева вере и срца (нека буде) и ограничења разума (бити не може).“ (Јасмина Ахметагић: “Страст за немогућим владике Данила: нека буде што бити не може“)

  Што се “великог и мудрог товаришча“ тиче, сигуран сам да Грчка није Crna Gora:)!
  Грци су далеко мудрији од тога,њих нико није успео да превари, уосталом, “мудрост“ носи грчко име:)!

 10. @порфирије петрович
  Упоређивати аутора са позицијом владике Данила, било то и у погодбеном начину, мало је претерано? Или сте владику спустили ниско, или сте аутора подигли високо?

 11. @Јован Качаки

  Значи, Ципрас треба да вам да све одговоре. Чуди ме да његовим предходницима нисте поставили ни једно питање. Како су допустили да цео један народ доведу у у овакав дужничко-ропски однос. Они су годинама позајмљивали паре, богатили се, направили од вас нацију којој се смеју на западу и… никоме ништа, од Ципраса се сада траже решења и одговори.
  Како не схватате да се вртите у кругу из кога нема излаза. Дају вам “помоћ“ да би сте плаћали камате. Зар ту “помоћ нећете враћати? И докле мислите да се вртите у том зачараном кругу? Док вам ММФ и банкарска братија не исисају задњу кап крви? Ципрас је у праву. То мора да се прекине. Да ће бити тешко биће. Где су вам пензионерски фондови, ко их је опљачкао?
  Швапски дрил је успео у целој Европи, да је подјарми и уништи.
  Каква је ситуација у Португалу, Шпанији, Италији…
  Сви сте ви месо које ждере Немачка. ЕУ администрација, Америка и НАТО преко ММФ и банкстера.
  Ослободите се, устаните, драги моји Грци. ЕУ није свет. Свет је мало већи.

 12. @Василије50: Ја сам само посрбио та два текста о Грчкој, јер лети живим у њој. Вама се овај други не допада, а не допада Вам се ни то што кажем да Ципрас нема логичне (ма, нема никакве) одговоре на разложна питања и примедбе у том тексту. Срећа да нисте владар у Средњем Веку, јер код Вас би страдали сви гласници који доносе непријатне (али истините) вести.

 13. @слободан млинаревић: „…вратимо се на Винавера и запитајмо…“ …. Ви никако да се откачите од Винаавера.
  Па, добро, прихватимо да је све што је он написао о избеглицама из Русије тачно – то су били представници мрачног средњевековља, манијакални тлачитељи својих кметова (које, истина од 1860 г. више нису ни имали – али таквима као Винавер то није сметало), мрачњаци последње сорте, ма – најпрљавији типови какви се могу замислити. И – њих такве, гадне, одвратне примила је у своју земљу Краљевина СХС (око 85% њих – а било их је око 40.000 углавном мукараца, али и жена и деце су смештени у крајеве где су живели Срби). И – по Винаверу, они су наставили са својим гадним работама, уз повлађивање власти. Ја сам њихов потомак и ни мало се не стидим тога, стидео бих се да није тако. Стидео бих се да су се моји преци борили на бољшевичкој страни…
  После 1990 г., када је комунистичка стега мало попустила у СРЈ/после Србији, сви аутори који су писали о улози тих средњевековних гадова и мрачњака се слажу да је с обзиром на њихов број, њихов удео у подизању културног и техничког развоја земље која их је примила био огроман.
  Дакле – ако прихватимо да је Винаверов став био исправан, поставља се питање:
  – Ако су такви мрачњаци и уопште узев, смрадови, заиста значајно допринели културном и техничком напретку земље – домаћина, онда мора да је пре њиховог пријема у земљу, културни и технички ниво земље- домаћина био негде на нивоу Средњег истока, или можда чак и Африке?
  Ако је тако – онда се слажем с вама да је Винавер у праву.
  Или – не….?
  Надам се да дискусију о разнима винаверима можемо завршити.

 14. @Јован Качаки
  Покушао сам да укажем на постојање ИСКЉУЧИВОСТИ и код других, а не само код ВАС. Ви сте крајње искључиви на свој начи, а Винавер је на свој. Надам се, да не сумљате у моје познавање доприноса Руса у избеглиштву и њихов допринос српској култури? Ни Ви ни Винавер нисте у праву, а посматрате свет у чисто црно-белој техници. Винавер је хендикепиран, јер није у прилици, да Вам одговори. Он написа књиге о том временху, а Ви само коментаре. То је проблем, јер ће то, НАЖАЛОСТ, можда допринети прихватању његових ставова у будућности. Ни Ваше знање, ако га као искључиво пласирате неће много помоћи. И није ово разговор о Винаверу, па нема разлога ни да се заврши.

 15. @Јован Качаки

  Поштовани Господине,
  Ви нисте донели никакве вести јер смо ми овде врло добро упознати јер смо у сличној ситуацији и имамо сличну власт као и Грци пре Ципраса. Ја Вас лепо упитах зашто не постависте нека питања онима пре Ципраса?
  очекујете да вам Ципрас реши оно што је годинама рађено накарадно и против народа.
  Мислим да и он неће ништа решити једино ако се Грци одлуче да исправе кичму па да онда сви потраже решење заједнички.
  Биће да ће се све завршити даљим пропадањем јер Ви не тражите одговоре, Ви тражите жртву коју ћете принети Меркеловој да би се оправдали и оправдали ЕУ “вредности“
  Овде је све речено… http://srpskaakcija.com/2014-04-13-23-53-43/1780-z-i-vr-vish

 16. @слободан млинаревић

  Ког аутора упоређујем са владиком?! Аутора чега?!

 17. @Василије50 kaže Kačakiju
  „Значи, Ципрас треба да вам да све одговоре.“

  Pa, naravno da treba, sam se je ponudio!
  Ne da se je (skromno?) ponudio nego krajnje somouvjereno (prepotentno?) govorio kako će on srediti eksploatatore sa zapada. Kao da je novi mesija!
  Zar nije bilo tako?
  Onda imaju potpuno pravo tražiti od njega odhovore.
  A oni prije…. Da i od njih bi svakako trebalo. Ali „oni prije“ su i sav narod koji je nemilice trošio pozajmljeni novac, ne pitajući se odakle sve to i kamo ide sve to?
  Sad kao da svi imaju kolektivnu amnezu.

 18. @ čitalac

  Ко је терао Грке да гласају за Ципраса?
  И зар позив на референдум није одговор?
  Да ли ће Грци да се усправе или да остану крпе којима ће Меркелова да брише ципеле?
  Да ли хоће да буду народ или аморфна маса унутар ЕУ које ће ММФ и банстерски олош пљачкати до бесвести.
  То неће бити лако, биће тешко али вреди, има смисла!
  Погледајте Аргентину данас!

 19. @Василије50
  „Да ли ће Грци да се усправе или да остану крпе којима ће Меркелова да брише ципеле?“
  Na to je trebalo misliti davno dok se je nemilice trošio novac. Sad i briše cipele s njima,.Ali šta je – tu je. Treba se izvući.
  Nitko Grke naravno nije prisiljavao da glasaju za Sirizu. Kao i za one prije njih. Zato i oni nose dio odgovornosti.
  Referendum razumem kao bježanje vlade pred odgovornušću: narod je dao mandat Tsiprasu i njegovoj ekipu da odlučuju i vode državu ka izlasku iz ćorsokaka.
  I kako rekoste, bit će teško. Već je sad.
  I naravno da ima smisla.
  I siguran sam da svi želimo da uspiju.

 20. Без обзира на све, мислим да је референдум у реду.
  Има прилика када политичар мора да пита народ без обзира што је добио поверење на изборима.
  Ово је тај тренутак за Грке поготову што се ово не тиче само Грка.
  Цела ЕУ ће да се заљуља поштено ако Грци буду заокружили “ДА“!
  Видећемо, недеља је близу.

Оставите коментар