Србија се не одупире диктату ММФ: Поскупљења струје и 2016. и 2017, од јула отпуштања

У Писму о намерама Владе Србије упућеном ММФ-у наводи се да је, уколико буде потребно, планирано да струја у Србији поскупи и у 2016. и 2017.

mmf-2-468

У Писму о намерама Владе Србије упућеном ММФ-у наводи се да је уколико буде потребно планирано да струја у Србији поскупи и у 2016. и 2017. У писму се такође наводи да влада почиње да спроводи програме за решавање вишка запослених.

„Додатне корекције цена струје уследиће 2016. и 2017. године, по потреби, ради даљег приближавања тих цена тржишном нивоу“, наводи се у Писму о намерама Владе Србије упућеном ММФ-у.

У Писму, објављеном на сајту владе, се најављује и да ће, по завршетку корпоративног реструктурирања и финансијске консолидације ЕПС-а, Србија тражити учешће мањинског приватног инвеститора за ЕПС, који би додатно унапредио корпоративно управљање, одрживост предузећа и обезбедио професионално управљање фирмом.

Ти планови, како је наведено, биће спроведени током 2016. и 2017.

У Писму се подсећа да је почетком године усвојен план финансијског реструктурирања ЕПС-а, који укључује повећање прихода кроз ефикаснију наплату дугова, смањење губитака у преносу струје, као и да ће од 1.августа уследити повећање цене струје од 12 одсто одсто, од чега је 7,5 одсто предвиђено за акцизу.

Влада ће у јулу почети да спроводи програме за решавање вишка запослених, а предлог закона о максималном броју запослених у јавном сектору би требало да усвоји влада, стоји у владином Писму о намерама упућеном ММФ-у.

„У јулу 2015. почећемо да спроводимо циљане програме за решавање вишка запослених, а све како бисмо постигли уштеду у годишњој маси зарада једнаку уштеди оствареној смањењем броја запослених у консолидованом сектору државе за пет процената“, пише у документу који је објављен на сајту Владе Србије.

У Писму се наводи да ће влада током ове године наставити да примењује правило по коме се на сваких пет ослобођених радних места може упослити једна особа. Нацрт закона о платама који ће утврдити принцип једнаке зараде за исту врсту послова у свим секторима требало би да ступи на снагу у септембру.

„Сваком запосленом у консолидованом сектору државе ће бити додељен ’хипотетички‘ платни разред унутар новог система зарада, а рок и модалитети за прелазак на нов систем биће одређени током 2015. године“, наводи се у Писму о намерама.

(Танјуг/Нови стандард, 30. 6. 2015)

Александар Антић: Поскупљења струје, ако их буде, у наредних пет година

БЕОГРАД – Влада Србије чини све да се процес достизања минималне тржишне цене струје у Србији развуче на дужи низ година, не краћи од пет година, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић.

Racuni-eps

Коментаришући најаву из писма Владе Србије упућеног ММФ-у коме се наводи могућност нових поскупљења струје у 2016. и 2017. години, Антић је рекао да је то „остављено само као опште место и могућност да до одређених корекција цена струја дође за време трајања трогодишњег аранжмана са ММФ-ом“.

Антић, међутим, очекује да неће морати да дође до нових поскупљења струје, јер се настоји да се постигну унутрашње уштеде и бољи финансијски резултати у раду ЕПС-а.

„Дубоко верујем да ћемо све финансијске елементе везане за ЕПС остварити кроз уштеде и реорганизацију и да нећемо посезати за додатним елементима”, рекао је Антић новинарима након састанка са представницима НАЛЕД-а.

Он је истакао да је Влада Србије била суочена са захтевима ММФ-а и осталих међународних финансијских институција, као што су Светска банка и Европска банка за обнову и развој да се у склопу аранжмана са ММФ-ом дефинише след активности везаних за повећање цене струје.

Он је подсетио да је струја требало да поскупи од 1. априла за 15 одсто, али да то Влада није прихватила и подсетио да ће струја поскупети за 12 одсто од 1. августа.

Антић је нагласио да Влада чини максималне напоре да, уважавајући чињеницу да људи тешко живе, да сва поскупљења померимо на дужи низ година и да та поскупљења буду што мања, а истовремено се трудимо да где је то могуће да појефтињења буду брза и ефикасна, као што је случај са ценама гаса које падају.

Процес раста цена струје, ако до тога дође, ће бити развучен и узимаће се у обзир социјално- економска ситуација грађана, поновио је Антић.

Поскупљење струје до 1. августа је, како је објаснио, неопходно због потребе да се ЕПС оспособи да у тржишним условима буде озбиљан тржишни играч и да може да инвестира, јер предуго није улагано у енергетику Србије.

Без нових улагања електроенергетски систем Србије не може бити сигуран и стабилан и да уз то имамо најнижу цену струје у Европи, због чега не можемо да улажемо ни динар у нова енергетска постројења и нове мреже.

(Танјуг/Политика, 30. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4Y6Categories: Вести над вестима

Оставите коментар