Опозиција конкретно о промени Устава, напредњаци ћуте (преглед штампе 30. 3. 2015)

Понедељак, 30. март, преглед најважнијих тема на насловним странама у српској штампи

Напредњаци још не размишљају о промени Устава, док је опозициона СДС формирала радну групу за израду измена и реформу изборног законодавства. Вучић је истакао да ће СНС одржати планирани митинг у Новом Саду, али не истог дана када и ДС у Београду. Више од 80 функционера добило је статус вршиоца дужности до расписивања конкурса. Лесковац је опет био под водом, ватрогасци су спречили плављење трафо-станице. Бројни факултети морају да плате од 5.000 до 120.000 динара казне јер нису доставили тражене информације. Истекао је рок за извештај о паду хеликоптера. И даље се нагађа од чега је боловао копилот Лубиц. Једна Немица поново је одбила да помери сат, због чега је у последњих 25 година више пута завршила на суду. Фудбалери Србије изгубили су меч у Лисабону од Португала.

Мексико Сити 29.03.2015 - славни мексички гитариста Карлос Сантана на бесплатном концерту на отвореном у Мексико Ситију

Мексико Сити 29.03.2015 – славни мексички гитариста Карлос Сантана на бесплатном концерту на отвореном у Мексико Ситију

Опозиција конкретно о промени Устава, напредњаци ћуте

За све проевропски оријентисане странке, па и за представнике актуелне власти, нема дилеме да ће Устав Србије морати да се промени, јер је то и један од услова за добијање чланске карте Европске уније, пише Политика. Странке се у том погледу једино разликују по томе шта мисле да треба мењати и када с тим почети. У СНС-у, рецимо, о томе још нису разговарали а опозициона СДС-а Бориса Тадића већ је повукла конкретан потез – формирала је сопствени тим за израду предлога уставних промена и реформе изборног законодавства. Пре неколико дана је и лидер СВМ-а и председник Скупштине Војводине рекао да је време да се разговара о редефинисању Устава, додајући да наша унутрашња питања треба да покушамо да решимо договором „у нормалном амбијенту“ и да то не треба да намеће било ко из Брисела. Објашњавајући зашто већ сада крећу с причом о промени Устава, Јанко Веселиновић, заменик председника Одбора за уставна питања и законодавство у парламенту, и координатор радне групе СДС-а, каже да је то посао који би требало да се заврши у мандату овог скупштинског сазива.

Хелифакс, 29.03.2015 - авион Ер Канаде Ербас А-320 излетео је са писте приликом слетања на аеродром у Хелифаксу, Канада. Према изјави званичника 23 особе су пребачене у болницу због мањих повреда

Хелифакс, 29.03.2015 – авион Ер Канаде Ербас А-320 излетео је са писте приликом слетања на аеродром у Хелифаксу, Канада. Према изјави званичника 23 особе су пребачене у болницу због мањих повреда

СНС (не)отказује митинг, ДС не одустаје од свог

Потпредседник СНС-а Игор Мировић каже да странка још није донела званичну одлуку о отказивању свог митинга 25. априла у Новом Саду, објављује Данас. Демократе, према речима њиховог председника Бојана Пајтића, не планирају да због евентуалног неодржавања митинга напредњака одустану од свог скупа истог дана у Београду.

„Пажљиво ћемо донети одлуку ових дана. Тренутно вагамо све опције и околности. Поставља се питање зашто је ДС контрамитинг заказао истог дана. То подсећа на нека времена која желимо да буду иза нас. Не желимо да се играмо таквих игара, јер за тим нема потребе“, рекао је Мировић.

Пајтић, с друге стране, каже да ДС никако неће отказивати митинг. „Само онај ко не живи у овој земљи не види колико је ова Влада лоша“, поручио је Пајтић.

Вучић: Скупа ће бити, али не истог дана

СНС не одустаје од најављеног митинга у Новом Саду, али се он неће одржати истог дана када и скуп ДС-а Бојана Пајтића, изјавио је премијер Србије и председник напредњака Александар Вучић, пишу Новости. Он је поводом медијских спекулација да је СНС одлучио да се уопште не окупљају да би обележили годину дана рада Владе, рекао да ће се митинг одржати, али не 25. априла.

„Ми ћемо одржати најављени скуп неког другог дана а представницима бившег режима на републичком нивоу нећемо ускратити право на неодговорност коју већ свакодневно показују. Лично, као лидер највеће странке у Србији, немам намеру да делим државу и народ. То ми не пада на памет“, нагласио је Вучић. Он је додао и да је питање да ли би у случају одржавања два митинга у исто време, могао да се обезбеди мир.

„Иначе, поставља се питање одакле новац Пајтићевој странци за организацију митинга, ако је свима познато да им је партијски рачун већ месецима у блокади“, рекао је Вучић.

Београд, 29.03.2015 - глумици Анити Манчић данас је на свечаности у Народном позоришту у Београду уручена награда "Жанка Стокић" за свеукупни позоришни рад

Београд, 29.03.2015 – глумици Анити Манчић данас је на свечаности у Народном позоришту у Београду уручена награда „Жанка Стокић“ за свеукупни позоришни рад

Више од 80 функционера пребачено на в. д. статус

Влада Србије је само током марта разрешила више од 80 функционера у државној управи и пребацила их у статус вршиоца дужности који може да траје најдуже шест месеци, пише Данас. Увидом у кадровска решења са мартовских седница Владе, лист наводи да су у в. д. статус постављена 33 досадашња помоћника министра, 23 помоћника директора, 17 директора служби, агенција и канцеларија, пет заменика директора, два секретара министарства и генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић. Разлог томе је што нико од њих није изабран на конкурсу, иако је тако требало, те ће се за њихова места у наредним месецима расписати конкурс. Међу њима су и директори Канцеларије за Космет и Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја – Марко Ђурић и Марко Благојевић који, како кажу, немају више информација о том процесу.

Ватрогасци спасили трафо-станицу од поплаве

Туловска река, Ветерница и Јужна Морава излиле су се на неколико места у ноћи између суботе и недеље и поплавиле стотине хектара поља и десетак кућа, као и једну трафо-станицу, коју су целу ноћ бранили ватрогасци, пише Блиц.

„Вода у трафо-станици је била до колена, али смо успели да је испумпамо и да спречимо да доспе до уређаја. У противном, пола Лесковца би остало без струје“, причају начелник сектора за ванредне ситуације Миодраг Марјановић и Дејан Цакић, члан Градског већа задужен за ванредне ситуације. Реч је о трафо-станици на регионалном путу Лесковац-Власотинце код предузећа „Новипром“. Јужна Морава је у Разгојнском Чифлуку однела седам метара обале и део пута, и прети да поплави седам кућа. Ветерница се излила у Богојевцу и поплавила поља, где је такође било угрожено неколико кућа.

Казна факултетима због недавања информација

Београдски Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију, Богословски факултет, велики број приватних високих школа из Новог Сада и Београда, само су део од најмање 200 факултета и школа које је тужио „Рејтинг центар Србије“, тврдећи да су прекршили Закон о доступности информација од јавног значаја. Износи које образовне институције морају да плате јер нису доставиле податке о студентима које је ова невладина организација тражила, јесу од 5.000 до 120.000 динара, тврде на факултетима, јер се уз казну наплаћују и трошкови адвоката и судски трошкови, објављује Политика. Декани сумњају да је реч о злоупотреби закона и уносном бизнису који је неко осмислио како би се домогао пара а не, како у овој НВО тврде, зато што су подаци потребни како би се направила прва ранг-листа факултета у Србији. Први човек Факултета за пројектни и иновациони менаџмент професор др Петар Јовановић каже да није у питању новац, већ да би неко морао да „заштити образовне институције од оваквих злонамерних појединаца који им наносе штету у циљу остваривања личне користи“.

Дисциплинске пријаве против недоличних извршитеља

Четири дисциплинске пријаве Министарство правде поднело је последњих месец дана против извршитеља који су се недолично понашали и нарушили углед професије. Две су поднете због кршења етичког кодекса и непримереног понашања према странкама, које је ишло до претњи дужницима, пишу Новости. било је и непоступања по налогу министарства и недостављања података о раду. Један извршитељ обављао је послове неспојиве са извршитељским. Четврта пријава поднета је због прекорачења овлашћења. Конкретно, странка је поднела приговор суду који је констатовао да извршитељ није надлежан за поступање у тој врсти предмета. Он је у том случају заиста престао да поступа, али га то није спречило да поступа у сличним, у којима странке нису искористиле право на правни лек.

Лозана, 29.03.2015 - амерички државни секретар Џон Кери и кинески шеф дипломатије Ванг Ји током разговора о нуклеарном програму Ирана у Лозани, Швајцарска

Лозана, 29.03.2015 – амерички државни секретар Џон Кери и кинески шеф дипломатије Ванг Ји током разговора о нуклеарном програму Ирана у Лозани, Швајцарска

Дан када је спасена флота ЈАТ-а

Пре тачно 16 година полетео је са сурчинског аеродрома авион „боинг 727“ националне авио-компаније „Југословенски аеротранспорт“ а то је била претходница за преосталих осам авиона, које је такође требало безбедно изместити у Букурешт, пишу Новости. У том тренутку, у ваздушном простору СРЈ вребало је чак 200 борбених авиона НАТО алијансе. Око 12 минута лета делило их је од безбедног ваздушног простора Румуније, и 12 минута најдужих у животима чланова посаде. „Тадашњи генерални директор ЈАТ-а Жика Петровић све је организовао и договорио са Румунима и нашом командом ратног ваздухопловства. Донета је одлука да се ЈАТ-ова флота од девет авиона, међу којима је био и чувени ДЦ 10, пребаци у пријатељску Румунију. Јер, првих дана бомбардовања падале су гранате на простор београдског аеродрома, уништен је полицијски хангар и оштећен велики хангар ЈАТ технике у којем су, осим авиона ЈАТ-а, била скривена и два мига 29“, сећа се капетан пилот Стеван Игњатовић.

Истекао рок за извештај о паду хеликоптера

Техничкој комисији која је истраживала узроке пада војног хеликоптера Ми-17, у којој је 13. марта погинуло седам особа, истиче рок да поднесе извештај начелнику Генералштаба ВС генералу Љубиши Диковићу. Техничку комисију формирао је командант РВ и ПВО генерал Ранко Живак а у њеном саставу су представници Ваздухопловства – пилоти, техничари, али и лекар, подсећа Данас. Рок да до јуче поднесу извештај дао је начелник Генералштаба. Истовремено, комисија која се бавила утврђивањем одговорности за несрећу је 18. марта предала свој извештај начелнику ГШ, али и председнику Србије Томиславу Николићу. Очекује се да ће оба извештаја тужилац анализирати а затим одлучити да ли у поступцима који су довели до несреће има елемената кривичног дела, као и ко је одговаран за погибију седам особа.

Од чега је боловао копилот Лубиц

Депресија, проблеми са видом, психосоматска болест или болест изазвана физичким проблемом, само су неке од дијагноза које су немачки медији придодали Андреасу Лубицу, у утркивању ко ће први открити узроке зашто је овај копилот, како сумњају тужиоци, прошлог уторка намерно оборио авион „Џерманвингса“ усмртивши свих 150 путника и чланова посаде. Засад не постоји ниједан званично објављени извештај од чега је Лубиц (27) боловао, пише Политика, осим што је тужилац у Диселдорфу саопштио да је Лубиц крио од послодавца и колега да је болестан, те да је у његовом стану пронађено неколико поцепаних писама од лекара који су му слали доказ да може да оде на боловање, чак и на дан саме несреће. Угледни хамбуршки Велт ам зонтаг јуче је објавио да су истражитељи у Лубицовом дому пронашли „велики број лекова“ за „психичке болести“.

Немица опет одбила да помери сат

Једна Немица је јуче поново одбила да прилагоди своје сатове летњем рачунању времена, протестујући против промене која ју је током протеклих 25 година више пута довела пред суд. Уте Неу (59), мајка четворо деце, почела је с протестима још 1990. јер је сматрала да раније устајање из кревета омета њену децу, преноси Курир. Кад је децу почела да доводи у школу сат касније изведена је пред суд, али је судија одбацио тужбу. Годину дана касније због истог преступа кажњена је са тадашњих 1.000 немачких марака. У оквиру кампање формирала је и групу и прикупља потписе, али то још није довело до резултата.

Лисабон, 29.03.2015 - утакмица Португалија - Србија у групи I квалификација за Европско фудбалско првенство 2016 (Евро 2016): Кристијано Роналдо, Лазар Марковић

Лисабон, 29.03.2015 – утакмица Португалија – Србија у групи I квалификација за Европско фудбалско првенство 2016 (Евро 2016): Кристијано Роналдо, Лазар Марковић 

„Орлови“ поражени од Португала у Лисабону

Фудбалери Србије поражени су у Лисабону од селекције Португала са 2:1 у квалификацијама за Европско првенство 2016. године, пише Блиц. Краваљо је већ у 10. минуту довео ривала у вођство, изједначио је Матић фантастичним маказицама у 61. а два минута касније Коентрао је донео тријумф Поругалцима. „Оно чувено само да се издржи првих 15-20 минута и после ће бити лакше. Управо то неписано правило ’орлови’ нису испоштовали, нису издржали почетни налет домаћина и Француска им сада делује тако далеко и недостижно, јер деле последње место са Јерменијом са само једним бодом после пет мечева у групи I“, стоји у тексту. Противника је предводио најбољи фудбалер света за претходне две године а на дебију нашег селектора Радована Ћурчића његови пулени нису имали игру, били су без жара и неопходне агресивности, „и када је тако, погодак може да падне само из прекиде или услед грешке“.

Данијела Ћировић

Цео текст прочитајте ОВДЕ

(Балкан магазин, 30. 3. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3USCategories: Преносимо

1 reply

Оставите коментар