Сајмон Џенкинс: Једини пут Грчкој – банкрот и излаз из еврозоне

Нова грчка влада мора да „загризе проблем“ и одлучи: да сама прогласи банкрот Грчке и изађе из еврозоне – само онда може доћи до опоравка њене економије и друштва

(Гардијан, 17. 2. 2015)

g-1822015

Молите се за „План Б“. Ма колико пута се нове вође Грчке заклињале да он не постоји – умирујући тако своје престрашене банкаре – они и сами морају знати шта у дебати о обнављању дуга чинити уколико се настави несређеност од прошле ноћи (last night’s debt renewal disarray continues). Морају у то заронити, загристи проблем, суочити се са стварношћу и расећи тај чир. Грчка економија се може надати опоравку једино уколико се оконча она грозна грешка ступања Грчке у еврозону.

Свакако, Немачка је у праву. Они који позајмљују новац би требало да га врате. Људи који се укључе у монетарне и кредитне уније би требало да се покоравају правилима. Грчка се слободно укључила у еврозону. Мора да попусти. Али, и Грчка је била у праву. Безглаво су јој позајмљивали европски зеленаши – углавном банке из Немачке – који су знали да она није у стању да врати дуг. Она је у банкроту, и са 25% незапослености не може се ни надати да би могла да покрије своја дуговања. Банкрот је један поштени капиталистички концепт. Грчка је банкротирала и мора да преуреди дугове – што ће рећи: да смањи своја дуговања.

Али, чак ни преуређење дугова не решава проблем те безнадежно неконкурентне и зависне економије. Грчка може да просперира једино захваљујући донацијама од неког спољног доброчиниоца – као што је то случај Алстера (Северне Ирске) који их добија од Лондона. Атина нема никог таквог.

Могла би она да се даље некако батрга као вазална држава Берлина, можда и у друштву Шпаније, Португалије и других, али на тај начин цела Европа тоне у стагнацију – и то само ради спасавања коже немачких банкара.

Грчка треба да прогласи потпуни банкрот. Треба да своје дугове конвертира (претвори) у отпадне (junk), или дуготрајне „Руске обвезнице“ („Russian bonds”)[1]. Треба да изађе из евра и врати се на јако девалвирану драхму. То ће бити понижавајуће, болно, а правоверни и идеологизовани коментатори ће то звати „нечувеним и незамисливим“. То ће изазвати потресе широм свих осталих болешљивих чланица еврозоне. Мада повлачење паралела никада није тачно, то је ипак пример Ирске. Али – тај бол ће бити муњевит и брзо ће проћи.

За годину дана ћемо знати исход „Грекзита“ („Grexit”). Изгледаће као очигледан и неизбежан потез. Туристичка индустрија и извоз ће процветати. Грчка ће „одскочити увис“. Грчка влада и пословни кругови ће привлачити капитал који би – да су остали у еврозони – могли да добију само уз огроман и обогаљујући интерес. Сви ће бити сагласни да Грчка на првом месту никада није ни требало да се укључи у евро. Захваљиваће Богу да се у влади гласало за „План Б“.

Са енглеског посрбило: Стање ствари

__________________________________

[1] Прим. Ур.: Овде је Џенкинс недоречен. Није јасно да ли мисли на садашње руске државне обвезнице, које се редовно отплаћују? Пошто их овде пише под наводницима, вероватно циља на обвезнице Руске Империје које су бољшевици после 1918. прогласили тотално неважећима и изгубиле су сву вредност (осим колекционарске, јер су биле графички јако лепе) – али, после распада СССР-а, Русија је ипак исплатила део тих (али – само државних) обвезница првобитним повериоцима (а не колекционарима) – међутим, то је била врло симболична отплата (отприлике око 1% вредности).


Кратка веза до ове странице: Кратка веза до ове странице:Categories: Посрбљено

Tags: , ,

Оставите коментар