Архиепископ Јован одлази у Русију на лечење

Охридски архиепископ, чије је здравствено стање погоршано, наредних дана би требало да стигне у Русију

Архиепископ Јован (Фото СПЦ)

Архиепископ Јован (Фото СПЦ)

Охридски архиепископ Јован (Вранишковски), који је у понедељак пуштен на условну слободу, због нарушеног здравља отићи ће у Русију на лечење, објавила је јуче Српска православна црква.

„Очекује се да архиепископ Јован наредних дана, у складу са достављеним му позивом светејшега патријарха московског и све Русије Кирила, а са благословом светејшега патријарха српског Иринеја, стигне у Русију на лечење”, наводи се у заједничком саопштењу Службе за комуникацију Одељења спољних црквених веза Московске патријаршије и Информативне службе СПЦ.

Српска и руска црква поздрављају ослобађање охридског архиепископа, истиче се на крају овог текста у којем се подсећа да је архиепископа Јована 20. децембра посетио митрополит волоколамски Иларион (Алфејев), али и да га је у затвору Идризово надомак Скопља, 28. јануара, посетио епископ бачки Иринеј у пратњи архимандрита Филипа.

„Питање његовог положаја и стања здравља разматрано је приликом братског сусрета Његове светости патријарха московског и све Русије Кирила и Његове светости патријарха српског Иринеја у Београду, 15. новембра 2014. године”, истиче се у саопштењу две цркве.

Изјаве у вези са дуго очекиваним пуштањем на условну слободу архиепископа Јована и његовим здравственим стањем јуче се нису могле добити у званичним круговима СПЦ. Како нам је објашњено, став је да се, за сада, осим заједничког саопштења информативних служби руске и српске цркве, нико не оглашава. Такође, због погоршаног здравственог стања изјаве за јавност неће давати ни архиепископ Јован, објавила је Охридска архиепископија.

У саопштењу Охридске архиепископије објављеном непосредно пошто је у понедељак касно по подне владика Јован изашао из затвора, наводи се да се охридски архиепископ захваљује свима који су на било који начин допринели да он раније буде ослобођен из затвора. Патријарх српски Иринеј и патријарх московски и све Русије Кирил „неспорно су извршили најсилније и најефикасније делање” за ослобађање охридског архиепископа и њима се он најискреније захваљује, истичући да њихова подршка није била само молитвена, већ и делатна, наводи се у саопштењу.

Условна слобода архиепископу Јовану, по решењу Кривичног суда у Скопљу, траје до 23. марта 2017. године. У последњих 12 година, архиепископ Јован осам пута је био у затвору. Последњи пут, Основни суд у Скопљу осудио га је на три године затвора због проневере 250.000 евра у време док је био владика МПЦ. У свом извештају 2013. године Хелсиншки комитет за људска права назвао је архиепископа Јована првим политичким затвореником у Македонији од њеног осамостаљивања.

Јелена Чалија

(Политика, 4. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3joCategories: Вести над вестима

1 reply

  1. Ех, „Информативне службе“ СПЦ и Политике, на страну. ИС ПОЛА ЕТИ ДЕСПОТА!

Оставите коментар