Више од 100 потомака руске аристократије устало против русофобије на Западу

Иницијатори кнез Дмитриј Шаховски и његова супруга, кнегиња Тамара који живе у Француској

Више од 100 истакнутих потомака беле емиграције у Западној Европи и Северној Америци – представника старих руских кнежевских родова и аристократских породица – потписало је до сада париску декларацију „Солидарност са Русијом“, којом се изражава протест против русофобије у западним медијима и њихове политике дезинформисања о украјинској кризи.

rusija-490

Текст декларације, коју су крајем новембра саставили кнез Дмитриј Михајлович Шаховски и његова супруга, кнегиња Тамара Георгијевна Шаховскаја (живе у Француској), објављен је на сајту иницијативне групе „Руски Мост“.

Списак потписника документа, како се наводи у преамбули, „сваки дан се допуњује новим именима“. Међу потписницима су не само потомци емиграната, већ и „друге познате личности, које су имале или нису имале везе са Русијом“.

Како се наводи у декларацији, у контексту повећања напетости, како у Донбасу, тако и  међународним односима, „намеће се закључак: постојеће агресивно непријатељство према Русији лишено је било какве рационалности“, и „политика двоструких аршина превазилази све границе“.

„Русија се оптужује за све злочине, без доказа се априори проглашава кривом, док се истовремено у односу према другим земљама исказује невероватна попустљивост, нарочито у вези с поштовањем људских права“ – наводи се у документу.

Аутори декларације истичу да не могу да се „помире са свакодневним клеветама на рачун данашње Русије, њеног руководства и председника, којима уводе санкције и блате се  противно елементарном здравом разуму“.

„Та самодеструктивна и ружна замисао европских земаља тера да се озбиљно замисле сви они који у њој виде тежњу Запада пре да спречи развој Русије него да реши ситуацију у Украјини“ – наводи се у декларацији.

Потомци руских емиграната посебно су изразили негодовање  због „срамотног прећуткивања – од стране европских званичних инстанци и медија – случајева жестоког бомбардовања којем украјинска армија, помогнута војним групацијама с нацистичким симболима, подвргава цивилно становништво и објекте цивилне инфраструктуре у Донбасу“.

„Такво прећуткивање кијевске власти доживљавају као да им се у потпуности даје за право да наставе с убијањем и рушењем“ – истакли су потписници.

Осим тога, у декларацији се скреће пажња на случајеве насиља над свештеницима и верницима Украјинске православне цркве Московске патријаршије.

„Свештеници се прогоне, принуђују да беже и чак убијају, бомбардовано је 50 цркава, од којих је 20 уништено потпуно, прогоне се верници. Где су ту европске вредности?“ – питају се аутори декларације.

Кнежевски пар Шаховски и други потомци белих емиграната тврде да „неће остати равнодушни и бити неми сведоци планског уништавања становништва Донбаса, недопустиве русофобије и лицемерних приступа, који су у потпуној супротности са интересима наше вољене Европе“.

„Веома се надамо да ће земље које су у своје време прихватиле наше породице поново стати на пут разума и непристрасности“ – наводи се на крају декларације.

(Факти, 25. 12. 2014)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-2YNCategories: Преносимо

Оставите коментар