Фондација „Достојанство“: Откривена спомен плоча eпископу будимском др Данилу Крстићу

У Савској улици број 58 на Клиси, на кући у којој је рођен Епископ будимски др Данило Крстић, данас је у организацији Фондације „Достојанство“ откривена спомен плоча овом највећем духовнику српског XX века.

tabla-budimski

Спомен плочу је открио председник Фондације „Достојанство“ Мирослав Илић који је, обраћајући се присутнима истакао да је епископ Данило важио за једног од најобразованијих епископа Српске православне цркве.

„Христу, цркви и народу је служио верно и неприкосновено на, њему особит начин, како је само он умео. Директно је улазио у срца својих саговорника својом, с једне стране питомом природом, а затим и речитошћу, непоновљивом харизмом и неупоредивим знањем из свих научних и животних области. То је био његов Божији дар и тај дар су сви препознали“, рекао је.

tabla-budimski-2

Епископ будимски, рођен је 1927. године у Новом Саду, где је завршио основну и средњу школу, а своје школовање је наставио у Београду, на париској Сорбони и у Минхену. У Београд се вратио 1968. године где га годину дана касније, Патријарх српски Герман, Епископ сремски Макарије и зворничко-тузлански Лонгин хиротонишу за епископа марчанског, викара Патријарха српског, а1988. године изабран је за архијереја епархије будимске. Убраја се у осниваче Академије за конзервацију при Српској православној цркви.

Епископ будимски, др Данило Крстић умро је 20. априла 2002. године у Сентандреји, а сахрањен је у манастиру Ваведење у Београду.

(Сајт Треће Србије, 6. 12. 2014)

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШCategories: Вести над вестима

Оставите коментар