Алексеј Пушков: САД званично започеле рат против Русије

Шеф комитета Државне думе РФ за међународне послове Алексеј Пушков сматра да ново рестартовање руско-америчких односа нема шансе због антируске резолуције коју је усвојио конгрес САД.

Алексеј Пушков (© Photo: RIA Novosti/Natruskin)

Алексеј Пушков (© Photo: RIA Novosti/Natruskin)

Резолуција 758 конгреса САД постала је званични документ новог хладног рата, који је започела администрација преседника Барака Обаме против Русије. Ново рестартовање нема шансе, написао је Пушков у свом микроблогу на Твитеру у петак. Раније се сазнало да је представнички дом конгреса САД усвојио у четвртак резолуцију у којој осуђује политику Русије против низа бивших совјетских република, а такође захтева од Обамине администрације да настави курс санкција против Русије.

(Глас Русије, 5. 12. 2014)

Доњи дом Конгреса САД тражи ново заоштравање са Русијом

Доњи дом Конгреса САД – Представнички дом – усвојио је резолуцију (бр. 758) којом је осудио “политику Русије према низу бивших совјетских република”, а од Барака Обаме затражио да “настави курс санкција против Москве”.

Текст резолуције изгласан је безмало једногласно – са 411 гласова за и само десет против.

Кључни став тог документа гласи: „(Конгрес) осуђује политичку, економску и војну агресију Руске Федерације против Украјине, Грузије и Молдавије, која траје, као и угрожавање њиховог суверенитета, независности и територијалне целовитости”.

Иницијатор изгласавања овакве резолуције био је конгресмен Адам Кинзингер из државе Илиноис.

Адам Кинзингер (Извор: Факти)

Адам Кинзингер (Извор: Факти)

У тексту резолуције се подсећа да је Обама 2009. године објавио да жели „ресетовање” односа са Русијом. Одмах потом следи тврдња да је Русија на ту политику „одговорила отворено антиамеричком реториком и потезима, а такође војном агресијом против савезника САД и њихових партнера, укључујући Украјину и Грузију”.

Поводом Украјине, у резолуцији се тврди да је циљ „руске агресије” – успостављање владавине и господства Москве над том земљом, све до „потпуног уништења њене независности”.

У усвојеном документу се, наравно, говори о „насилној окупацији и незаконитој анексији Крима” и о подршци „сепаратистичким и војним формацијама на истоку Украјине”. Наглашава се да Москва све то чини „кршећи обавезе које је преузела Будимпештанским меморандумом” из 1994. године.

У „Кинзингеровој резолуцији” се такође тврди да су избори одржани у Доњецкој и Луганској републици били фалсификовани, а да их је Русија признала.

Одмах потом се у документу тражи „потпуно повлачење руских снага са украјинске територије” и успостављање власти Кијева у међународно признатим границама Украјине.

Антируски карактер резолуције најбоље илуструје тврдња да је малезијски Боинг био оборен „ракетом руске производње коју је Русија испоручила сепаратистичким снагама са истока Украјине”.

Овоме се додаје да Русија наставља да Грузију подвргава „политичком и војном застрашивању, економском принуђивању и другим формама агресије у настојању да успостави контролу над том земљом и да јој онемогући да успостави тешње везе са ЕУ и САД”.

Посебно се у резолуцији тврди да Москва наставља да подржава незаконити сепаратистички режим у „молдавском региону Придњестровље” и да Молдавију такође политички и војно застрашује, а подвргава економским и другим формама агресије.

Свему овоме се придодаје да је Русија „више пута изводила нападе на компјутерске мреже владе САД, приватних лица и компанија ради незаконитог приступа информацијама и извођења подривачких акција”.

Представнички дом је гласао и за Кинзингерову процену да Русија „наставља да користи испоруке енергената као средство политичког и економског присиљавања Украјине, Грузије, Молдавије и других европских држава”.

Усвојеном резолуцијом се тражи „парирање руској пропаганди” и ширење америчког радио и телевизијског емитовања на руском и украјинском језику”. Ради овога се од Voice of America и Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) Incorporated тражи да емитују за „циљне групе“ становништва Украјине и Молдавије 24 сата дневно – свих седам дана у недељи.

Доњи дом Конгреса САД (AFP Photo)

Доњи дом Конгреса САД (AFP Photo)

Свему овоме се – једнако очекивано – додаје: да Владимир Путин прави све ауторитарнији режим помоћу изборних фалсификација и прогона политичких опонената. А одмах за овим следе захтеви:

  1. да САД одлучно подржавају Петра Порошенка и „народ Украјине“,
  2. да Русија, која представља претњу светском миру и безбедности, поништи анексију Крима и повуче своје снаге из региона,
  3. да председник САД у садејству са савезницима и партнерима утиче да се у свету не признаје анексија Крима,
  4. да Русија повуче трупе из Украјине, Грузије и Молдавије и прекине да подржава сепаратистичке снаге у тим земљама,
  5. да Русија и сепаратистичке снаге које она подржава прекину да крше примирје закључено у Минску 5. спетембра 2014. године
  6. да председник САД заједно са савезницима и партнерима САД  настави да преко санкција врши притисак на Русију, и
  7. да председник САД влади Украјине стави на располагање војну имовину, обавештајне и друге информације неопходне за ефикасну заштиту своје територије и суверенитета.

Уз све ово, упућен је позив НАТО да са Русијом прекине сваку сарадњу и потврђена приврженост САД обавезама унутар алијансе о колективној безбедности.

Симптоматично је да се од Обаме тражи (уз консултације са Конгресом САД) да обави „проверу структуре, готовости и задатака Оружаних снага САД” и осталих чланица НАТО да би се утврдило – колико су доприноси и деловање држава чланица у складу са обавезама из члана 5 који говори о колективној безбедности. Све ово: ради отклањања уочених недостатака.

Резолуцијом се тражи и да се повећавањем извоза гаса из САД и других земаља „ограниче могућности Русије да испоруке енергије користи за политички и економски притисак на друге земље”.

Истим документом се позива да САД успоставе „тесне и пријатељске односе између америчког и руског народа. Ни мање ни више!

Мада је мало вероватно да је све ово написао Адам Кинзингер (1978.), а не Стејт департмент, треба нагласити да је он републиканац и да је од 2003. до 2010. био амерички пилот у Ираку и Авганистану.

Познати амерички политичар Рон Пол, директор Института за мир, оценио је да је резолуција 758 један од најгодих докумената икада усвојен у Конгресу САД.

Он је за ту резолуцију рекао да „садржи 16 страница пропаганде рата”.

Пол је поводом оптуживања Русије за угрожавање суверенитета Украјине, поставио питање: зар то није било обарање легитимног председника Украјине, поготово што се Викторија Нуланд похвалила да су САД у рушење режима у Украјини уложиле 5 милијарди доллара.

Пол је оценио и да неке оптужбе против Русије (да незаконито долази до америчких информација) изгледају комично, поготово након што је Едвард Сноуден раскринкао размере шпијунаже САД по целом свету.

Овакви документи – упозорио је Пол – воде санкцијама и ратовима.

(Факти, 6. 12. 2014)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШCategories: Вести над вестима

Оставите коментар