Међународни научни скуп: Православни свет и Први светски рат

Универзитет у Београду

Православни богословски факултет

МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ СКУП

ПРАВОСЛАВНИ СВЕТ И ПРВИ СВЕТСКИ РАТ

5. и 6. децембар 2014. године

pbf-skup

Уводна реч

Први светски рат, који је отпочео пре сто година, представљао је важну историјску прекретницу, која је одлучујуће утицала на даље токове европске и светске историје. Сукоб апокалиптичних размера, у коме је учествовало преко 60 милиона војника и који је однео више од 15 милиона живота, донео је несагледиву патњу и страдање човечанству, отворивши питања везана за смисао људског постојања. Са друге стране, он је радикално изменио дотадашњу геополитичку слику Европе. Пропаст четири европска царства, стварање низа нових држава и масовне миграције становништва створили су потпуно нову геополитичку реалност на Старом континенту, посебно на његовом источном и југоисточном делу – матичним просторима европског православног хришћанства. Православни свет се током ратних и поратних година суочио са низом изазова, од којих наводимо само неке. Масовни злочини над цивилним становништвом, који су укључивали страдање свештенства и уништавање духовне баштине, нарочито су били изражени на истоку и југоистоку Европе. На истим просторима дошло је и до крвавих сукоба и масовних злочина међу православним народима, у којима није била поштеђена ни Црква, што је представљало радикализацију дотадашњих етнофилетистичких струјања у православном свету. Отварање питања православне дијаспоре било је, такође, последица Првог светског рата и бољшевичке револуције у Русији. Нову димензију добили су и односи Православне Цркве са другим хришћанским заједницама у Европи. Трагедија човечанства, изражена кроз масовно четворогодишње страдање, значајно је утицала и на токове православне богословске мисли.

Имајући на уму далекосежне последице које је Први светски рат имао на целокупан православни свет, а посебно на Српску Православну Цркву, српски народ и државу, који су у истом рату претрпели огромна страдања, а у светлости овогодишњег обележавања стогодишњице од почетка поменутог сукоба, Наставно-научно веће Православног богословског факултета донело је одлуку о организовању Међународног научног скупа „Православни свет и Први светски рат“. Припрему и рад скупа благословио је и подржао Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски Господин Иринеј. Скуп је замишљен тако да на њему буду представљене теме из историје и теологије, у којима се истражује улога православних земаља у Првом светском рату и последице поменутог сукоба на православни свет. Такође, биће представљене и теме у којима се сагледава развој богословске мисли у контексту последица Првог светског рата, као и развој односа Православне Цркве са другим Хришћанским Црквама, односно последице поменутог сукоба на међуцрквене екуменске односе. Посебна пажња биће посвећена месту и улози Српске Православне Цркве, српског народа и државе у Великом рату.

Поред наставника и сарадника Православног богословског факултета Универзитета у Београду, у раду скупа учествују представници Српске академије наука и уметности, Академије наука и умјетности Републике Српске, Универзитета у Београду, Новом Саду и Нишу, Универзитета одбране у Београду, домаћих научноистраживачких института, као и истраживачи из Русије, Украјине, Бугарске, Велике Британије, Француске, Немачке, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Посебан културно-уметнички допринос нашем скупу пружају наступ оркестра Војске Србије „Станислав Бинички“ и изложба „Србија у Првом светском рату“, аутора Анђелије Радовић, музејског саветника из Војног музеја у Београду и Предрага Лажетића музејског саветника из Музеја Југословенског ратног ваздухопловства. Благодарни смо Министарству одбране Републике Србије, које је омогућило наступ војног оркестра и одржавање изложбе Војног музеја, у оквиру скупа који организује Православни богословски факултет. Такође, изражавамо захвалност Управи за сарадњу са Црквама и верским заједницама Републике Србије, као и осталим донаторима, који су пружили материјалну помоћ да би овај скуп био организован.

доц. др Владислав Пузовић

председник Организационог одбора

http://eserbia.org/wwi/Categories: Аз и буки

Оставите коментар