Блиц: Шешељ прети – нећу да се лечим, хоћу да се светим

blic9„Ако и дођем у Србију, нећу се бавити својим лечењем, већ ћу све снаге усмерити на освету“, поручио је Војислав Шешељ нашим дипломатама јуче у Хашком трибуналу.

На тај начин је, како сазнаје “Блиц” у дипломатским круговима у Хагу, реаговао лидер СРС чим је чуо информацију да би могао да буде пуштен на привремену слободу.

Уз ову претњу Шешељ је, како сазнајемо, рекао и да неће прихватити ничије гаранције нити било каква условљавања. Једино што га је занимало јесте да га Трибунал ослободи и пусти кући.

Привремено веће Хашког трибунала донело је вечерас одлуку да се Шешељ пусти на привремену слободу.

Влада Србије је поново дала условне гаранције за Шешељево пуштање на привремену слободу, чиме је одговорила на хитан захтев Трибунала.

– Влада је спремна да пружи гаранције за његово привремено пуштање на слободу под условом да се оптужени Војислав Шешељ изјасни да ће поштовати све услове које одреди надлежно судско веће Хашког трибунала, као и да прихвата гаранције Владе Србије, имајући у виду да их је до сада одбијао – изјавио је потпредседник Владе и председник Националног савета за сарадњу са Хагом Расим Љајић.

Пуштање Шешеља на привремену слободу Хаг је образложио погоршањем његовог здравственог стања, о чему су прошле недеље говорили српски лекари који су га посетили у Трибуналу.

blic-seselj-2014

Међутим, за разлику од прошлог пута, када је Хаг у девет тачака децидирано навео шта све Шешељ не сме да ради у Србији, овог пута је од Владе Србије тражено да гарантује само да Шешељ неће контактирати с потенцијалним сведоцима и да ће се вратити у Хаг када га Трибунал позове.

Шешељев син Александар казао је да његов отац до синоћ до 20 сати није званично добио понуду о пуштању на привремену слободу под свим условима.

Према речима Александра, његов отац верује да је то још једна игра Трибунала, и да у јавно саопштеној понуди нису наведени сви услови који би могли да му буду понуђени и да никада неће прихватити да буде у кућном притвору. Такође, како је истакао, Шешељ „није ни тражио нити ће прихватити гаранције које даје прозападна издајничка влада у Београду“.

Блажи услови Трибунала

Хаг као услове за Шешељево привремено пуштање на слободу није навео, као у јуну ове године, да лидер СРС буде у кућном притвору, уз сталну пратњу полиције и ограничену комуникацију. Лидер СРС тада је одбио да се томе повинује, због чега је остао у притвору. Наши саговорници процењују да су услови овог пута блажи јер у Хагу верују да је Шешељ спреман да се врати у Србију како би се лечио, али и због жеље Трибунала да га се „реше“.

(Блиц/НСПМ, 6. 11. 2014)

Флоренс Артман: Није проблем што је Шешељ пуштен, питање је шта се дешава са суђењем

artman-240Сарајево – Портпаролка бивше хашке тужитељке Карле дел Понте, Флоренс Артман рекла је да је било очекивано да Судско веће привремено ослободи Војислава Шешеља.

Она је, међутим, истакла да је остало нејасно када ће бити изречена пресуда председнику СРС, пошто му је суђење завршено пре четири године.

“Шешељ је пуштен са статусом осумњичене особе без одлуке да ли је крив или је невин. После толико година ово је несхватљиво, он се предао 2003. године. Није проблем што је пуштен сада због свог здравственог стања, питање је шта се дешава сада са тим судењем”, приметила је Артман.

Она је упитала зашто председник Суда не спомиње ништа шта се дешава са пресудом већ четири године и када ће бити написана пресуда.

“Право питање је шта раде судије. Судије нису болесни, ако јесу нека иду у пензију. Они нису болесни, шта раде четири године откако је завршено суђење, то нас занима. Ако се случајно деси да оптуженик умре пре пресуде, ако имате четири године од краја суђења, онда је крив судија и Суд, а не болест”, коментарише Артман.

Она је нагласила да је ситуација са неизрицањем пресуде Шешељу још један фијаско у раду Трибунала који мора коначно да дâ одговоре.

“Ако судија није у стању, пошто је видео и слушао оптужбе, изрећи осуђујућу пресуду, зашто онда некога држи, требало га је пре четири године пустити на слободу. На основу чега држите у притвору некога, без обзира шта ја мислим о Шешељу и што знам шта је радио, јер сам као новинарка била сведок тога, без обзира на све, не може бити толике године у затвору без да се зна хоће ли бити осуђен или не”, објашњава Артман.

Лидер српских радикала оптужен је за бројне ратне злочине. Оптужница против Шешеља подигнута је 14. фебруара 2003., а у притвор Међународног суда је пребачен 24. фебруара исте године.

Суђење је почело четири године касније, 7. новембра 2007.

(Танјуг/НСПМ, 7. 11. 2014)



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading