Војислав Коштуница напустио ДСС

Оснивач и дугогодишњи председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница саопштио је да напушта ту странку јер је она на седници Изборне скупштине напустила идеју политичке неутралности. Санда Рашковић Ивић: Одговорно тврдим да нисмо одступили од политичког програма

Војислав Коштуница је рекао да је недавна седница Скупштине ДСС-а показала да странка, из прагматичних и тобоже тактичких разлога жели да се окрене идеји ‘суверенизма’, која у политици има различита и неодређена значења.

kostunica-468

„Она не може бити замена за политичку неутралност, јасно и одсечно српско становиште и став да Србија, сарађујући са свима, нипошто не треба да буде члан ЕУ“, рекао је Коштуница за агенцију Бета.

„Како ово сматрам суштинским изневеравањем Програма, донео сам одлуку да напустим ДСС. Желим на крају да се захвалим свим пријатељима који су се борили за идеје на којима је настала и деловала Демократска странка Србије“, навео је Коштуница.

Коштуница је додао да је прошло више од пола године од када је поднео оставку на место председника ДСС-а и повукао се из политичког живота.

Према његовим речима, све то време није давао изјаве медијима и једино је одговорио на писмо Извршног одбора ДСС-а у ком је подсетио на неколико руководећих начела Странке.

„Кроз све притиске, искушења и у најтежим околностима, грађени су демократски и национални идентитет Странке и њена државотворна политика. Најјачи израз и симбол те политике данас је идеја политичке неутралности“, додао је Коштуница.

Према његовим речима, то је идеја чију вредност потврђују све учесталија упозорења и претње из ЕУ и водећих западних амбасада у Београду да Србија не може да буде неутрална већ да мора наставити да доказује своју припадност и безрезервну лојалност тзв. евроатлантској заједници, и то на своју штету.

Коштуница је закључио да је због напуштања те идеје на седници Изборне скупштине ДСС-а и он одлучио да напусти странку.

На седници Скупштине ДСС-а за председницу је изабрана Санда Рашковић Ивић, која је убедљиво победила противкандидата Милоша Алигрудића.

Рашковић Ивић: Коштуница изневерио странку када је најтеже

Санда Рашковић Ивић поручила је да јој је жао што је Војислав Коштуница напустио ДСС али и оценила да је изневерио чланство, јер је странку напустио када је најтеже.

У изјави за Танјуг она је негирала оцену бившег лидера ДСС да је странка одступила од политичког програма.

„Одговорно тврдим да нисмо одступили од политичког програма. Добила сам двотрећинску већину на скупштини странке коју сигурно не бих добила да је странка напустила свој политички програм“, навела је Рашковић Ивић и позвала људе у странци да остану јединствени.

„Странку чине људи, програм и идеје, а све то имамо“, рекла је Ивић Рашковић и подсетила да странка и њена политика морају да буду увек и изнад интереса и расположења сваког појединца.

„А мој посао и посао свих нас у странци ће бити да направимо већу гужву на уласку у странку, а то значи да нам се људи прикључују, а не да излазе из странке“, нагласила је Ивић.

Поновила је да је привржена идејама странке, у које спада и политичка неутралност, а ако се већ говори о томе ко је шта изневерио, додала је,

„Коштуница је тај који је изневерио чланство ДС С пошто је као дугогодишњи председник напустио странку када је најтеже“.

(РТС, 14. 10. 2014)Categories: Вести над вестима

5 replies

 1. Рекох ја јуче шта ће да буде. Сад следи наставак…Боже, како је досадан и предвидив овај човек!

 2. @једнорог
  Да ли сте све предвиђали и да ли је био досадан 2000 године и многих година после? Човек је исти цео живот, само га данас посматрате у овом моменту. Ништа се он није мењао, само сте Ви имали жељу и замишљали, да је он нешто посебно. Као и увек, у моментима разочарења, човек оспе дрвље и камење на идола. Нисте ту Ви једини.

 3. Неизвјетан терапијски исход: не подносити психијатрицу на свом мјесту.

 4. @Слободан Млинаревић
  Јуче сам Вам цртао, али Ви не одустајете. Мрзи ме да Вам данас цртам, прогуглајте за шта се Коштуница за шта се залагао док је био на власти, а онда то упоредите са овим за шта се залаже данас. Вама је то исто, Ви се пројектујете, а не ја. Војислав Коштуница јесте српски националиста. Али је предвидив и крајње незанимљив човек. Досадан. Никад није био предмет мојих жеља: ни 2000, ни данас, ни 90-те када је стварао у свом стану Демократску странку, ни кад се отцепљивао од ње и правио ДСС, ни кад је био у дилу са Весном Пешић, ни кад је прихватио Милошевићеву подршку да би могао да формира Владу. Ни кад је био антикомуниста на Титовом буџету. Увек је био досадан и предвидив. И ту сте у праву: у том смислу – заиста се није мењао.

 5. „Кроз све притиске, искушења и у најтежим околностима, грађени су демократски и национални идентитет Странке и њена државотворна политика. Најјачи израз и симбол те политике данас је идеја политичке неутралности“, додао је Коштуница.

  Резултат тог његовог грађења националног идентитета Странке и њене “државотворне“ политике је разваљена држава и никад мањи број национално освешћених Срба!

  Оснивач и дугогодишњи председник Демократске странке Србије (ДСС) Војислав Коштуница саопштио је данас да напушта ту странку јер је она на изборној скупштини напустила идеју политичке неутралности.

  Широка му белановичка зелена поља и ливаде!
  Ето му прилике да остатак живота посвети брању различка и уживању у мирису његових латица!
  http://www.youtube.com/watch?v=0ejNLKnwTjs#t=311
  Можда сам досадан, али ову причу о њему, као Бику Фердинанду, понављаћу до изнемоглости!

  Санди желим да ДСС окоштале салонце врати у реалан живот!

Оставите коментар