Цензура или незаинтересованост српске штампе за годишњицу НАТО бомбардовања?

На питање из наслова (које кружи Фејсбуком као „Вучић забранио да се пише о годишњици НАТО агресије“) свако ће морати, у недостатку валидних доказа, да сам себи одговори.

Кликните за већу слику (Извор: Фејсбук)

Али, ако оно што се у Србији продаје на киосцима није интересовало да је пре 15 година почео напад НАТО на Србију (СРЈ), занимале су их следеће ствари: ЧЕДА ДУЖАН ЗЕЛЕНАШИМА („Информер“), КРАЉ НЕМОРАЛА – није онај ко вам је први пао на памет него Ђилас („Курир“), „Вечерње новости“ сматрају да не можете без података да је ТРЕЋИНА БРАКОВА БЕЗ ДЕЦЕ и (пчелар из Великог брата) МИКИ ТУКАО ПОЛИЦАЈЦЕ, „Наше новине“ преко целе стране упозоравају да НИЈЕДНА ДЕЧЈА ИГРАОНИЦА НЕМА АТЕСТ О БЕЗБЕДНОСТИ, „Блиц“ се такође бави председником ДС-а и дојављује ЂИЛАС ТРАЖИО КРТИЦУ У ВРХУ ДС, болесној девојчици ЦЕЦА ИСПУНИЛА ЖИВОТНУ ЖЕЉУ („Ало“), „Данас“ истиче да су У УНИВЕРЗАЛУ ДРЖАЛИ СЕДАМ МИЛИЈАРДИ ДИНАРА (да су макар рекли колико је то у еврима), а лист који је некада био НИН (а сад је магазин за писменије читаоце „Блица“) доноси Вучића како игра шах са тривијалним наднасловом ИЗБОРНИ ШАХ-МАТ и удворичким насловом КРАЉЕВА ЗАВРШНИЦА. Ето, добисмо и „краља“ у замену за заборављање да нам је пре 15 година НАТО врло озбиљно радио о глави.

Спас штампаном новинарству, као и много пута до сада, донела је „Политика“:

Насловна страна Политике

У два чланка, најстарији српски лист на насловној страни обележава НАТО бомбардовање: ОТПОР НАТО АГРЕСИЈИ – ЈЕДНА ОД БИТАКА У ГЛОБАЛНОМ РАТУ и САД И ЕВРОПСКИ САТЕЛИТИ НЕЋЕ ПРИЗНАТИ ГРЕШКУ ИЗ 1999. Дакле, разбијено је јединство (читај: једноумље), али ће НАТО „партнери“ да нам прогледају овде кроз прсте кад су могли да нам опросте што су нас бомбардовали!

А. Л.



Categories: Дневник читаоца/гледаоца

3 replies

  1. Ово није само цензура. Ово је порука шта се од грађана очекује.
    ЗАБОРАВ.
    А да ли ће народ заборавити друго је питање.
    Потпуни је промашај не обележавати 24. март.

  2. После овог скандала око обележавања годишњице бомбардовања од стране НАТО пакта одговор јавности је јасан
    ТАКВЕ АНТИНАЦИОНАЛНЕ МЕДИЈЕ НЕ КУПОВАТИ И У УСТА НЕ УЗИМАТИ.
    Ако су такви у вези реченог сигурно су још гори у свему осталом.
    Значи. Одговор је
    БОЈКОТ АНТИНАЦИОНАЛНИХ МЕДИЈА.
    Предлажемо да освешћени појединци, удружења и политичке партије покрену националну кампању бојкотовања медија који се овако срамно понеше.

  3. Срамно и страшно!!! Јуче ме је обухватио осећај стида и срама према онима који су страдали, на било који начин, а сви смо!. Да ли се ми то стидимо што смо бомбардовани? Да ли се ми то стидимо својих жртава? Да ли се ми то стидимо сами себе? Коме упутити апел на “професионалну обавезу” новинара?
    Одговор лежи у сваком од нас, а “независном новинарству” нека је на част

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading