Митрополит Амфилохије: Иринеј се к’о по обичају изгубио

На Свеправославном сабрању у Цариграду потписана је Порука православља, а само парафирање снимила је грчка агенција која се бави верским питањима Dogma.gr.

На том снимку, при крају, чује се (у позадини) и глас митрополита црногорско-приморског Амфилохија који каже:

„Требало је да се поразговара, само немамо… Иринеј се к’о по обичају изгубио!“

Глас митрополита Амфилохија чује се од 1:09

Борба за веру: Шта ће бити теме предстојећег Сабора

Учесници свеправославног сабрања одржаног од 6-9. марта на Фанару, донели су одлуке о низу питања везаних за предстојећи Осми Васељенски Сабор Православне Цркве. Те одлуке су биле саопштене 9. марта.

Утврђен је принцип консензуса приликом доношења свих одлука, како у току Сабора, тако и у различитим фазама његове припреме.

Свеправославним Сабором ће председавати константинопољски патријарх, док ће његова сабраћа поглавари Помесних Православних аутокефалних Цркава седети са његове десне и леве стране. Сваку аутокефалну Цркву на Сабору представљаће поглавар са највише 24 архијереја, док ће оне Цркве које имају мање од 24 архијереја – заступати поглавар и сви архијереји. Свака аутокефална Црква имаће по један глас.

Учесници скупа поглавара и представника Помесних Православних Цркава усвојили су одлуку о формирању специјалне међуправославне Комисије, коју ће чинити по један архијереј и један саветник из сваке аутекефалне Цркве. Комисија ће започети рад у септембру 2014. године, а окончаће га до Васкрса 2015. године. Њен задатак ће бити разматрање низа докумената припремљених у току предсаборског процеса, а такође и редакција, тамо где је то потребно, докумената који се тичу таквих тема за Свеправославни Сабор, као што су „Календарско питање“, „Препреке за брак“, „Значење поста и његово поштовање данас“.

Одлучено је да се у првој половини 2015. године сазове ПредсаборскоСвеправославно Саветовање, с тим да се заједно са свим осталим размотреним документима усвоји и документ о „Аутономији у Православној Цркви и поредак њеног проглашења“, чији је нацрт већ сачинила Међуправославна припремна комисија у децембру 2009. године.

Још две теме, које су разматране у припремној фази, – „Аутокефалија у Православној Цркви и поредак њеног проглашења“ и „Диптиси“ – биће предмет даље дискусије у оквиру Припремне комисије. Уколико се постигне консензус око тих питања, она ће такође бити дата на разматрање Свеправославног предсаборског саветовања 2015. године, а потом и Свеправославног Сабора.

Константинопољски патријарх ће сазвати Осми Васељенски Сабор за 2016. годину, уколико се не испрече неке непредвиђене околности. Осим тога, поглавари Православних Цркава су, такође, донели одлуку о промени географских граница епископија основаних у Северној и Јужној Америци. У Канади треба да буде формирана посебна епископија, а друге земље, осим САД, биће укључене у епископију Јужне Америке, тако да ће на америчком континенту деловати три епископије – Канаде, САД и Латинске Америке.

По материјалу са: „Седмица.ру“

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“



Categories: Вести над вестима

1 reply

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading