Председништво СНС једногласно за изборе, датум 16. март?

Београд – Председништво СНС једногласно је подржало предлог о расписивању ванредних парламентарних избора, саопштио је лидер напредњака Александар Вучић.

vucic-26012014

Вучић је у суботу најавио да ће на Председништву странке предложити да се на ванредним парламентарним изборима провери воља народа и оценио да је атмосфера у друштву таква да су реформе немогуће као и да се много тога не може урадити.

“Србија може брже, више и боље, промене не могу да чекају, људи у Србији тешко живе, велики број младих и даље нема посао”, навео је Вучић разлоге због којих сматра да су избори неопходни.

Лидер СНС је образложио да није хтео да буде премијер без избора.

“Нисам желео да прихватим понуду Ивице Дачића да будем премијер без избора”, рекао је Вучић новинарима, после седнице председништва.

“Народ је тај који треба да се определи за визију и за програм”, додао је Вучић.

Он је јуче, на изборној скупштини странке, на којој је реизабран за председника СНС, рекао да се одлучио на расписивање избора, да би се проверила воља и подршка грађана, како би нова влада, уз најшири консензус, интензивирала друштвене и економске реформе.

Он је уверен да избори неће успорити, већ, напротив, убрзати реформе.

Вучић је најавио да ће и поред изборне кампање мисија ММФ у фебруару стићи у Србију и да он очекује да ће са том, институцијом бити направљен споразум из предострожности.

Вучић је на конференцији за новинаре након седнице председништва рекао да ће то бити први пут у историји да ММФ долази у једну земљу у којој се одржавају избори и да са њом направе споразум.

Он је прецизирао да ће ММФ у Србији боравити од 26. фебруара до 13. марта. Вучић је рекао да је из овог фонда добио питања да ли им је у интересу да ММФ долази у време предизборне кампање, али да је одговорио да СНС жели да ради оно што је најбоље у интересу грађана.

“Иако други у изборној кампањи пуштају паре, ми ћемо да радимо оно што мислимо да је у интересу грађана”, рекао је Вучић.

Кад је реч о оставци министра привреде Саше Радуловића, лидер СНС је констатовао да је сада “цела влада свакако у оставци”.

На питања у вези закона о ради и закона о стечају и приватизацији, он је рекао да ниједан закон није повучен, будући да закон о раду није ни био у процедури, већ да је реч само о нацрту, а да су закони о стечају и приватизацији и даље налазе у скупштинској процедури и да ће о њима да се воде додатне консултације.

“Рекао сам и Орбовићу и Чанку да се нећемо сложити око свега, али да је потребно да нађемо заједнички именитељ”, рекао је лидер СНС.

Он је рекао да очекује да ће подршка Светске банке за буџет, у виду кредита, стићи крајем априла.

Према његов им речима, ни борба против корупције неће стати ни у време изборне кампање.

“Акције ће тећи нормално, у складу са планом и припремама”, рекао је и нагласио да “не може борба против криминала и корупције да стане због избора – то је немогуће”.

На питање да ли има неких информација о јучерашњем догађају у Прешеву, кад је, према саопштењу МУП-а држављанин Норвешке Т.С.К. (39) напао припадника Жандармерије и у размени ватре са полицијом погинуо, Вучић је рекао да сада не може ништа да каже јер чека потпуне информације.

“Чекам комплетан извештај”, додао је Вучић.

Уочи седнице Председништва СНС, гостујући на ТВ Пинк, потпредседница странке рекла је да ће ванредни парламентарни избори биће одржани истог дана када и београдски.

Потпредседници СНС-а и чланови Председништва Небојша Стефановић и Никола Селаковић јуче су у изјавама новинарима рекли да очекују да ће Председништво подржати Вучићев предлог, као и да ће грађани Србије изаћи на изборе истовремено са Београђанима, односно 16. марта.

Ово је прва седница Председништва у новом саставу, будући да је изборна скупштина СНС јуче изабрала ново Председништво које сада има 28 чланова.

(Бета/Танјуг, 26. 1. 2014)

Ипсос Стратешки маркетинг: За СНС би гласало 45 одсто бирача

За Српску напредну странку гласало би 45 одсто бирача, а све остале партије, за које је извесно да ће прескочити цензус, заједно би добиле 38 одсто гласова. Први потпредседник Владе Александар Вучић ужива највеће поверење грађана и њему верује сваки четврти испитаник.

0124-Rejting-stranaka2_A-co_620x0

Илустрација: Вечерње новости (Кликните за већу слику)

Осим напредњака, места у парламенту добили би још ДС, са освојених 13 одсто гласова, СПС (без коалиционих партнера ЈС и ПУПС) – 11, ДСС и ЛДП – по седам одсто. Остале партије биле би испод скупштинског прага, са освојених између један и три одсто гласова.

Све ово показују резултати децембарског истраживања јавног мњења, које је агенција „Ипсос стратеџик маркетинг“ урадила на узорку од 1.065 грађана. Према тој анкети, на парламентарне изборе би изашло 57 одсто гласача, биралишта би заобишло 29 одсто испитаних, док се 14 процената још двоуми. И ту су могућа „померања“, јер међу онима који сада кажу да неће гласати, осам одсто није потпуно сигурно.

У зависности од тога коју политичку опцију подржавају, разликују се одговори грађана на питање – да ли је Србија кренула правим путем. Али кад се све сабере, резултат је: 44 одсто сматра да је држава изабрала добар правац, а 38 одсто њих би мењало садашњи пут.

Међу присталицама СНС је 76 одсто оних који подржавају државни курс, а међу гласачима СПС тај став заступа 58 одсто. Гласачи ЛДП (49 „за“, 22 одсто „против“) већински су за пут којим се креће држава.

После Вучића, коме верује 25 одсто грађана, други на листи је Ивица Дачић с пет одсто, па Томислав Николић – три, колико има и Чедомир Јовановић.

По два одсто имају Војислав Коштуница и Борис Тадић, а један проценат – Расим Љајић, Драган Марковић Палма и Вук Јеремић. Уз име Драгана Ђиласа стоји – нула. Иначе, чак 46 испитаника сматра да се ниједној политичкој личности не може веровати.

(Вечерње новости, 24. 1. 2014)Categories: Вести над вестима

2 replies

  1. Крајње сумњам у резултате Стратеџик маркетинга и С. Богосављевића, али не сумњам да ће суровом кампањом преко ропских медија стићи (ако треба) и до 50 посто…. Али се надам да ће мало то и Ратко Дмитровић (В. Новости) и Богосављевић радити мање трапаво: наслов и податак из текста каже 45 одсто, а слика 43,1 посто за СНС: но, није бег циција за два одсто тамо-вамо?!

  2. Мило ме за Ђиласа.

Оставите коментар