Росијскаја газета: У Кијеву активно 20 екстремистичких групација

(Росијскаја газета, 24. 1. 2014)

rg-logoПрема оперативним подацима Главне управе за борбу против опрганизованог криминала (Главного управления по борьбе с организованной преступностью (ГУБОП)), Министарства унутрашњих послова [Украјине],  данас је на територији Кијева активно око 20 структура „које имају све карактеристике криминалних група екстремистичког карактера“.

О ликвидацији једне од њих јавља служба за штампу украјинске милиције. Иследници сада проверавају информације да су чланови те групације лиферовали оружје учесницима „евромајдана“.

Како тврди Станислав Рогозин, начелних ГУБОП-а, милиција располаже подацима о око 1.000 лица која могу имати везе са екстремистичким деловањем.  То су чланови око 20 радикалних групација, које су се из целе земаље данас окупиле у Кијеву. Учесници ових организованих група су под сумњом да су извршили тешке, и нарочито тешке, преступе – који су, између осталог, извршени за време сукоба са снагама реда на улици Грушевског.

„Те структуре имају све карактеристике злочиначких групација екстремистичког карактера. Једна од тих група је ових дана ликвидирана. Њени чланови су пре два месеца киднаповали једног младића“, појаснио је Рогозин.

rg-kiev

Преступници су у свом арсеналу имали 2 аутомата калашњикова, 4 пиштоља, карабин, муницију, бејбол палице и маске. Утврђено је да је шеф те групације био активни учесник „евромајдана“, а милиција поседује и доказе да су чланови те групације оружјем снабдевали радикале. По Рогозиновим речима, значајни арсенали ватреног оружја су се већ нагомилали у зградама кијевске државне управе у рукама радикала, као и у Дому синдиката Украјине. Начелник ГУБОП-а уверева да убице неће моћи некажњено да изнесу оружје из тих зграда.

Истовремено, служба за штампу Министарства унутрашњих послова упозорава да се у украјинској престоници припрема оружана провокација. „Добили смо обавештење да се сада припрема оружана провокација, чији ће резултат бити још једна [смртна] жртва. Министарство унутрашњих послова Украјине  позива радикално расположене грађане да не прибегавају екстремистичким радњама које су уперене у правцу изазивања грађанског рата, и да престану да жртвују људске животе.“

Павел Дуљман (Павел Дульман), Кијев

Са руског посрбио Василије Клефтакис



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading