Александар Вучић: На путу ка ЕУ нису проблем “зле комшијске земље” или Немачка него ми сами

На нашем путу у ЕУ нису проблем наводно “зле комшијске земље” или Немачка него ми сами, очекивање да други морају да реше наше проблеме и да ће нам решења пасти са неба, рекао вицепремијер Александар Вучић.

Pocetak-konferencije

Вицепремијер Александар Вучић рекао је да на европским путу Србије, нису проблем наводно зле комшије или Немачка него ми сами, истакавши да је проблем уверење да ће решење за све пасти са неба.

Упитан како је националиста са идејом о Великој Србији постао еврофанатик, Вучић је одговорио: “То је био процес. Није да се једног јутра пробудиш и једноставно кажеш – ја сам другачији.”

“За разлику од многих политичара у Србији који се понашају као да су увек у праву, ја се не стидим да кажем да сам се варао. Грешио сам. Нисам био у праву. Иако није лако, ја признајем своје заблуде”, рекао је Вучић у интервјуу Франкфуртер алгемајне цајтунгу.

Коментаришући да су многи у Западној Европи против даљег ширења ЕУ, Вучић је истакао да ни у Немачкој, где се са посебном скепсом гледа на Србију, нико не може да каже да га је београдска власт у протеклих годину и по дана преварила.

“Што најавимо, то и урадимо. То је први пут у новијој историји Србије. До сада смо често једно причали, друго мислили, а треће радили”, указао је Вучић, преноси Дојче веле.

Вицепремијер је истакао да не верује да ће Хрватска, као нова чланица Уније, блокирати српске евроинтеграције.

“Не верујем да ће за пет-шест година још бити проблема Хрватске и Србије који су нерешиви. То важи и за однос Београда и Приштине. Наредних година ћемо допринети разумном дијалогу и решити отворена питања у обостраном интересу. То неће бити лако, али ћемо успети”, закључио је Вучић.

Почели преговори Србије и ЕУ

Историјски дан за Србију, то је заједничка оцена свих учесника прве међувладине конференције која је формално означила почетак преговора Србије о придруживању Европској унији. Ово је у историјском смислу најважнији догађај за Србију после Другог светског рата, оценио премијер Ивица Дачић. Спремни смо за тешке изазове који су пред нама, поручује вицепремијер Александар Вучић.

preg-21-jan

Прва међувладина конференција између Србије и Европске уније, која је формално означила почетак преговора о придруживању Унији, одржана је данас у Бриселу. Заједничка оцена свих учесника конференције је да је ово историјски дан за Србију, али и за Европску унију.

У име ЕУ, конференцију је отворио министар спољних послова и потпредседник грчке владе Евангелос Венизелос, који је у присуству неколико шефова дипломатија земаља чланица представио Преговарачки оквир ЕУ, а краћи говор одржао је и европски комесар за проширење Штефан Филе.

Делегацију Србије предводи премијер Ивица Дачић, а уз њега су први потпредседник Владе Александар Вучић, министар спољних послова Иван Мркић, министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић и шефица тима Србије за преговоре се ЕУ Тања Мишчевић.

На конференцији је учествовао је и неуобичајено велики број министара земаља чланица – шефови дипломатија Аустрије, Хрватске и Румуније Себастијан Курц, Весна Пусић и Титус Корлатеан. Присутни су били и мађарска министарка за европска питања Енико Ђери, државни министар Немачке Михаел Род и француски министар за европска питања Тјери Репантен.

Премијер Србије Ивица Дачић оценио је да је званичан почетак преговора о приступању Србије Европској унији најважнији догађај за Србију од Другог светског рата.

“Ово је историјски дан који се не може пренебрегнути. Ово је у историјском смислу најважнији догађај за Србију после Другог светског рата. У стратешком смислу, овај дан одређује даљи пут Србије и вредности којима тежи и за које се залаже”, рекао је Дачић после међувладине конференције у Бриселу.

Премијер је подсетио да је Влада Србије формирана пре 18 месеци и да је успела да обави оно што се од ње није очекивало.

“Нисте од нас ово очекивали, ми смо вас изненадили. Било нам је лако, јер од нас ништа нисте очекивали. Сада се од нас очекује много, задатак нам је тежи”, истакао је Дачић.

Премијер Србије је навео да је данашњи дан заправо крај једног тешког почетка и да је пред Србијом много посла.

“Ми од сутра радимо на скринингу поглавља и на даљим преговорима… Ми овај дан нисмо добили него смо га заслужили, јер смо посвећено радили”, нагласио је Дачић.

Премијер Србије је истакао да ће Србија остати посвећена европским вредностима, унутрашњим реформама и дијалогу са Приштином.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да поводом почетка преговора о приступању Србије ЕУ, да Србија зна да пред њом нису лаки задаци, али да је апсолутно спремна да испуни своје обавезе, јер гледа у будућност.

Вучић је на конференцији за новинаре у Бриселу рекао да је све што је радила српска влада рађено пре свега да би грађани Србије живели боље, али је додао да је остало још много ствари које морају бити урађене.

Како је истакао, застава Србије испред зграде ЕУ поред застава осталих земаља чланица јесте велика ствар и симбол за нашу земљу, али и знак да можемо да урадимо оно што су сви европски народи учинили.

“Много тога наш народ неће у потпуности одобравати, али ми смо спремни да све своје обавезе испунимо”, рекао је Вучић.

Нагласио је и да сви у Србији треба да раде напорније и више, и да буду озбиљнији и посвећенији послу.

Вучић је уверен да Србија може да заврши преговоре о приступању ЕУ до 2018. године, додавши да ће онда бити на ЕУ да “пресуди” да ли Србија заслужује да постане њена чланица.

Вицепремијер верује да ћемо српску тробојку носити с поносом, на реверу, али и да ће она бити на централном тргу у Бриселу.

Комесар ЕУ за проширење Штефан Филе обратио се новинарима у седишту ЕУ на српском језику речима: “Ово је историјски дан и за Србију и за Европску унију – честитам.”

Филе је рекао да је почетак преговора заслужено признање напорима и храбрим потезима руководства Србије.

“Кључно за то је била решеност српских власти да прихвате реформе током година и храбар труд претходних месеци ради нормализације односа са Приштином”, истакао је Филе.

Европски комесар је објаснио да је данас направљен први важан корак на највишем политичком нивоу и да су започети разговори о поглављима која ће следити.

Према његовим речима, пред Србијом леже многи изазови, а то подразумева да ће морати да остане привржена дијалогу са Косовом и достизању европских стандарда.

Србија ће, како је даље навео, морати да заврши реформе и усклади прописе са европским правилима, а у том смислу су нарочито важна поглавља 23 и 24, која се тичу слобода, владавине права, правосуђа.

Филе је уверен да Србија може да одговори на ове изазове и да ће реформе у Србији чврсто поставити владавину закона.

“Верујем у решеност српског друштва да се ово спроведе како треба. Промена је важна за српско друштво и економију”, рекао је Филе.

Упитан када ће почети отварање првих поглавља и да ли ће то бити поглавља 23 и 24, Филе је рекао да у ЕУ постоји јединствен став да та поглавља буду прва отворена и последња затворена.

Филе је објаснио да ће главни фокус Европске комисије бити на процесу скрининга током 2014. године, до пролећа 2015. године, али је оставио могућност да за време председавања Грчке, до јула, Србија отвори прва преговарачка поглавља.

Министар спољних послова Грчке, која преседава Европској унији у првој половини 2014, Евангелос Венизелос оценио је да је почетак преговора о приступању ЕУ историјски дан не само за Србију него за цео Западни Балкан.

Венизелос је навео да је почетак преговора о приступању прекретница у односима Србије и ЕУ.

“Честитам народу Србије; најбоље жеље за нашу заједничку европску судбину”, поручио је Венизелос на конференцији за новинаре у Бриселу.

Шеф грчке дипломатије је рекао да има пуно поверење да ће Србија преговоре завршити брзо и успешно и да ће се прикључити ЕУ као пуноправна чланица.

Dacic-Barozo

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо оценио је да је данашња међувладина конференција ЕУ-Србија, којом почињу преговори о чланству Србије у Унији, “ново поглавље у односима и велики успех”.

“Похваљујем Србију за напоре у реформама и напредак који је постигнут током последњих година”, наводи се у саопштењу Бароза, који се уочи међувладине конференције у Бриселу састао са српским премијером Ивицом Дачићем и првим потпредседником Владе Александром Вучићем.

Барозо је навео да “грађани Србије имају снажне европске тежње” и да ће ЕУ наставити да подржава Србију, корак по корак, на њеном европском путу.

Позитивно је оценио напоре српске владе последњих месеци у нормализацији односа с Косовом, “пре и после историјског споразума из априла 2013. године”.

У саопштењу после састанка с Дачићем и Вучићем, председник Европске комисије навео је изазове који предстоје Србији у кључним областима владавине права, укључујући реформу правосуђа, борбу против корупције и организованог криминала, реформу администрације, независност кључних институција, слободу медија и заштиту мањина.

Председник Европског савета Херман Ван Ромпеј вечерас је у Бриселу примио високу делегацију Владе Србије којој је честитао успешан почетак преговора о придруживању ЕУ.

“Данашњим даном се отвара ново поглавље у односима Србије и ЕУ”, рекао је Ван Ромпеј. Председеник Европског савета је напоменуо да је од суштинске важности наставити дијалог са Приштином и борбу против корупције и организованог криминала.

Премијер Дачић је указао, после састанка, да је Србија изгубила много времена и да су је претекле некадашње чланице источног блока, које су у међувремену постале пуноправне чланице Уније.

“Данас оне имају три до четири пута већи доходак него раније, док смо ми на нивоу од 65 одсто бруто друштвеног дохотка из 1989”, рекао је Дачић. “Требају нам кораци од седам миља да бисмо то надокнадили”, истакао је премијер и поновио да је Србија спремна да се пуним капацитетом укључи у преговоре о придруживању.

(РТС)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар