Јевгеније Шестаков: Кличко нокаутиран у Москви

sestakov

Јевгеније Шестаков

Одлука Русије  да Украјини снизи цену гаса (снизить цену на газ для Украиныи пружи јој кредит од 15 милијарди долара, који ће по речима украјинског премијера Николаја Азарова омогућити Кијеву да “донесе социјални буџет за 2014. годину”, избила је последњи адут из руку украјинске опозиције која се смрзава на Мајдану.

Ову акцију Москве је могуће упоредити са снажним нокаутом који је, са својом странком “Удар”, добио боксер Виталиј Кличко и од кога се политички противници украјинског председника још дуго неће моћи опоравити. У суштини, опозиција је већ сада изгубила следеће  председничке изборе из 2015. године. [Јануковичево]  Потписивање уговора о асоцијацији Кијева са ЕУ, уз пратеће уговоре о добијању кредита од ММФ-а, због повећања цена и стамбено-комуналних трошкова и замрзавање износа социјалних давања, изазвало би нагло повећање социјалних напетости у Украјини.  Са тим, унапред  “обављеним” послом, опозиција би “неупрљана” непопуларним економским мерама имала добре шансе да убаци свог кандидата на председнички положај. Али –украјинске власти су избегле тај сценарио, који би за њих био најгори, па ће сада – по мишљењу рејтинг агенције Fitch – бити у стању да прибегну слободнијој валутарној и фискалној политици.

Председник руске Думе, Сергеј Наришкин, изјавио је: “Русија је стварно помогла Украјини без икаквих западних противуслова и неумољивих захтева. Подсећам  да су европски политичари  током преговора о асоцијацији Кијева са Бриселом усмено обећали Украјини помоћ величине 10 милијарди евра – али су на крају пристали да на папир ставе свега 600 милиона евра”.

sp-luis-i-klicko-490

Виталиј Кличко (лево) током боксерске каријере. Фото: Новости/Васељенска

Секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков је казао: “Никавог `затезања конопца` између Русије и ЕУ око ситације у Украјини није било”; убеђен је да се емоције украјинских партнера вештачки подгревају од стране – цитирам – “гостију који наилазе на Мајдан”.

Према подацима  украјинског министарства унутрашњих послова, данас на том тргу остаје око 10 хиљада присталица опозиције, који су углавном допутовали из западних делова Украјине. Они “службују” на смену: када се једни враћају из Кијева кућама, на смену им стижу из [западних] области – Лавова и Ивано-Франковска – нове групе демонстраната. Обраћајући се том “рингишпилу”,  Виталиј Кличко је позвао демонстранте да остану до краја – данима, недељама – а ако затреба и месецима. И тако, уместо традиционалне јелке у центру Кијева, становници украјинске престонице ће ове Нове године гледати на “цигански табор” евроинтегратора и локалних скитница који су им се придружили ради грејања уз гвоздене бачве са ватром.

После сусрета са руским министром спољних послова у Бриселу, ЕУ-политичари су променили тон о уговорима које је Јанукович закључио у Москви. Најзначајнији у том погледу је био наступ шефа европске дипломатије Кетрин Ештон: «По мом гледишту, ови уговори Украјине не онемогућавају наше напредовање, ми сваких неколико сати понављамо да смо спремни да потпишемо Споразум. Цео [припремни] посао је завршен», закључила је Ештон некако суморно и мутно свој коментар о резултатима московског сусрета лидера Украјине и Русије. Међутим, други део изјаве «гранд даме» ЕУ је далеко важнији: “Јанукович је признао да су му неопходни добри односи са Русијом. То није `или-или`. То је `и`… Ми се томе не супротстављамо. Јануковичу су потребни добри односи с Русијом, а ЕУ тежи снажним односима са Русијом. Украјина је трговала са Русијом и то треба да се наставља.”

За разлику од ранијих другачијих наступа еврокомесара, који су одбацивали могућност трипартитних преговора  са учешћем Москве о асоцијацији Украјине са ЕУ, последње изјаве Ештон показују да део политичара уједињене Европе разуме забринутост Русије. Конкретно, као минимум – ради се о схватању чињенице да Кијев не мора да бира између Москве и Брисела, и да у својој политици мора узимати у обзир интересе оба партнера.

Засад, европски чиновници се теше тиме да уговори потписани у Москви не садрже ништа што би претило перспективи евроинтеграције Украјине. Али – они уједно са Брисела одбацују финансијску одговорност за стабилизацију економске ситуације у Украјини – уколико су такву одговорност икада и осећали.

klicko-sestakov

Изглед чланка на сајту Росијске газете

Само власти САД остају непомирљиве. Оне, као и раније «позивају украјинску власт да приступи хитном дијалогу са опозицијом». И, не престају да прете санкцијама оним чиновницима који учествују у полицијским акцијама против опозиционара. Очигледно, званични представник Беле Куће, Џеј Карни, сматра да је 10 хиљада демонстраната који се смрзавају на Мајдану – цео украјински народ, чије захтеве влада Украјине мора да испуњава.

У светлу углавном помирљивих изјава о Русији које звуче из ЕУ, очигледна дисонанса је наступ новог министра спољних послова Немачке, Валтера Штајнмајера. Изгледа као да се  – будући одсутан на врхунцу украјинске кризе, он сада после ступања на положај,  бацио да надокнади пропуштено и да покушава да поново, критикујући Москву,  подгреје ситуацију. Штајнмајер ће своју прву посету учинити Пољској, где ће анализирати ситуацију око Украјине.

После тога, немачки министар спољних послова ће се запутити на Мајдан, где ће се пред ТВ камерама сликати како се са локалним скитницама греје уз ватрицу и изјавити о спремности да помогне Украјини у евроинтеграцијама.

Са руског посрбио: Василије КлефтакисCategories: Посрбљено

Оставите коментар