Епархија бачка: Нападнут свештеник у новосадском насељу Лиман

Последњих дана је говор мржње усмерен против жеље и иницијативе православних верника да се изгради спомен-храм Светих мученика бачких на Лиману

Место где је планирана изградња нове цркве; канонизовани Мученици бачки (Фото: Приватна архива/Новости)

Српска Православна Црква – Епархија бачка са жалошћу обавештава јавност да је 5. марта 2024. године, у послеподневним часова, у новосадском насељу Лиман, физички нападнут свештеник наше Цркве Б. М. приликом обављања редовних парохијских дужности. Напад је извршио за сада непознати мушкарац који је на улици, пред сведоцима, ничим изазван, ударио свештеника и затим се брзо удаљио у непознатом правцу. Инцидент је пријављен новосадској полицији и у току је истрага.

Опасан амбијент: Ударио из чиста мира свештеника усред Новог Сада – огласила се Епархија бачка

Очигледно је да је овај напад мотивисан свакодневним и све изражајнијим медијским походима на Српску Православну Цркву, нарочито последњих месеци и дана, када се на директном удару познате медијске антицрквене и антисрпске армаде поново нашла Епархија бачка и њена Црквена општина новосадска због мисијске делатности у српском народу, очигледно успешне. Последњих дана су речени медији и њихови покровитељи свој говор мржње усмерили против жеље и иницијативе православних верника да се изгради спомен-храм Светих мученика бачких на Лиману, где више десетина хиљада верника немају своју парохијску цркву. Ова потреба грађана Лимана је одмах злоупотребљена и исполитизована да би се наше друштво додатно поларизовало и вратило у друштвени амбијент послератних година када су Црква, њено свештенство и верни народ били дискриминисани на сваком кораку, па чак и физички ликвидирани.

И ДУНАВ ИМА ПЛАВУ ГРОБНИЦУ: Епархија Бачка о изградњи цркве у новосадском насељу Лиман, посвећене жртвама рације 1942.

Позивамо све друштвене чиниоце, а посебно политичке партије, медије и невладин сектор, да на овом примеру увиде свој део одговорности и да сви заједно као друштво учинимо све да се амбијент у којем живимо излечи и упристоји јер ће, у супротном, долазити до све већих подела у друштву.

Опрема: Стање ствари

(Епархија бачка/Православље, 6. 3. 2024)



Categories: Гостинска соба

Tags: , , ,

10 replies

  1. Нацисти и антисемити спречавају градњу цркве посвећење жртвама мађарских окупатора.

    19
    4
  2. Шеста личка, пета крајишка и остале динарске ударне живе у својим потомцима.

    23
    10
  3. Пред сведоцима ударио свештеника. Занимљиво. Уколико ти сведоци нису били само старци и старице, зашто нико није потрчао за непознатим мушкарцем који се “удаљио”, не стоји “побегао” у непознатом правцу?

    23
    2
  4. ПРЕВЕНТИВА, ИЛИ ОДЛАЗАК НА КУПЉЕЊЕ ЧАУРА?

    Не смеју људи на нељуде, јер су ови други много опасни: бију, боду, пуцају и убијају. Двојица убише оног спортисту у Београду, а онај који је покушао да помогне једва се избоден спасао. Време је да се српско друштво упита да ли има сврхе да полиција у станицама чека да иде на купљење чаура или да је буде с народом на улици као професионална превентива, као што је било у комунизму, што је било ваљда једино вредно и паметно из тог политички мрачног периода.

    11
    5
  5. Ако може А, онда може Б.
    Лане 2023. је отишла јужна србска покрајина Косово и Метохија.
    Данас 2024. почиње да одлази северна србска покрајина Војводина.
    Свагда и свугде сецесија почиње нападом на Србску Православну Цркву.

    21
    3
  6. Зна се добро ко jе пуцао на Маjдану,мало лево ,мало десно,jедне и друге убиjао.Сада je касно да се нешто спречи када ,,падне крв.,,Зна се добро ко овде пали ватру,свима нама и ко то финансира. Нема више времена за,,представе,,ако мислимо на своjу децу .Орбан je то лако и брзо решио.Ниjе чекао .Овде je остало joш да некога убиjу и оптуже Србе ,,преко Дрине,, или ,,фашисте,, …или било кога,било када…и позову ,,миоровне снаге.,,

    11
    2
  7. Немио догађај, нема збора…Као у стара (отворено) богоборна времена…
    Међутим, када нашој сестри у Христу, Ани Михаљици, отеше децу, и то троје, да ли је било било какве реакције “званичне” цркве и њеног “портпарола”…Бивајући слепи и глуви за муке и невоље верујућег народа, који трпи свакодневна понижења од узурпатора државне власти у Србији, шта очекују црквени “званичници” слизавши се са њом? Не може се служити и Богу и мамону. Епископи свакодневно показују коју су страну изабрали, а свештенство у страху (и користољубљу) већином ћути…Срамота. И ваша и наша, заједно са вама…

    37
    1
  8. Много је секти у Новом Саду.
    Пре неки дан страда цела породица, баш у Новом Саду.
    Мајци су одузели троје деце, и поред судске одлуке не намеравају да их врате.
    Они који треба да штите законитост, праве се невешти, и врше тиху опструкцију.

    Ово се не може више трпети.

    Ако народ узме правду у своје руке, готово је са државом.

    30
    2
  9. Судећи по убиствима и самоубиствима људи, и бесновању државних службеника и антисрпских грађаниста, које протиче уз такорећи потпуни мук духовних пастира, поготову у Новом Саду, пословично “добро стојеће” стање у Бачкој епархији јасно се се показује као духовно катастрофално…

    19
    1
  10. Ако Центар за социјални рад мајци неће да врати децу по одлуци Суда, а да у томе аситсира, морам да кажем одред ******* у полицијским униформама, где смо ми то стигли?
    Даље страдање је неминовно. Биће још горе.

    12
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading