Рајли Вагаман: Замјеник министра финансија Русије поновио да ће дигитална рубља замијенити готовинско плаћање

Гувернерка Набијулина изјавила је да ће Русима увијек бити омогућено да изаберу хоће ли плате и пензије примати у готовини или дигиталној валути. То је њена тренутна „позиција“ 

Илустрација: Off-Guardian

(Off-Guardian, 9. 11. 2023)

Кад је Алексеј Мојсејев, замјеник министра финансија, септембра 2021. најавио да ће „дигитална рубља замијенити готовинску“, сумњичавци и мрзитељи ширили су гласине да је искреност Мојсејева извучена из контекста.

„Дигитална рубља је замјена за готовинску рубљу“ – наслов интервјуа замјеника министра финансија Алексеја Мојсејева Извјестији од 3. септембра 2021. (Извор: Извјестија)

Двије године потом, 30. октобра 2023, господин Мојсејев за РИА Новости изјављује:

„У суштини, дигитална рубља је валута XXII и свих даљих вијекова, која ће на крају замијенити готовину.“

Мојсејев је обећао и да ће дигитална рубља бити „погоднија“ од готовинских и безготовинских трансакција.

„Министарство финансија назвало дигиталну рубљу новчаном валутом XXII вијека“ – наслов интервјуа замјеника министра финансија Алексеја Мојсејева РИА Новостима од 30. октобра 2023. (Извор: РИА Новости)

Али да смо сто посто начисто: Елвира Набијулина и њени одани обожаваоци обећавају да никад неће присиљавати Русе да употребљавају дигиталну рубљу.

Постепени прелаз на дигиталну валуту биће органски процес. Русе нико никад неће спречавати да у одређеним ситуацијама употребљавају готовину, иако се то већ дешава данас, 2023. године.

Русија: Почиње тестирање дигиталне рубље

Али то може значити и једно и друго. Како је универзално вољена гувернерка Централне банке Русије изјавила неки дан, Русима ће увијек бити омогућено да изаберу хоће ли плате и пензије примати у готовини или дигиталној валути. То је њена тренутна „позиција“ и било би непристојно и разматрати могућност да би се та позиција могла промијенити.

Као што би било неотесано и помишљати да  би се икад могла промијенити позиција Банке Русије по питању ограничења употребе дигиталне валуте.

Сви Руси схватају како ће погодни и добровољни бити XXI и XXII вијек. Погледајте само шта кажу на интернет форумима:

Реаговања на интернет форумима на изјаву гувернерке Централне банке Русије Елвире Набијулине да ће исплата плата и пензија у дигиталној валути бити добровољна (Извор: yaplakal.com)

С енглеског посрбило и опремило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , ,

6 replies

 1. Нећете веровати али за увођење дигиталне рубље нико не пита руску владу или руског председника, а понајмање руски народ.
  Дигитални новац у свету уводе централне банке које су свуда независни ентитети и који одговарају једино BIS (Bank for International Settlements) у Базелу и власницима капитала. Све државе се задужују код ових зеленаша, који усавршавају технику и технологију праћења и контроле новчаних токова на глобалном нивоу. Они су практично власници свега, а са увођењем дигиталног новца контролисаће и начин трансакција сваког појединца до нивоа 1 долара (према речима директора BIS). Контрола трансакција становништва подразумева могућност ограничења трошења новца према територији примене или врсти робе и услуга или према временском ограничењу итд. а у зависности од подобности и социјалних бодова. Дигитални новац на рачуну ће имати рок трајања за који мора да се потроши после чега губи на вредности, односно не постоји штедња, а камате на држање новца су негативне. Централна Банка има монопол да сама одреди тарифе својих услуга, јер готовине у једном моменту бити неће, а неће бити ни комерцијалних банака (све обрађује Банка свих банака БИС преко Централних банака).
  Перверзно је што власници капитала никад велики новац нису ни имали, већ су капитал увећавали кроз камате и издавање (“штампање”) пара ни из чега.
  До 2028, ће 50 држава увести обавезни дигитални новац (ради уходавања), а до 2030 све државе света.
  Све је повезано са технологијом дигиталних пасоша, индустријском револуцијом 4.0 (дигитализација свега, аутоматско скидање новца са рачуна кад уђете у аутобус или на базен) и 5Г мрежом за брзи проток велике количине података.
  Добро дошли у врли нови свет.

  37
  3
 2. занимљиво је да претраживачи име Рајли Вагаман, готово игноришу. а текст је заправо , тако бар пише, пренет са Гардијана. Снимци екрана дају само прилоге са форума, писане на енглеском…
  Другим речима, опет неко мути воду, да би показао да је борба против западног хегемона, узалудна, и да се на другој страни већ налази нови хегемон у лику бивших совјета, а у ствари крвожедних руса.
  Нејасне су намере објављивања овог текста.

  12
  16
 3. @натприродно глуп

  Нејасно је да у претраживач нисте укуцали „цифровой рубль“ изашло би пуно наслова који би распршили Вашу илузију да ће тамо неко победити западног хегемона уместо нас.
  Народ целог света има само једног хегемона који мути воду и прави привид борбе „титана“.
  Борба није узалудна, али ту борбу треба да водимо Ви и ја, овде, али са уважавањем туђег мишљења, без страсти, хладне главе и са мало бољим информацијама.

  Ево пар линкова на руском језику:

  Банка России: „Дигитална рубља је дигитална форма руске националне валуте коју Банка Русије планира да изда “ или „Цифровой рубль — это цифровая форма российской национальной валюты, которую Банк России планирует выпускать“
  https://cbr.ru/fintech/dr/

  „Дигитална рубља једноставним речима: зашто је потребна и како је користити. Владимир Путин потписао је закон о увођењу дигиталне рубље“ или „Цифровой рубль простыми словами: зачем он нужен и как им пользоваться. Владимир Путин подписал закон о внедрении цифрового рубля“
  https://www.rbc.ru/life/news/64be6dd69a79470d68af0e74

  „Када и како ће дигитална рубља почети да функционише у Русији“ или „Когда и как начнет работать цифровой рубль в России“
  https://www.vedomosti.ru/finance/articles/2023/08/10/989379-pilotu-tsifrovogo-rublya-dali-zelenii-svet

  14
  1
 4. @натприродно глуп

  “а текст је заправо , тако бар пише, пренет са Гардијана”
  Још само овај коментар, не желим да уђемо у досадну полемику, али је ово важно. Очигледно нисте информисани, текст није преузет са “Гардијана” него са “офф-Гардијана”, а разлика је огроооомна! То је западни борац против једног јединог глобалног хегемона, који ради на томе да нас све уведе у неофеудализам и дигитални затвор.
  Истражите, па нам се јавите, ево линка:
  https://off-guardian.org/

  ПС немојте бити толико самокритични, једноставно нисте добро информисани и то се може поправити, само треба да се дружите са информисанима, а њих има на овом форуму

  18
  0
 5. У самом тексту постоји веза ка изворној вести на РИА НОВОСТИ (https://ria.ru/20231030/rubl-1906196446.html) где се може видети да је страницу до тренутка писања овог коментара посетило 1472 читаоца а да је оцену дало њих 147 (20 палчева на горе спрам 127 свега осталог).

 6. @Узгред
  Шта се да закључити из изворне вести на РИА НОВОСТИ:
  1) Министарство финансија је чврсто у одлуци да дигитална рубља буде будуће средство плаћања у РФ и зове је будућа „готовинскам валута“ и ако нема никакве везе са готовином, јер дигитална валута се везује за личну дигиталну легитимацију и све трансакције се могу пратити = приватност ћао (кад купиш 1кг јунетине, климатски стрвинари ће то знати, и тамо негде ћеш добити негативни поенчић)!
  2) Дигитални новчаници се налазе у ЦЕНТРАЛНОЈ БАНЦИ (пише јасно), а то значи подаци се скупљају у Базелу у БИС!
  3) Интерес грађана у многољудној РФ за ову изузетно важну вест показује податак 1500 прегледа, а то нам даље говори да су успели да анестезирају, успавају, зомбификују и отупе популацију са једне стране и да им пажњу окрену на другу страну (рат, спорт, јефтина забава, ниске страсти …), како би домаћи задатак тихо спровели у дело, без отпора!
  4) да ситуација није ништа боља код нас, јер је посећеност овог форума и на овако важне теме у просеку 10-так „палчева“ и 3-4 коментара (ужасно мало и важи исто о анестезији)!
  5) да смо схватили да је Рајли Вагаман добар новинар и да такође има недовољно прегледа у односу на важност теме из истих разлога као под 3) и 4) (није популаран као Амиџи шоу, јер се јефтиној забави намерно дају огромна средства и популарност на МСМ, са задатком „залуђивања“ омладине)!
  6) WEF-у иде све по плану и на истоку и на западу!

  Узгред
  6) Руски председник одобрио је план који ће Русима омогућити да користе дигитални ИД уместо папирног. „Дигитални пасош“ биће сачуван у мобилној апликацији Државне службе. Путинов декрет даје влади рок од три месеца да састави листу ситуација у којима је дигитална лична карта валидан облик идентификације!
  7) Руси имају Министарство дигиталног развоја!
  8) Плаћање „биометријом“ је омогућено у престоничком метроу, као и за робу и услуге у онлајн и офлајн продавницама, онима чије је лице и глас у Уједињеном биометријском систему (Unified Biometric System (UBS))!
  9) Прес служба московског метроа саопштила је Експерту да је од покретања биометријске услуге плаћања карте 15. октобра 2022. године на овај начин направљено више од 74 милиона пролазака. Сада плаћање помоћу препознавања лица функционише на свим метро станицама и МЦЦ-у. На сервис је повезано преко 320 хиљада корисника!
  10) Логика дигиталних секташа је јасна. Можете једноставно да скенирате своје лице пре сваке уплате, оно ће постати картица и кључ за идентификацију особе у „светлој“ биометријској будућности. На крају, неће бити неопходно да покажете пасош када се биометријски подаци предају у Јединствени биометријски систем. Тако да изградња електронског концентрационог логора у Русији по глобалним обрасцима не престаје, упркос познатој геополитичкој слици.

  20

Оставите коментар