Александар Вучић: Хвала СПЦ на историјским одлукама у корист српског и македонског народа, а у вези са статусом МПЦ

После састанка са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским у манастиру Прохор Пчињски Вучић захвалио СПЦ и патријарху Порфирију на историјским одлукама у вези са тзв. МПЦ

Александар Вучић, епископ Пахомије и Стево Пендаровски у ман. Прохор Пчињски (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да између Србије и Северне Македоније нема отворених питања а да између два народа постоје братски односи.

Вучић је после састанка са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским у манастиру Прохор Пчињски рекао да Србија од те земље не тражи ништа осим даље развијања сарадње.

„Односи наше две земље су изузетни. Ми из Србије волимо Северну Македонију и македонски језик и одлично га разумемо. Немам проблем да кажемо да смо не само пријатељи него да као народи имамо братске односе“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са Пендаровски.

Навео је да је трговинска размена две земље достигла 1,5 милијарди евра на годишњем нивоу.

„Верујем да ће се наша сарадња даље развијати. Радимо на побољшању животног стандарда наших грађана, разговарали смо о даљем спајању кроз наше железнице“, казао је председник Србије.

Вучић је захвалио Српској православној цркви (СПЦ) и патријарху Порфирију на како је рекао, историјским одлукама у корист и добробит два народа а у вези статуса Македонске православне цркве.

Митрополит тзв. МПЦ: Бадњак и чесница су туђи, српски народно-црквени обичај

„Увек сте добродошли било где на територији Србије као што се ми осећамо као код куће кад смо код вас у посети“, рекао је Вучић и грађанима Северне Македоније честитао национални празник Илинден.

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски изјавио је да му је драго што је у могућности да највећи државни празник прославља на месту где је формирана његова држава и да се нада да ту добру традицију ни једно политичко или религијско питање неће прекинути.

„Захваљујем се председнику Србије Александру Вучићу који је својим личним залагањем омогућио да Македонија Дан државности слави тамо где је 2. августа 1944. године формирана савремена држава у манастиру Прохор Пчињски“, рекао је он.

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски положио венац код спомен чесме у порти ман. Прохор Пчињски (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Председник Северне Македоније је додао да чињеница да се тај манастир налази у другој држави није разлог да се важан датум не обележава у њему.

Пендаровски је био са Вучићем у обиласку манастира Прохор Пчињски где је 2. августа 1944. одржано прво заседање Антифашистичког собрања народног ослобођења Македоније (АСНОМ).

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ, 2. 8. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

 1. У следећој епизоди гледаћете: како се манастир Прохор Пчињски нашао у трећој држави (и следећој аутокефалној цркви) а оба председника нашла се зате(зато)чена.

  Запратите нас и на #вмродпмн&дх@отан, задња пошта: еU.

  14
 2. Да подсетимо Председника Александра Вучића и Патријарха
  Порфирија (Првослава) Перића чија је то земља и на њој сазидане
  толике цркве и манастири.
  У чије име и за чији рачун они то раде – поклањају оно што није
  лично њихово?

  FOTO-UBOD: Kraljevska srpska vojska ulazi pobednički u Skoplje nakon
  Kumanovske bitke
  Kumanovska bitka vodila se 23-24. oktobra 1912. godine, a Srbi su
  odlučnom pobedom nad Turcima osigurali kontrolu nad Kosovom i
  Metohijom te odlučili ishod borbi na makedonskom ratištu. 26. oktobra,
  na današnji dan pre 105 godina, naša Prva armija umarširala je
  prestonicu cara Dušana — Skoplje

  Srpska vojska nakon Kumanovske bitke ulazi u Skoplje 26. oktobra 1912.
  godine. Foto: Wikimedia Commons/The State Archives of the Republic of
  Macedonia

  Prvi balkanski rat izbio je 8. oktobra 1912. godine, a bitka koja je
  praktično odlučila njegov ishod vodila se kod Kumanova već 23-24
  tog meseca. Srbi su do nogu potukli Osmanlije, a finale boja je bilo
  posebno slatko.

  20
 3. Брозовско – авнојевски процес расрбљавања Србије стварањем нових нација (бошњачке, црногосрке и македонске) долази, од стране посткомунистичких, брозовјунген изрода на коначну оверу. Највећи усуд који нас прати вековима, није губитак територија већ поклањање. Ми ништа као народ нисмо изгубили, већ су они који су се представили као српска власт поклањали оно што није њихово. А да би одређена новонастала група стекла статус “нације” потребно је нешто више од пуког звања. Потребна је историјска основа, језик, културно и историјско наслеђе. Тако Македонци поред свог језика и имена нације добише и историјску потпору, Цркву коју никад изван свог правог српског бића нису имали. Овде више није у питању само издаја, већ потпуно затирање србског бића, одрицање србског постојања, промена србског генетског кода. Оно што није успело спољним окупацијама, вишевековним геноцидом, премештено је на унутрашњи терен. Српство се уништава изнутра, лоботомијом од стране хипнотизера, анестезирањем сопственог мишљења, променом моралног и духовног кодекса, европеизацијом и натоизацијом историје, културе, свега онога што у ствари јесмо. Најстрашније од свега је што је ово један удружени подухват у коме не учестувује само повампирена брозовска коминтерна, већ и они у које је народ имао велико поверење. Нека нам је Бог у помоћи, кад се Његова администрација на земљи креће неким другим токовима.

  13
  1
 4. Normalno Željko, Srbi su zajedno sa Ustašama izvršili atentat na Kralja Aleksandra zbog toga što su ih komunisti 10 godina kasnije rasrbili. Ko ovo razume nema šta razumeti neće.

 5. @NicktheBlack

  Поштовани, под појмом “брозовштине” и авнојевске идеологије нисам на уму имао уско гледано комунизам као такав, односно као државно и друштвено уређење. Броз је за време Првог светског рата био аустроугарски каплар. Пројекат “револуције” који је са комунизмом дошао у Србију након Другог светског рата, почео је давно пре атентата у Марсеју и далеко од Марсеја (географски). Много је ближи Италији и Риму. Ко ово разуме, схватиће много тога.

Оставите коментар