Тзв. МПЦ: После канонског разрешења Сабора СПЦ бивши клирици ПОА изабрани за епископе МПЦ-ОА

Митрополит Јован и владике Јоаким, Марко и Давид Православне охридске архиепископије СПЦ примљени у канонску јурисдикцију тзв. МПЦ-ОА

Патријарх Порфирије, архиепископ Стефан и митрополит Јован у Београду (Извор: СПЦ)

Синод тзв. МПЦ-ОА изабрао Митрополита Јована за Митрополита крушевско-демирхисарског, Епископа Јоакима за Епархију дељадровско-илинденску, Епископа Марка за Епархију делчевско-каменичку и Епископа Давида за викара скопског, са титулом Епископ дремвитски.

Преносимо вест са сајта тзв. МПЦ:

„Свети Архијерејски Синод (САС) Македонске Православне Цркве – Охридске Архиепископије (МПЦ – ОА), на редовном заседању у пленарном (пуном) саставу, одржаном 20. јуна 2023. године, размотрио је више питања и догађаја у вези са актуелним црквеним животом, при чему су усвајани годишњи епархијски извештаји, како у Отаџбини, тако и у расејању.

Почела интеграција Охридске архиепископије СПЦ у тзв. МПЦ

Свети Синод МПЦ – ОА, после канонског разрешења епископа г. Јована, г. Јоакима, г. Марка и г. Давида од Сабора СПЦ, примио их је под своју канонску јурисдикцију и доделио им следеће епархије и одговорности:

– За Епархију крушевско-демирхисарску Митрополит г. Јован, са титулом митрополита крушевско-демирхисарског;

Митрополит Јован у македонском затвору провео пет година и шест месеци

– За Дељадрово-Илинденску епархију за Епископа именован г. Јоаким, са титулом Епископ Дељадро-Илинденски;

– За Делчевско-каменичку Епархију за Епископа именован г. Марко, са титулом Епископ делчевско-каменички;

– Епископ г. Давид постављен за викарног епископа скопске епархије, са титулом Епископ дремвитски.“

(Стање ствари)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Тешко је и покушати замислити, како се осјећа митрополит Јован. Пет и по година је био засужњен, али није хтио издати вјеру Православну. А сад га његови „претпостављени” на тацни предаше злим расколницима. А још се горе осјећају србски див-јунаци које је издало њихово руководство. Неки инвалиди, неки остали без најмилијих, а неки засужњени…
  Туга.

  29
  2
 2. Овај игроказ изгледа као рађен на основу Нушићеве „Једне приче састављене маказама“. За оне који не знају – а Срби углавном не знају, пошто је оној мањини и која је нешто читала било важније да се похвале Кишом, Пекићем, или Крлежом – прича се састоји од препуцавања бившег брачног пара преко новинских огласа. Завршава се тако што жена да оглас да у њиховој, некада заједничкој радњи, тражи пословођу, а бивши се јавно јавља на тај оглас. Тако и ови несрећници из ПОА.

  Јављам се за деловођу.

  1
  1

Оставите коментар