Европски парламент: Мађарска да не председава Саветом ЕУ или да је представља опозиција

Ту позорницу не треба препустити Виктору Орбану, већ онима у Мађарској које је он ућуткао, изјавила холандска либералка Софи Инт Велд

Председник владе Мађарске Виктор Орбан (Фото: Ласло Балог/Гети)

Необавезујућа резолуција Европског парламента у којој се наводи да Мађарска не би требало да председава Саветом Европске уније још је једна пакост и апсолутни аутогол политичког Брисела, сматра политиколог Стеван Гајић.

Пет од седам посланичких група Европског парламента подржава предлог резолуције у којој се наводи да Мађарска не би требало да преузме председавање Саветом ЕУ у другој половини следеће године, јер се тиме систематски крше принципи и вредности ЕУ.

Аналена Бербок: Водимо рат против Русије

„Резолуција о владавини права биће усвојена великом већином“, рекла је у среду пре почетка дебате ауторка нацрта резолуције, француска посланица из групе „Зелених“ Гвендолин Делбос-Корфилд.

Холандска либералка Софи Инт Велд истакла је у дебати да је председавање Саветом ЕУ прилика да председавајућа земља стави своје политичке приоритете на прво место, те да стога сцену не треба препустити мађарском премијеру Виктору Орбану, који води антиевропску политику.

„Ту позорницу не треба препустити Виктору Орбану, већ онима у Мађарској које је он ућуткао“, рекла је она.

У нацрту правно необавезујуће резолуције, коју су посланици усвојили у четвртак, поставља се питање „да ли Мађарска може кредибилно председавати Саветом ЕУ с обзиром на то да не поштује законе и вредности ЕУ и принципе искрене сарадње“.

Изјава председника владе Мађарске Виктора Орбана од 2. јуна 2023. (Извор: РТ Балкан)

Европски парламент не може да утиче на ред председавања Саветом ЕУ јер је то искључива надлежност држава чланица. Све државе чланице председавају Саветом шест месеци по унапред утврђеном редоследу. Последњи пут је то урађено 2016. кад је одређен ред председништва до 2030. године.

Резолуција је још једна пакост бриселске бирократије, односно „колективног ЕУ-НАТО“ према Мађарској и неће ни мало наштетити Орбановој власти, само ће код његових бирача потврдити исправност његове политике, каже за Спутњик политиколог др Стеван Гајић.

Резолуција се доноси због Украјине зато што Орбан није са политичким Бриселом у истом броду, али и због вредносних питања, додаје Гајић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 2. 6. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Слатки су ми и лични су ми фаворити сви ти либералчићи, леволибералчићи, зелембаћи-екофашисти, као и социјалдемократи – очеви и мајке свих тих огавних изданака и пипака чудовишта које под именом империјализам раслабљује државе, друштва и нације, а политкоректношћу као оружјем гуши сваки глас разума, опреза и упозорења. Сви они дувају у дипле Великог Сатане. Што се тиче социјалдемократа, Стаљин је богме био у праву.

    10
    1
  2. Иако је тешко (?) претпоставити овакав след догађаја, лично бих веома волео да и тај циркус видимо. Можда би та демо(но)кратија макар и за милиметар допринела освешћивању неких “безалтернативних”.

Оставите коментар