Мађар немзет: Соросов син се састао с Куртијем и Рамом пред ескалацију кризе на КиМ

Мађарски институт Двадесет први век скренуо пажњу на утицај који амерички милијардер Џорџ Сорос има у Албанији и уопште на Балкану

Александар и Џорџ Сорос (Извор: Фејсбук налог Александра Сороса)

У светлу чињенице да је у Звечану повређена и неколицина мађарских војника при Кфору, Мађар немзет скреће пажњу на то се „пре ескалације кризе на тзв. Косову Алекс Сорос, син Џорџа Сороса, консултовао са премијером Албаније Едијем Рамом“.

„Премијер Албаније и бизнисмен Алекс Сорос вечерали су заједно пре више од недељу дана“, наводи мађарски лист, при чему је пропустио да укаже на то да се наследник америчког милијардера и „филантропа“ пре неколико дана састао и са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Како подсећа Мађар немзет позивајући се на Њујорк пост, амерички државни секретар Ентони Блинкен је на албанским изборима интервенисао заступајући интересе Џорџа Сороса.

Мађарски институт Двадесет први век скренуо је пажњу на моћ коју Џорџ Сорос има у Албанији и уопште на Балкану, пише Мађар немзет и подсећа да су мејлови које је објавио Викиликс открили да је бивши амерички државни секретар Хилари Клинтон „прихватала бројне Сорошеве савете“ у току америчког мешања у унутрашње политичке процесе у Албанији који су имали за циљ да „смене непријатељску владу Саљија Берише“.

Александар Сорос: Иницијатива „Отворени Балкан“ могла би да омогући решавање дуготрајних спорова у региону

Како напомиње мађарски лист, након доласка на власт Едија Раме, који је иначе био стипендиста Соросове фондације и који је са њом повезан на више нивоа, утицај америчког милијардера у Албанији значајно је порастао.

Александар Сорос је председавајући либералне Фондације за отворено друштво, чија је надлежност, како се наводи, да даје грантове за циљеве који промовишу „раст инклузивних и живахних демократија“.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 31. 5. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. naravno, investiraju u novo ratište

Оставите коментар