Кфор насилно разбио протест у Звечану – најмање 50 Срба повређено

Три Србина тешко повређена, тешко рањена три припадника Кфора, саопштио председник Србије Александар Вучић

Фото: Georgi Licovski

Јаке снаге Кфора разбиле су скуп грађана који су били окупљени испред Општине Звечан. Коришћени су сузавац и шок-бомбе. Уследила је реакција окупљених који су узвратили каменицама, флашама и другим предметима. Најмање 50 повређених. У Лепосавићу и Зубином Потоку није било тензија, грађани су се разишли и најавили ново окупљање за сутра.

Вучић разговарао са Борељом и Тајанијем

Председник Александар Вучић разговарао је телефоном са високим представником Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и потпредседником Савета министара и министром спољних послова Италије Антонијом Тајанијем.

Председник Вучић је саговорнике обавестио о свему што се дешавало на Косову и Метохији и рекао да је ово организовао Аљбин Курти, као и да смо сви то знали данима због чега је од Бореља и Тајанија тражио да уразуме Куртија, наводи се у саопштењу Председништва

Вучић је, такође, истакао да ће Србија и Срби учинити све да очувају мир и стабилност.

Вучић: Позивам Србе на КиМ да не улазе у сукобе са НАТО-ом, молим међународну заједницу да уразуми Куртија

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је у последња три дана и ћорав и политички неписмен могао да разуме шта је то што је било припремано за данас на Косову и Метохији. Позвао је Србе на КиМ, иако зна како се осећају и колико им је тешко, да не улазе у сукобе са НАТО-ом. Последњи пут понављам и молим међународну заједницу да уразуми Аљбина Куртија, нагласио је Вучић. Указао је и да смо у складу са ситуацијом распоредили наше снаге на местима где је то неопходно.

„Нећемо дозволити ни прогон, ни погром, ни убијање нашег народа“

Председник Вучић позвао је Србе на Косову и Метохији да не улазе у сукобе.

„Позивам Србе на КиМ, знам како се осећају и колико им је тешко, да не улазе у сукобе са НАТО-ом, не зато што сам уплашен или зато што је било ко од нас уплашен, већ зато што је то оно што Курти највише жели“, рекао је Вучић.

„Позивам их да када протестују, јер знам да се они неће помирити са окупацијом својих зграда, својих градова и кућа, да то чине на миран начин баш као што су и данас чинили, да седе, јер када се на миран начин супротстављају албанском окупатору тада нико не може да их победи“, нагласио је председник.

„Запуца ли албански окупатор тада ће ситуација бити потпуно другачија. То је ствар коју сам саопштио свима у НАТО-у“, поручио је Вучић.

Указао је и да ћемо дати све од себе да сачувамо мир.

„Последњи пут понављам и молим међународну заједницу да уразуми Аљбина Куртија, да га не уразумљују бесмисленим саопштењима, а да му при томе дају све, већ да предузму мере, ако то не учине плашим се да ће за све нас бити касно“, рекао је Вучић.

Вучић: Тек нам следи најтежа ситуација на Косову и Метохији, нешто што до сада нисмо видели

Што се Србије тиче, додаје, даћемо све од себе да сачувамо мир.

„Грађани целе Србије треба да знају да имају одговорно руководство, да сваког секунда водимо рачуна о интересима сваког грађанина Србије, да ћемо дати све од себе да сачувамо мир, али да такође нећемо дозволити ни прогон, ни погром, ни убијање нашег народа на Косову и Метохији“, закључио је Вучић.

„Распоредили смо наше снаге на местима где мислимо да је то неопходно“

Распоредили смо у складу са ситуацијом наше снаге на местима где мислимо да је то неопходно, ми ћемо ноћас више места са нашим војницима обићи, рекао је Вучић.

Поручио је да „нећемо дозволити погром српског народа“.

Истакао је да данас разговарао са представницима најважнијих земаља и ЕУ, као и да је за сутра ујутру у 8 сати заказан састанак са амбасадорима земаља Квинте.

„Вероватно нећу сутра ићи у Братиславу да ли ћу ићи прекосутра видећемо“, рекао је председник.

„Три Србина тешко повређена, тешко рањена три припадника Кфора“

Вучић је навео да су 52 Србина тражила помоћ, да је повређено и више од тога.

Тешко је повређен Драгиша Баљак, портир из Косовске Митровице.

Погођен је с леђа са два метка, оперисан је, лекари су му се у првом тренутку борили за живот због великог губитка крви, а сада је на интензивној нези.

„Верујемо да је извесно, ако не дође до компликација, да ће преживети“, рекао је Вучић.

Др Драгиша Миловић је задобио вишеструке тешке телесне повреде од удараца у груди, трбух, ноге, и он је на опсервацији.

Часлав Софронијевић, Србин са севера, задобио је више удараца у груди и повреде од гумених метака у пределу слабинске регије, и такође се налази на опсервацији.

Ухапшени су Небојша Елезовић, Радош Петровић, Срећко Витковић, Душан Рабреновић и у току су преговори са Кфором да та четири лица буду пуштена.

Председник је навео и да је укупно повређен укупно 41 припадник Кфора, а од тога највећи број припадника мађарског и италијанског контингента Кфора.

„Тројица су теже рањени. Надамо се да ниједан није животно угрожен“, рекао је Вучић.

„Срби се окупили да искажу незадовољство, Кфор их није заштитио“

Срби на северу су се јутрос у седам окупили да би исказали своје незадовољство нелегалним преузимањем локалних самоуправа, а Кфор није заштитио Србе и није спречио насиље, рекао је Вучић.

Јутрос су их, наводи, сачекали војници Кфора и бодљикава жица, и такозвани градоначелници.

Два возила Росу су остала окружена Србима и никакво насиље нису спроводили, нацртали су четири „С“.

Срби су предложили, Драгиша Миловић је отишао на разговоре, да Кфор замени специјалце, а да се лажни градоначелници повуку и да Кфор остане.

Тада је Кфор тражио да Срби пропусте возила Росу, а Срби на то нису пристали и тада је Кфор кренуо у акцију.

Почели су да ударају окупљене, ударали су Миловића, Горана Ракића и Игора Симића.

„Припадник Росу, а не припадник Кфора, испалио је више хитаца у правцу Срба који се повлаче и погађају Драгишу Гаљака са два метка. Креће одговор Срба каменицама и на друге начине“, додао је Вучић.

Вучић: Курти има само једну жељу – да доведе до крвопролића цео регион

Иако смо месецима говорили да Аљбин Курти има само једну жељу да изазове сукобе на Косову и Метохији и да доведе до крвопролића цео регион, мало ко је желео да чује истину и хтео да разуме шта је суштина свега што се дешава на КиМ, рекао је председник Александар Вучић.

Истакао је да је у последња три дана и ћорав и политички неписмен могао да разуме шта је то што је то било припремано за данас.

„И све у организацији Аљбина Куртија, све са његовом жељом да дође до великог сукоба између Срба и НАТО-а, а он који је једини кривац за све што се догађа да пере руке и каже како то са њим нема никакве везе“, поручио је Вучић.

Кфор: Више од 20 повређених војника у Звечану

Око 25 рањених из мултинационалног контингента Кфора током обуздавања демонстраната који су протестовали у општини Звечан, саопштено је из Кфора.

„У супротстављању најактивнијим рубовима масе, неколико војника италијанског и мађарског контингента Кфора било је предмет ничим изазваних напада и задобило трауматичне ране са преломима и опекотинама услед експлозије запаљивих уређаја“, наводи се у саопштењу.

Хитно су збринути од стране медицинских јединица Кфора, тренутно су под надзором медицинског особља које процењује њихово стање.

Командант Мисије Кфора, генерал дивизије Анђело Микеле Ристучиа, лично прати развој ситуације.

НАТО осудио „нападе на припаднике Кфора на северу КиМ“

НАТО је данас оштро осудио ”ничим изазване нападе на припаднике Кфора” на северу Косова и Метохије, услед којих је одређени број њих повређен.

„НАТО оштро осуђује ничим изазване нападе на припаднике Кфора на северу Косова који су довели до тога да је један број њих повређен. Такви напади су потпуно неприхватљиви. Насиље мора одмах да престане“, наводи се у саопштењу Алијансе.

Из НАТО-а су позвали све стране да се укључе у дијалог и да се уздрже од акција које додатно подстичу тензије.

„Кфор ће предузети све неопходне радње за одржавање безбедног окружења и наставиће да делује непристрасно, у складу са својим мандатом према Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. године“, додаје се у саопштењу.

У сукобу са КФОР-ом у Звечану десетине повређених: 53 особе примљено и КБЦ у Косовској Митровици, једна животно угрожена

Једна особа је оперисана, налази се у јединици интензивне неге и лекари се боре за његов живот, изјавио је за Танјуг Златан Елек, директор КБЦ у Косовској Митровици.

Како је навео, оперисани је задобио две ране у пределу карлице и левог кажипрста, а повреде су настале употребом бојеве муниције.

Међу повређенима је и заменик директора КБЦ др Драгиша Миловић, који је претучен у Звечану и има повреде грудног коша, обе руке и ноге и трбуха, казао је Елек.

Код зграде општине и даље је окупљен велики број Срба, али и припадника Кфора, чији хеликоптери надлећу Звечан.

Четворица Срба су ухапшена и они су убачени у зграду општине где су предати косовској полицији.

Председник Српске листе Горан Ракић преговарао је са Кфором и затражио њихово пуштање.

У међувремену, у цркву у Звечану је дошао владика Теодосије који служи молебан.

Пред почетак сукоба, косовска полиција је већину новинара који извештавају на албанском језику увела у зграду општине, а једна група новинара је пуштена да буде иза Кфора, јавља извештач Танјуга.

Са друге стране су остали неки новинари које нико није упозорио да ће доћи до напада.

У сукобима је лакше рањен репортер Танјуга, а нападнути су и сниматељи ТВ Euronews и Прве ТВ који нису повређени.

Повређени су смештени у Дому здравља у Звечану, а они са тежим повредама превезени су у болницу у Косовској Митровици.

У Лепосавићу и Зубином Потоку су се грађани разишли и тамо је мирно.

Тајани: Повређено 11 италијанских припадника Кфора, троје теже

Министар спољних послова Италије Антонио Тајани саопштио је да је данас на Косову и Метохији повређено 11 италијанских припадника Кфора, преноси РТВ.

У Србе пуцали припадници специјалне јединице тзв. косовске полиције који су се налазили иза Кфора

Неколико десетина Срба повређено је у данашњем сукобу са припадницима Кфора у Звечану, а младић који је погођен из „калашњикова“ теже је рањен.

У њега су пуцали припадници специјалне јединице косовске полиције који су се налазили иза Кфора, јавља извештач Танјуга.

Код зграде општине и даље је окупљен велики број Срба, али и припадника Кфора, чији хеликоптери надлећу Звечан, преноси РТВ.

Амбасада САД оштро осудила „напад“ српских цивила на припаднике Кфора

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер поручио је да Сједињене Америчке Државе најоштрије осуђују насилне акције демонстраната данас у Звечану, укључујући употребу експлозива, против припадника Кфора које покушавају да „одрже мир“.

„Понављамо свој позив на хитан прекид насиља или акција које подстичу тензије или промовишу сукоб“, написао је амбасадор на званичном налогу на Твитеру.

Око 16.30 часова припадници Кфора су насрнули на ненаоружане Србе који су седели испред возила косовских специјалаца РОСУ не пуштајући их да изађу. Том приликом повређено је више од 50 људи, а један Србин је животно угрожен, преноси РТ Балкан.

Старовић: Двојица Срба рањена из ватреног оружја, један у веома тешком стању

Двојица Срба рањена су из ватреног оружја током сукоба у Звечану, рекао је за РТС државни секретар Министарства одбране Немања Старовић.

Истиче да је један од њих у веома тешком стању.

„И још велики број наших сународника који су мирно протестовали, а то се види по томе што су седели на асфалту пре него што је кренула интервенција КФОР-а, многи од њих су лакше повређени“, рекао је Старовић у емисији „Око“.

Улаз у зграду општине Звечан обезбеђују пољски војници КФОР-а

Улаз у зграду општине Звечан сада обезбеђују пољски војници КФОР-а, јавља дописник РТС-а.

Припадници КФОР-а и полиције тзв. Косова (Фото: Georgi Licovski)

Окупљених грађана, како каже, у Звечану има и даље.

Ховенијер: Препорука САД да градоначелници не раде из општинских, већ из других зграда

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је после састанка представника Квинте са премијером Куртијем да земље Квинте сматрају да би најбоље било да новоизабрани градоначелници општина на северу краткорочно не раде из општинских зграда, наводе Репортери.

„Сагласили смо се да треба деескалирати ситуацију, али не знам да ли могу да кажем да постоји сагласност о томе како ће се та деескалација десити. САД сматрају, а говорим и о мојим колегама, да није неопходно да изабрани председници општина на северу обавезно свакодневно иду на посао. У ствари, краткорочно, препоручујемо да се то не дешава“, рекао је Ховенијер.

Зубин Поток (Извор: Фејсбук)

Према његовим речима, препорука САД је да градоначелници не раде из општинских, већ из других зграда, преноси Косово онлајн.

„Као што им је влада омогућила да полажу заклетву у другим зградама, како би избегли сукобе, ми такође мислимо да је прави начин да тако и раде“, додао је Ховенијер.

Чују се детонације, много повређених са обе стране

Како јавља дописник РТС-а, има много повређених са обе стране. Чују се пуцњи и спородичне детонације.

Повређенима је помоћ пружена у Дому здравља у Звечану, а они са тежим повредама превезени су у болницу у Косовској Митровици.

Хеликоптер КФОР-а надлеће то подручје.

У Лепосавићу и Зубином Потоку није било тензија, а грађани су се разишли и најавили ново окупљање за сутра.

Танјуг: Повређен наш извештач

Танјуг јавља да је извештач те агенције повређен када му је шок бомба пала под ноге. Није му пружена помоћ.

Кфор кренуо у насилно растеривање грађана у Звечану

Јаке снаге Кфора кренуле су у разбијање скупа грађана окупљених испред општине Звечан.

Користили су сузавац, шок-бомбе и осталу опрему за разбијање демонстрација.

Уследила је реакција окупљених који су узвратили каменицама, флашама и другим предметима који су им се нашли при руци.

Кфор је извео акцију како би померили два блиндирана полицијска возила са специјалцима који су били опкољени грађанима.

Како јавља дописник РТС-а, има повређених.

Сукоб се прелива у остале делове града.

Небојша Јовић (Покрет за одбрану КиМ): Миловићу, осећате ли одговорност?

Захтеви Срба пренети Кфору и Приштини

Два захтева Срба са севера КиМ пренета су Кфору и представницима власти у Приштини – да нови албански градоначелници не улазе у зграде општина и да се специјалне јединице косовске полиције одмах повуку.

Лидер Српске листе Горан Ракић рекао је представнику КФОР-а да је зграда општине сервис грађана, а не полицијска станица.

Очекује се од КФОР-а да захтеве Срба преда представницима полиције и власти у Приштини.

Срби окачили заставу на оклопно возило полиције

Окупљени Срби испред општинске зграде у Звечану окачили српску тробојку на једно од оклопних возила косовске полиције.

Извор: РТС

Дачић: Нећемо дозволити српске жртве због неспремности међународне заједнице

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је за РТС да смо месецима у ескалацији због неодговорног понашања Аљбина Куртија које проузрокује конфликтне ситуације.

Коментаришући долазак Кфора испред зграда општина на северу КиМ, Дачић је рекао да је задатак Кфора био да онемогући једнострани акт Приштине, а не да запосленима брани улазак у зграде.

“Они сада чувају градоначелнике под изговором очувања мира. Изгледа да их чувају од власника зграда, Срба, од оних који ту раде, који су ту запослени. Не могу у српским општинама да буду градоначелници које Срби нису изабрали”, рекао је Дачић.

Истакао је да су оружане снаге Србије у стању приправности.

“Да дозволимо српске жртве због неспремности међународне заједнице и ратног авантуризма Куртија – то нећемо дозволити”, поручио је Дачић.

Миловић: Ово су мирни протести

Представник Српске листе Драгиша Миловић за медије је рекао да траже да се дуге цеви и оклопни транспортери уклоне, да се радницима омогући право на рад у згради коју су Срби градили пре 50 година, као и да се поручи представницима међународне заједнице – Еулексу, Кфору, Унмику да заштити српски народ.

Међународну заједницу је упитао и како реагују на то што су Албанци скинули не само српску, већ и заставу Унмика, иако Приштина тражи чланство у УН.

“Ту смо и да замолимо наше грађане да буду мирни, ово су мирни протести, не сме ниједан камен да полети према специјалцима, они раде свој посао, неко други их је послао да то раде, зато се искрено надам да ће представници међународне заједнице, који су овде по Резолуцији СБУН 1244, да деескалирају ситуацију и заштите наш народ”, поручио је Миловић.

Представници Српске листе у Звечану

Представници Српске листе Горан Ракић, Игор Симић и Драгиша Миловић стигли су у Звечан. Они разговарају са представницима косовске полиције испред зграде општине.

Извор: РТС

Гренел: Од мира и напретка на КиМ дошло се до хаоса и окупације

Ричард Гренел, бивши специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине поручио је јутрос на свом Твитер налогу да се на КиМ од “мира и напретка дошло до хаоса и окупације”.

“НАТО трупе заузеле су зграде на Косову. То су америчке трупе и амерички новац. Прешли смо пут од мира и напретка под Трампом до хаоса и окупације под Бајденом. Бајден је тако слаб”, оценио је Гренел.

У својој Твитер објави под насловом “најновија вест” Гренел је поделио снимак улице у којој се налази зграда општине у Лепосавићу на којем се види развучена бодљикава жица и већи број припадника Кфора.

Запослени пробили први кордон, зауставила их полиција која је искористила сузавац

Запослени у локалној самоуправи у Звечану пробили су први кордон Кфорових војника, нико их није заустављао.

Дошли су до зграде општине, покушали да уђу, али полиција их је зауставила на самом улазу и у више покушаја да се пробију унутар зграде полиција је искористила сузавац.

Окупљени су око зграде општине, у непосредној близини, а полиција је на самом улазу успоставила кордон од специјалних припадника опремљених опремом за разбијање демонстрација.

КФОР и косовска полиција блокирали улазе у зграде три општине на северу КиМ

Косовска полиција и КФОР блокирали су улазе у зграде општина Звечан, Лепосавић и Зубин Поток.


На самом улазу у зграду су и даље припадници специјалних снага полиције у блиндираним возилима, јавља извештач РТС-а.

Полиција је специјалне снаге распоредила на свим већим раскрсницама на северу КиМ.

Ситуација је напета. Школе не раде, а службеници локалних самоуправа се спремају на посао иако је нејасно да ли ће моћи да уђу у зграде.

Снаге полиције и Кфора, утисак је, неће дозволити да запослени уђу у објекте.

Ситуација је напета од раног јутра у свим местима на северу КиМ због неуобичајено великог броја припадника полиције и Кфора.

У петак је, након покушаја грађана са севера KиМ да спрече полицију да уђе у општинске просторије у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, дошло до сукоба, у којима је полиција употребила сузавац, димне и шок бомбе.

Повређено је више Срба, а Kосовска полиција је ушла у општинске зграде и у њих увела албанске градоначелнике.

На северу KиМ од данас је обустављена настава у свим основним и средњим школама, као и вртићима.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 29. 5. 2023)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

18 replies

  1. Богме, од „одбране и последњих дана“ дођосмо само до последњих дана, али без икакве одбране. Аферим, Психо, аферим, јес’ потрајало, али ефикасно је обавио ово с предајом севера Космета Арнаутима. А овде сендвичари ботују да Аца Србин тако „вади флеке“ за остатак државе. Невероватан безобразлук, али шта је па невероватно за напредне радикале?

    26
    5
  2. Они који су чували српски народ на границама Карловац, Карлобаг, Огулин, Вировитица, на крају су тај исти народ после “олује” дочекали у Србији. Данас ти исти, опет чувају Србе од неке нове “олује” урлајући да српски народ више неће страдати нити бити протериван са својих огњишта. Заборавили су само да је та нова “олуја” почела ’99. наставила се 2004., а ево прети да се заврши (не дао Бог), баш за време власти “највећих бранитеља Срба” у њеној историји. Да се не деси само да од границе Карловац, Карлобаг, Огулин, Вировитица, не дођемо до границе Ужице, Чачак, Крушевац, Ниш.

    25
    4
  3. strašno, može li se ikako pomoći

    22
  4. Gde su sad ovi protiv nasilja, Beograde, izađi da te vidimo!

    27
    2
  5. Hoće li neko nešto da organizuje, ili se ovde samo teoretiše?

    17
    2
  6. Уистину је час, постоји ли икоја војно/полицијска, четничка, комитска, хајдучка, ускочка команда и јединица, да нас наоружа, организује, покаже зборно место, а ми трећепозивци да првопозвани постанемо, па како ко зна уме и зна, уистину да се вратимо на Заветну земљицу, макар се на овоземаљско парче у ваљевској нахији и не вратио… Уистину, час је…

    20
    1
  7. U Beogradu su aktuelne zabavne aktivnosti na mitinzima, svaka šuša izašla uz kišobran i osmeh. Empatija za Kosovo – nula!

    19
    1
  8. Pa nije valjda da za Acom Srbinom neko treba da vadi fleke?
    Kako je ono rekao njegovim zapadnim prijateljima kad je terao Srbe na “kosovske” izbore, dajte mi 45 minuta da to resim?

    12
    3
  9. И то је део имеплементације Охридског споразума, који Вучић
    није потписао, а све ово – сузавац, димене и шок бомбе, насртаји
    на голоруки народ који мирно протестује – подразумева се.
    KFOR и Росу, косовска полиција, само бране усмено договорено
    Охридским споразумом између Вучића и Куртија.

    16
    2
  10. Fali vam akcija, Tihi i Prle, partizani.

    4
    11
  11. @Bg
    Контрамитинг је насиље над Србима у Звечану које је организовао
    Врховни командант у Београду. На том контрамитингу, уз Врховног
    команданта су били министри Војске Србије, МУП-а, МИП-а,
    премијер, тј. цео државни врх!
    Митинг 27.маја је одговор народа и на то насиље.

    12
    3
  12. @Зоран Николић (Ваљево)
    Ех, Брате Зоране, Јуначе,
    Срби су у Косовски Бој ишли предвођени Светим Кнезом, са Милошем Обилићем, и благословљени Светим Патријархом. Зато су с Косова отишли у Царство Небеско.
    А данас треба да иду под вођством несветог Вучића, са Милошем Вучићевим и благословљени рачвастим језиком несветог патријарха Порфирија.
    Јер војска иде куд је војевода води. А благослов јеретика је проклетство.
    Ако Вучић и Вучевић и Порфирије воде у Царство Небеско, онда нешто није у реду – или са нашим перцепцијама, или са Царством којем се надамо.





    7
    2
  13. Нека сестра Српкиња написала: “Šetam za Srbiju”. Aко је Српкиња. Тешко је знати шта је. С обзиром на то да еј то написала хрватским (латиничким) писмом, пре ће бити да то нека сестра Хрватица “шета за Србију”. Како је страшно преварен овај (српски) народ. Пише хрватским писмом, мислећи да је то — српско писмо.

    8
    4
  14. @Евсевије
    Поменули сте, врли брате, мртве душе и мртва тела, под њихов бели барјак предаје и издаје ја не стајем, под њихов дугин барјак свејереси и магијскога ја не стајем. Уздам се у монаха, игумана, проту, ђакона којих мора бити у Србској елити, у часног официра коју зна сабљу да опаше и сабљу из корица извуче, да је не врати до у праскозорје слободе… Мора бити оно што бити не може, мора бити по Његошевој, по Вишњићевој, мора бити ради оног Светог Причешћа у Самодрежи које никад, у времену и простору, не престаје…

    6
    1
  15. SNS botу

    Тешко је организовати. Свака организација скупа много кошта — и временски и новчано онога ко организује. Лако је организовати кад ти неко да новац за организацију скупа. Странци (мисли се на покварени Запад) неће да дају новац Србима за организацију скупа у корист правде за Србе. Њима одговара да дају новац за организовање скупа само ако је тај скуп у корист Запада или оних које они протежирају. Они не гледају да ли је нешто по праву и правди, него по томе да ли то њима у њиховим плановима користи.
    Отуда је осиротелим Србима тешко да организују скуп по правди и у српску корист.

    5
    1
  16. @ Евсевије
    @ Зоран Николић ( Ваљево)

    Нешто није у реду са вашим „перцепцијама“, а са „Царством“ је, за сада, све по старом. Ако ћемо већ о херојском добу кнеза Лазара и његових јунака, онда је време да се, осим на изгуслану народну песничку традицију, коначно окренемо и историји. Нашој историји. Историји онаква каква је заиста била, а не у песмама опевана да би сачувала српски идентитет и наду у бољу будућност. Да погледамо шта је уистину наша прошлост, па тек онда да упоређујемо са овим данас, јер ће тек тада поређење показати колико ту заправо сличности има, а не разлика.

    А историографија каже ово:

    Кнез Лазар је са својим зетом Вуком Бранковићем и са српском и босанском властелом и народом водио битку против турског освајача. Историјска наука (још) нема доказе и сигуран одговор о томе ко је ту битку добио, јер су расположиви извори тог времена противречни. Ипак, основано се претпоставља да је Косовска битка била тактички нерешена, али стратешки изгубљена за српску страну. За разлику од турске ордије и државе која је иза себе имала огромне људске и материјалне ресурсе за будућност, моравска Србија била је људски десеткована, а материјално ојађена. Уследио је и напад Мађара са севера који је, додуше, касније пропао, али је Србију скупо коштао. На бојном пољу јесте погинуо турски владар (једини у османској историји), али је и Србија обезглављена остајући без свог владара и предводника. Недуго касније остала је и без свог патријарха (Спиридона). Дружина коју је предводио Муратов убица (ма како да се звао, а Срби га памте као Обилића) извршила је своју дужност на бојном пољу, али је сатрта и расечена на комаде да се више за дуго не обнови.

    Ако бих се већ упустио у поређења тадашње Србије са судбином Србије на размеђи наших векова, а поређења су углавном клизав и незахвалан терен, најпре уочавам бројеве година: Косовска битка 1389, а битка наших нараштаја против НАТО дивљака 1999. године! Клинтона нисмо распорили, али је савремени Мурат тада пао у виду њиховог „невидљивог“ бомбардера, што им је нанело сличну неописиву срамоту као и некадашњим Османлијама. Наши Обилићи били су хероји са Кошара. Али, такође жртвовани на славу и част њихову, златним словима заувек уписани. Наш савремени Лазар био је Слободан Милошевић који је такође положио свој живот на бранику Отаџбине у хашком казамату где је срчано бранио српски наратив и историју. Овим сам упоредио наше две историјске ситуације и показао неке сличности. Интересантно је да је епилог 1999. године за савремену српску државност значио тактички пораз, али стратешки нерешену позицију! Касније се и то променило, али на нашу штету, на још горе.

    Сада бих прешао на оно главно. То је питање: шта је после било? А то је кључно. Овде ћу показати да и ту има поприлично сличности.

    Шта је после битке на Косову радио нови српски владар? Историографија поуздано зна да се (са својом мајком) поклонио освајачу и преузео обавезе према њему (финансијске и војне). Све ово да му земља не би била окупирана („покорена“), што се ипак и догодило, али 70 година касније! Дакле, даље промене ишле су на нашу штету, на још горе. Лазаров син Стефан био је турски војни обвезник у шта је повео и сву своју властелу и војску! Извори чак говоре да је био и више него ревностан у обављању ових својих поданичких обавеза! И на Ровинама, и код Никопоља, а посебно код Ангоре где се лично ангажовао да спасе Бајазита, убицу свог оца!

    Е, сад, неки злуради језици тврде да је данашњи Вучић политички син некадашњег „владара“ Србије, већ на основу тога да је и у време битке против НАТО дивљака био у влади Србије. Не превише дуго после НАТО агресије, изгубисмо ми и нашег патријарха (Павла), светог човека још за живота. А уместо удара Мађара са севера, имадосмо петооктобарску катастрофу која нас је скупо коштала! Скупо, јер је започела „промену свести“ у Срба илити „кување жабе“. Нажалост, не без резултата. Поодавно се виде отровни плодови политике приближавања и додворавања окупатору. На власти су се персонално смењивале различите гарнитуре, али је та погубна политика једнако настављена безглаво јурећи у некакву ЕУ дембелију и колонијализовану „демократију“. Данас имамо ситуацију да овај правац баштине не само арогантна актуелна власт, него и знатан део опозиције! Онај родољубиви део који би да се отресе поданичке прошлости никако да дође до већег утицаја, а камо ли до власти. На свим досадашњим изборима или изборни цензус не прелазе, или га једва испуне.

    Ето, одужих ја, извињавам се. Надам се да сам бар делимично показао колико је тешко изаћи из сопственог националног и историјског калупа. А који су све узроци томе и шта нам је тачно и добро сада чинити, волео бих да процене разумни и реални људи у Србији, без самозаваравања и дозивања магле у помоћ. Груди јуначке јесу важне, али их хладна глава мора правилно усмеравати… ако ни због чега другог, а оно да и јопет не пострадамо ко пилићи, овог пута дефинитивно.

    4
    2
  17. @Зека, valjda ove analogije ne znace i novih 300+ godina ropstva…huh?

  18. možemo da pošaljemo humanutarni konvoj

    1
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading