Путин Додику у Москви: Русија захвална Српској на неутралном ставу о украјинском сукобу

Захвални смо вам на неутралној позицији по украјинском питању. Једино таква позиција може да доведе до позитивних исхода, рекао председник Русије председнику РС

Милорад Додик и Владимир Путин у Москви 23. маја 2023. (Фото: Tanjug/Алексеј Филипов/Спутњик/АП)

Председник Републике Српске Милорад Додик састао се у Москви са председником Руске Федерације Владимиром Путином.

На почетку састанка Путин је рекао Додику да је захвалан Српској на неутралном ставу према сукобу у Украјини.

„Захвални смо вам на неутралној позицији по украјинском питању. Једино таква позиција може да доведе до позитивних исхода“, казао је Путин и нагласио да велики број школараца у Републици Српској поштује руску културу и учи руски језик.

Председник Русије је приметио да трговина између Москве и Бања Луке има узлазну путању, коју је пожељно сачувати.

„Веома ми је драго да вас видим у Москви. Добродошли! Желео бих да приметим да се доноси Русије и Републике Српске развијају успешно, приметан је развој трговине у последњих годину дана. Раст није толико велики, 57 процената, али та тенденција је добра. Желимо да сачувамо ту тенденцију“, рекао је председник Русије.

Председник Русије је упознат са чињеницом да су партнерске компаније у Републици Српској заинтересоване за рад са руским великим компанијама у разним областима.

„Надам се да ће се то остварити. Имамо одговарајуће алате које ћемо применити да добијемо још боље резултате“, обећао је Путин.

Милорад Додик и Владимир Путин у Москви 23. маја 2023. (Фото: Tanjug/Алексеј Филипов/Спутњик/АП)

Додик је рекао да Српска има потребу да сарађује са Русијом на економском плану.

„Српска остаје упорна у свом ставу да не прати политике које иду за тим да пребаце кривицу само на једну страну у сукобу Украјини“, рекао је Додик.

„И ми мислимо да је Руска Федерација, која се упорно борила за свој безбедносни оквир и која је покушавала и раније да обезбеди те гаранције, напросто била присиљена да започне Специјалну војну операцију. Желимо да се сукоб што пре заврши“, наглaсио је Додик.

Истакао да је Република Српска изложена многим притисцима.

„Нисмо дозвољавали да се донесе формална одлука о санкцијама према Руској Федерацији и због тога смо од западних партнера били изложени разним облицима притисака у виду санкција и суспендовања одређених пројеката и програма. Али, ми смо одлучили да напросто не будемо део хистерије која се ствара, него да се пружи шанса да се то питање реши на нивоу Руске Федерације и Украјине“, рекао је председник Српске.

Међутим, додао је, Српска разуме да то није сукоб Украјине и Русије, него сукоб Запада и Русије.

„У сваком случају Српска је стабилна и мирна, али изложена разним захтевима о рушењу Дејтонског споразума, чији је Русија гарант“, навео је Додик.

„Евидентирали смо преко 100 надлежности које су нам гарантоване у Дејтону и Уставом БиХ, а које су Српској одузете. Све је то ишло кроз последњих 20 година наметања правила која су рушила међународно право“, закључио је Додик.

„Председник Путин разуме да БиХ није увела санкције Русији захваљујући Републици Српској“, поручио је Додик на Твитеру, након састанка са лидером Русије.

Он је навео и да је веома значајно да редовно разговара с председником Путином и да Путин има времена за Републику Српску.

„Амбасада САД није та која може, нити ће одређивати шта је интерес Републике Српске. Њихов рат против Русије није и неће бити рат Републике Српске. Пут којим желе да иде Република Српска одредили су бирачи, који су подржали СНСД, и не знам шта америчка амбасада има с тим“, додао је Додик.

Како је саопштио, на састанку је договорено да и даље остаје повољна цена гаса за Српску, као и да се наставља економска, културна и образовна сарадња с Русијом, али и интензивна градња руско-српског центра у Бањалуци.

„Председнику Путину уручио сам Орден Републике Српске на огрлици, за нарочиту патриотску бригу и љубав према Српској, који му је додељен поводом Дана Републике, 9. јануара“, навео је Додик.

Председник Републике Српске допутовао је јуче у Москву, где се састао са секретаром Савета безбедности Николајем Патрушевoм, са којим је разговарао о регионалној безбедности у савременим условима.

Патрушев је истакао да је Додик почасни гост 11. међународног састанка високих представника који се баве питањима безбедности и захвалио се председнику РС на учешћу.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 23. 5. 2023)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Sreli se:
    Vladimir Putin i Milorad Dodik.

    Sreli se:
    Vladimir i Milorad.

    Srela se:
    Dva LEPA PRAVOSLAVNA imena.

    Srela se:
    Dva LEPA PRAVOSLAVNA naroda.

    Sreli se:
    Veliki Vladimir i krupni Milorad.

    Sreli se:
    Rus i Srbin.

    Srela se:
    Ogromna Rusija i mala Srpska.

    Sreli se i:
    Rukovali.
    Ruka Ruska u ruci Srpskoj.

    Sreli se:
    U sred SRCA Srpska i Ruska.

    Sreli se:
    Rusko SRCE i Srpsko SRCE.

    Sreli se:
    I moje SRCE sa njima DVOMA.

    Danas mi je MNOGO lepo.

    Voleo bih MAJKO da se ovo SNIVA.

    STALNO.

    Voleo bih MAJKO da to bude JAVA.

    STALNO.

    Da više niko NIKADA ne SNIVA od Srba i Srpkinja.

    RODINA.
    MAJKA.
    SRPSKA.
    MAJKA.
    SRBIJA.
    MAJKA.

    Da nam NIKADA ne MAJKA.

  2. i treba,tako je

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading