Шпигл објавио „немачки план“ за Турску из 1992: Колова влада лагала Турску да подржава њено чланство у ЕУ

Кол је партијским друговима рекао и да „није научио на часовима географије да Анадолија припада Европи“, стоји у документима с којих је скинута ознака поверљивости, пише Шпигл 

Хелмут Кол и Ангела Меркел 1991. године (Фото: АП/Фриц Рајс)


Влада бившег немачког канцелара Хелмута Кола лагала је Турску о томе како Берлин жели да подржи чланство те земље у Европској унији, откривено је у поверљивим документима који су објављени.

Изводи из декласификованих докумената немачког министарства спољних послова, који показују политику Колове владе према Турској деведесетих година 20. века, објављени су  у недељнику Шпигл.

Александар Вучић: Србија спремна да прихвати француско-немачки план за Косово, уз једну резерву

Према документу који носи датум 13. јул 1992, немачки министар спољних послова Клаус Кинкел рекао је свом турском колеги Хикмету Четину, током посете Анкари, да ће Немачка подржати пуно чланство Турске у ЕУ, која се тада звала Европска заједница.

Кинкел је покушао да увери турског колегу како су утисци да Западна Европа не жели Турску у европском клубу погрешни, и подвукао је да ће Берлин подржати Анкару у њеном циљу да постане пуноправни члан Европске заједнице, наводи се у документима.

Тадашњи министар спољних послова Немачке Клаус Кинкел (у средини) и канцелар Хелмут Кол (десно), Бон 1992. (Фото: Улрих Баумгартен/picture alliance)

Међутим, три дана касније, бивши канцелар Хелмут Кол рекао је норвешкој премијерки Гро Харлем Брунтланд, током посете Ослу, да је немачка влада под великим притиском Турске да подржи пуноправно чланство те државе, али да је он против тога, те да „Турска не може постати члан европског клуба јер припада потпуно другој димензији“.

Такође, петог новембра 1992. године, Кол је рекао тадашњој премијерки Пољске Хани Сухотској да је „пуноправно чланство Турске у Европској заједници незамисливо из немачке перспективе“, наводи се у документима. Кол је партијским друговима рекао и да „није научио на часовима географије да Анадолија припада Европи“, стоји у документима.

Ангела Меркел: Мински споразуми потписани како би Украјина имала времена да постане јача

Хелмут Кол био је немачки канцелар са најдужим стажом и водио је земљу 16 година, од 1982. до 1998. године. Његова Хришћанска демократска унија (ЦДУ) дуго се противила перспективи пуноправног чланства, а фаворизовала је специјалне односе између ЕУ и Турске.
Анкара је поднела захтев за чланство још 1987. године, а европски лидери су се 1999. године сагласили да Турска има право да се прикључи ЕУ.

Преговори о приступању ЕУ и Анкаре почели су 2005, али су заустављени 2007. због кипарског питања и противљења неколико држава чланица ЕУ.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 8. 5. 2023)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading