Санкт Петербург: У терористичком нападу страдао истакнути блогер и ратни дописник Владлен Татарски

Редак напад у срцу другог по величини града у Русији има обележја политичког убиства, сличног убиству Дарије Дугине из аутомобила бомбе прошлог августа

Фото: Танјуг/АП

Руски истакнути прокремаљски блогер и ратни дописник Владлен Татарски убијен је у експлозији у кафићу у Санкт Петербургу у време када је држао јавну трибину о догађањима у Донбасу. У истој експлозији, како извештавају руски медији, рањено је најмање 15 људи.

Тас њуз је први известио о експлозији, након чега су друштвеним мрежама почели да круже више видео снимака који наводно приказују тренутак експлозије.

Локација је идентификована као кафић „Стрит бар” у историјском центру града на обали реке Неве, одмах преко пута познате зграде Адмиралитета.

Извор: ВКонтакте/RT

Док се узрок експлозије још увек истражује, први извештаји указују на то да је у кафићу постављена импровизована експлозивна направа.

Татарски је тамо одржавао неку врсту јавног „часа”, а с обзиром да је он позната „проруска” личност, чини се да је лично био мета.

Татарски је извештавао из Донбаса од 2014. када се придружио милицијама Донбаса након пуча на Мајдану у Кијеву. Од тада је у Русији постао познат као блогер и дописник који извештава о ситуацији у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Татарски је такође написао неколико књига.

Даље, у извештајима државних медија потврђено је да је „у близини бине у кафићу активирана подметнута бомба.

Редак напад у срцу другог по величини града у Русији има обележја политичког убиства, сличног убиству Дарије Дугине из аутомобила бомбе прошлог августа, у нападу који је можда био намењен њеном оцу Александру Дугину.

Експлозија у недељном кафићу могла би да буде још једна тајна операција украјинских партизана дубоко у Русији, након низа смелијих прекограничних терористичких инцидената, које су осудили Кремљ и председник Владимир Путин, обећавајући да ће ескалирати рат као одговор.

Непроверени извештаји кажу да је бомба можда била сакривена у поклону који је Татарском добио. У наредним данима званичници Кремља ће се вероватно директно позабавити убиством новинара и контроверзног политичког коментатора.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Печат, 2. 4. 2023)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading