Александар Вучић: Споразум о таблицама није временски ограничен, надам се да КБС неће ићи на север

„Коха“ је претходно пренела да влада тзв. Косова намерава да прошири присуство својих безбедносних снага (КБС) на целу територију КиМ, како се наводи у новој Стратегији одбране „Косова“

Александар Вучић (Фото: Јуроњуз)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се нада да привремене приштинске институције неће покушати да разместе јединице КБС на територији целе КиМ, укључујући и север.

„Ја не мислим да ће то лако да се догоди, јер би то значило да више не постоји ни један траг ниједног споразума, већ да они само желе ескалацију. Надам се да то неће покушати да ураде“, рекао је он.

Подсетимо, „Коха“ је претходно пренела да влада тзв. Косова намерава да прошири присуство својих безбедносних снага (КБС) на целу територију КиМ, како се наводи у новој Стратегији одбране „Косова“.

Министарство одбране тзв. Косова није дало никаква појашњења како да се поступа са садашњом забраном која важи за део КиМ, наводи „Коха“ и додаје да је НАТО у писаном одговору потврдио да се ништа није променило на том пољу, те да је за постављање КБС на север Косова потребна је претходна сагласност Кфора.

Вучић: Споразум о таблицама није временски ограничен

Вучић је одговарајући на питање новинара подсетио на изјаве портпарола Службе за спољне послове ЕУ Петра Стана да споразум око таблица на КиМ није временски ограничен.

„Зна наш народ да то нема везе са мном, већ са Куртијевим непоштовањем споразума. Имам проблем са реалношћу у којој неко дискриминише српски народ и не да Србима могућност да имају оно што је договорено. Портпарол Службе за спољне послове ЕУ Петар Стано потврђује моју реч и каже да је споразум око таблица временски неограничен“, рекао је Вучић.

Двери: Срби на КиМ препуштени сами себи, масовно пререгиструју возила

Иако су из Брисела поручили да споразум Београда и Приштине из 23. новембра око регистарских ознака на Ким нема постављени крајњи рок, нити датум истицања, возила са српским таблицама ових дана била су паљена, што је изазвало узнемиреност међу Србима у покрајини, нарочито јер је из Приштине раније најављено да 31. марта у поноћ истиче рок за пререгистрацију возила.

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је раније да Срби на северу „Косова“ не треба да очекују конфискацију возила због регистарских таблица.

Вучић: Рашић и Јеремић су урадили све за столицу „Косова“ у УН

Упитан да прокоментарише изјаве Ненада Рашића да је споразумом у Охриду де факто признао независност КиМ, и изјаве Вука Јеремића да је то само корак ка столици „Косова“ у УН, Вучић је одговорио да су управо Рашић и Јеремић „урадили све за столицу КиМ у УН.“

INTERVJU Nenad Rašić, ministar u Kurtijevoj Vladi: Sporazum koji je Vučić prihvatio je de facto priznanje Kosova

„Рашић и Јеремић су све урадили за столицу ‘Косова’ у УН. Ама баш све. Не заборавите, Јеремић је говорио да нам није потребан ни динар, ништа на КиМ, да ћемо све ми то да прихватимо. То је човек који им је дао питање за међународни суд правде, итд. Ништа то није ново“, рекао је Вучић.

„А Рашић је већ признао независно ‘Косово’; човек који се залаже за независно ‘Косово’ би волео да ја будем на његовој страни. Нажалост, ја нисам на његовој страни и никада нећу бити на страни оних који би да разграђују српску државу, и зато се никада нећу слагати са Јеремићем и Рашићем“, додао је Вучић.

Вучић: У понедељак ћу одговорити Милу

На питање да прокоментарише изјаве црногорског председника Мила Ђукановића да Отворени Балкан представља предворје Србије, Вучић је рекао да је данас изборна тишина, али да ће имати шта да одговори Ђукановићу у понедељак.

„Што се тиче господина Мила, данас је изборна тишина и данас нећу ништа говорити. Њему ћу одговорити у понедељак, а имаћу шта и да кажем, баш око кинеских кредита, и овом другом кандидату. Ја нисам Курти, Бећировић и остали да лицемерно држим придике и предавања Србији а да истовремено радим све оно што се Србији пребацује“, изјавио је Вучић.

Александар Вучић и Мило Ђукановић (Архивска фотографија: Влада Црне Горе)

Председник Србије Александар Вучић је присуствовао данас церемонији отварања деонице Нови Београд – Сурчин аутопута „Милош Велики“.

Деоница Нови Београд – Сурчин, дуга око осам километара, биће најбржа веза тог дела Београда, посебно Земуна, са ауто-путем Милош Велики.

Комерцијални уговор за деоницу Нови Београд – Сурчин потписан је са компанијом „Чајна комјуникејшнс констракшн компани“, а његова вредност је 70,5 милиона евра.

Има по три траке, разделни појас од пет метара, пешачке стазе ширине по два метра и банкине. На траси су изграђена и три моста, један мост-канал и један надвожњак.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 1. 4. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар