Демостат: Војна вежба Србије и Сједињених Америчких Држава

Према писању Демостата, одржавање војних вежби са западним партнерима може се читати и као јасан показатељ за који правац се Србија одлучила

Фото: Војска Србије

„Платинасти вук“ је назив војне вежбе коју ће Војска Србије ове године одржати са припадницима Војске САД. Биће то прва билатерална и мултилатерална вежба од почетка рата у Украјини. Одржавање војних вежби са западним партнерима „може се читати и као јасан показатељ за који правац се Србија одлучила“, пише Демостат

Војска Србије одржаће ове године војну вежбу „Платинасти вук“ са припадницима Војске САД и западним партнерима, пише Истраживачко-издавачки центар Демостат. Тиме ће бити прекинут мораторијум учешћа у билатералним и мултилатералним вежбама са свим партнерима, који је уведен након почетка рата у Украјини.

Војска Србије: Вежбе ни са НАТО, ни са ОДКБ

Србија је крајем фебруара 2022. године донела одлуку, полазећи од принципа војне неутралности, да Војска Србије до даљњег прекине све војне вежбе са страним партнерима, и са истока и са запада.

„Платинасти вук“ ће, како наводи Демостат, бити прва мултилатерална војна вежба од када је избио сукоб у Украјини.

Активирање међународних војних вежби 23. марта поменуо је и виши саветник америчког Стејт департмента Дерек Шоле, када је на Твитеру захвалио председнику Србије Александру Вучићу на конструктивном ангажману у Охриду, али и на „поновном ангажовању са САД у одбрамбеним војним вежбама“ уз натпис „#PlatinumWolf“.

Извор: Твитер/Демостат

Према писању Демостата, одржавање војних вежби са западним партнерима „може се читати и као јасан показатељ за који правац се Србија одлучила“. Показатељ ове тенденције био је и одлазак начелника Генералштаба Војске Србије Милана Мојсиловића почетком фебруара у Вашингтон, где се састао и са начелником Здруженог генералштаба Оружаних снага САД генералом Марком Милијем.

На састанцима је, како је тада саопштено, разговарано о актуелној безбедносној ситуацији у свету и изазовима у региону, као и о билатералној сарадњи Србије и САД.

Демостат подсећа и да ће ове године српски војници први пут учествовати у мултинационалној мисији која није под покровитељством Уједињених нација, на Синају у мисији Египта и Израела, уз учешће и модерирање САД.

С.Ћ./Демостат

Опрема: Стање ствари

(Време, 1. 4. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Gde su sada komentari? Lompar je interesantniji. Ostala mi je gorcina, verujem da nisam jedini.

    14
    4
  2. Ниси разумео. Ломпар је претходница.Његова теорија о латиници као српском контактном писму је глупост и смрт за ћирилицу. А са киме смо у контакту? Са Западом, са којим имамо војне вежбе.

    10
    3

Оставите коментар