Ентони Блинкен: Примена споразума отвара пут да преосталих пет чланица ЕУ призна Косово

Друга је ствар и за неко друго време признање Косова од стране званичног Београда, рекао амерички државни секретар

Ентони Блинкен (Фото: Бета/АП)

Имплементација споразума између Београда и Приштине отвара пут за признање Косова од стране пет земаља чланица Европске уније, сматра амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Блинкен је говорио пред одбором америчког сената.

Сенаторка Џин Шахин поставила је питање Блинкену у вези са тим што пет земаља чланица Европске уније не признају Косово, односно да ли улаже напоре у правцу тога да ове земље признају Косово, те да ли је увидео прогрес.

„То је свакако питање на ком радимо и даље ћемо да радимо, али такође мислим да нас овај споразум, ако се имплементира, заправо води ка признању од стране ових земаља“, рекао је Блинкен, говорећи о споразуму Косова и Србије око чијег су се анекса 18. марта у Охриду договорили српски председник и косовски премијер.

Са друге стране, када је Србија у питању, односно признање Косова од стране званичног Београда, Блинкен сматра да је то „друга ствар“, за „још неко време“.

Габријел Ескобар: Србија и Косово постигли правно обавезујући договор, фокусирање на потпис непотребно

„Али ако дође до нормализације односа, то би имало веома позитиван ефекат на свакодневне интеракције и мислим да ће временом доћи до тога“, казао је.

Сенаторка Шахин се сложила са наводима Блинкена и казала да би недавно постигнут споразум који, како каже, ублажава тензије, уједно помогао људима на Косову и у Србији да виде позитивне промене у својим животима.

Такође оцењује да овај споразум помера обе стране ка чланству у ЕУ.

Блинкен је додао да су Сједињене Државе веома укључене у овај процес.

„Разговарао сам и са премијером Аљбином Куртијем и председником Александром Вучићем у вези са тим, тако да мислим да је ово позитиван тренутак“, рекао је он.

Наслов и опрема: Стање ствари

(КоССев, 23. 3. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Надам се да ће и остали читаоци и коментатори схватити колику нам је огромну, немерљиву услугу госн. друг секретар Блинкен учинио овом изјавом да “имплементација споразума између Београда и Приштине отвара пут за признање Косова од стране пет земаља чланица Европске уније”.

    Толику услугу да је заслужио барем неки мањи орден, рецимо хероја социјалистичког рада са сребриним венцем. Јер ова изјава потпуно распршава смоквин лист одсуства потписа на охридском споразуму иза кога су се заклањали и Бокан, и Владика бачки Иринеј, и Патријарх, и целокупно чланство Српске Нападне Секте, и ини на истим позицијама чија имена не знам нити ме занимају.

    Шта ћемо сад, потписари?

    14

Оставите коментар