Скот Ритер: Према подацима ММФ – БРИКС надмашио Г7 по паритету куповне моћи

У наредним годинама БРИКС би требало да престигне Г7 и по стварном БДП-у, а не само по паритету куповне моћи, напомиње Скот Ритер, бивши обавештајни официр Корпуса маринаца САД

БРИКС је економска заједница Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике (Фото: Рафаел Енрике/Кистон прес ејџенси)

Група Г7 коју чине Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Уједињено Краљевство и САД, али и ЕУ као незванична чланица, остала је за петама БРИКС-у, сада економски јачој заједници Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике, показали су подаци ММФ-а, а открио је амерички обавештајац Скот Ритер позивајући се на анализу Ричарда Дијаса из Акорн макро консалтинга.

Дијас је, наиме, до тог, за многе изненађујућег открића, дошао након што је прегледао Базу података о светским економским изгледима Међународног монетарног фонда, а затим на основу ње спровео и компаративну анализу процента глобалног бруто друштвеног производа (БДП) према паритету куповне моћи (однос две валуте, у којем за одређени износ новца може купити исти производ у две земље које се пореде) ове две економске заједнице.

„Ово није била пројекција, већ констатација чињенице: БРИКС је био одговоран за 31,5 одсто глобалног БДП-а према паритету куповне моћи, док је Г7 обезбедио 30,7 одсто. Да буде горе за Г7, пројектовани трендови су показали да ће се јаз између два економска блока само повећавати у будућности“, наводи Ритер.

Карте су дакле измешале, а штихови отишли БРИКС-у. И то из неколико разлога. Први су последице пандемије корона вируса. Друго је то што је Г7 сам себе ударио у стомак санкционишући Русију, али и то што расте огорченост економском политиком код светских економија у развоју. И коначно,  на промену односа моћи утицали су и приоритети Г7 „укорењени у постколонијалној ароганцији“, пре него у жељи да се нацијама помогне да развију своје потенцијале.

Пепе Ескобар: Збогом Г20, добар дан БРИКС+

“Истина је да је економски утицај БРИКС-а и Г7 под великим утицајем економија Кине и САД. Али не могу се занемарити релативне економске путање других држава чланица ових економских форума. Док економски изгледи за већину земаља БРИКС-а указују на снажан раст у наредним годинама, земље Г7, великим делом због самонанете ране санкционисањем Русије, бележе спор напредак или, у случај Уједињеног краљевства, негативан раст. А мали су изгледи да се овај тренд преокрене”, тврди амерички обавештајац Скор Ритер позивајући се на податке аналитичара

Још један разлог за Дијасову тврдњу о надмоћности БРИКС-а у односу на конкуренцију, јесте то што се, док се чланство у Г7 не повећава, ова економска заједница шири. Пријаве за улазак у групу економија поднеле су и Аргентина и Иран, а интересовање да се придруже изразиле су и друге велике регионалне економске силе, попут Саудијске Арабије, Турске и Египта.

„Оно што потенцијално проширење чини још експлозивнијим јесте и недавно кинеско дипломатско достигнуће у нормализацији односа између Ирана и Саудијске Арабије“, истиче Ритер.

А на све ово, све су мањи изгледи да се настави глобална доминација америчког долара, а економски потенцијал трансевроазијске уније коју промовишу Русија и Кина, Г7 и БРИКС воде на још различитије путање.

Скот Ритер, бивши официр обавештајне службе морнаричке пешадије САД (Фото: НСПМ)

„У наредним годинама БРИКС би требало да престигне Г7 и по стварном БДП-у, а не само по паритету куповне моћи“, напомиње Скот Ритер, бивши обавештајни официр Корпуса маринаца САД.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 25. 3. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар