Дамјан Кнежевић и Дејан Петар Златановић оптужени за покушај насилног свргавања председника Србије

У оптужном предлогу тужилаштво је суду предложило да Дамјана К. осуди на казну од годину и по дана затвора, а Дејана З. на годину дана затвора

Дамњан Кнежевић; Дејан Петар Златановић (Фото: Немања Јовановић/Нова.рс, Milan Maricic/ATAImages)

Више јавно тужилаштво у Београду поднело је данас Вишем суду у Београду оптужни предлог против Дамјана К. (34) и Дејана З. (51) због сумње да су средином фебруара ове године позивали грађане Републике Србије на насилно свргавање председника Републике Србије. Окривљенима се на терет ставља продужено кривично дело Позивање на насилну промену уставног уређења у саизвршилаштву. У оптужном предлогу тужилаштво је суду предложило да Дамјана К. осуди на казну од годину и по дана затвора, а Дејана З. на годину дана затвора.

Такође је предложило суду да продужи притвор окривљенима да не би поновили кривично дело у кратком временском периоду. Постоји оправдана сумња да су Дамјан К. и Дејан З. од 12. до 15. фебруара 2023. године са умишљајем извршили кривично дело, тако што су у више наврата позивали грађане на насиље и нереде у циљу свргавања председника Републике Србије Александра Вучића са те функције, путем Телеграм канала „Народне патроле“ и Youtube канала „Србин.инфо“. Тако је 12. фебруара у емисији на Youtube каналу „Србин.инфо“ Дамјан К. рекао: И да кренемо у рушење како свих ових споразума, тако и режима Александра Вучића…“, пренео је Телеграф.

На питање Дејана З. да ли се режим Александра Вучића може променити мирним путем, Дамјан К. је одговорио: „… ја лично мислим да Александар Вучић неће пасти мирним путем“. Потом је Дамјан К. 14. фебруара на Телеграм каналу „Народне патроле“ у видео запису позвао да се силом свргне председник Републике речима:“Браћо и сестре, позвали смо вас на Сретење од 18 часова код Председништва, наш циљ је јасан да спречимо издају Космета и да кренемо у рушење издајничке власти…“ На непријављеном скупу против „француско-немачког плана“ испред споменика цару Николају Другом Романову у Београду, 15. фебруара током говора са постављене бине, Дамјан К. је позвао на нереде, насиље и свргавање речима: „ја немам другог избора, очекуј ме Вучићу“, „кунем вам се на много смо више спремни него на нереде“, „да се бојим да Александар Вучић неће пасти без инцидента…“ и другим.

Дејан З. је током свог обраћања окупљеним грађанима рекао: „Свима онима који хоће да издају, то је сада актуелно и данас, па ко се препозна – препозна, а стићи ће га то, ко потпише њега убише“, „ако нећемо да смо каменог срца, мора један огањ да ради, нема назад више“, „ово је почетак, кренули смо, они или ми…“ и друго. Након завршетка обраћања, осумњичени Дамњан К. и Дејан З. су се на челу окупљених грађана упутили ка улазу у зграду Председништва на Андрићевом венцу, силом оборили заштитну ограду, насилно ушли у двориште, али нису успели да уђу у зграду Председништва јер су их у намери спречили полицијски службеници.

Опрема: Стање ствари

(Телеграф/Нова.рс, 15. 3. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

  1. Da li je ovo moguce? Usli smo u sivu zonu povratka inform-biroa. A sloboda govora? Zar su ove emisije dokaz za tuzioca da na ovaj nacin kvalifikuje “krivicno delo”. Bog neka nam je u pomoci.

    13
  2. A kada AV krsi Ustav i zakone,kada pitkrada na izborima,kada sroske junake koji se bore potiv fasizma nazuva fasistima itd,itd u zajedni sa njm kamarila bezboznika onda nista!?? Sliboda za Dejana i Mladena,zakon da bude isti za sve!

    19
  3. Да ли постоји неки суд ван земље коме се треба обратити. Ово је ван памети и само показује страх власти јер раде оно што не смеју радити?

  4. Damjan Knezevic, je ostao zabelezen u crne knjige od ranije. Hrabro je protestvovao protiv vaccination I obaveznih propusnica. O posledicama vaccination ,obolelim I umrlih, to znamo. To je borac I iskreni rodoljub. Dejan Zlatanovic, novinar uhapsen za istinu. Kakve pretnje? Ponosna sam sto pripadam narodu kao Damjan I Dejan,to je onaj srpski gen prkos.

  5. podrška ovim ljudima i sloboda govora

Оставите коментар