Кристофер Хил: Србија мора да реши питање Косова – ултимативно!

Ултимативно, Србија мора да има јаке политике и реши питање Косова, што је веома тешко, поручио амерички амбасадор у Србији

Кристофер Хил (Фото: Јадранка Илић/Танјуг)

Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил изјавио је да је битно да се сви сложе око тога да Заједница српских општина мора да се формира, тим пре јер је предвиђена споразумом од пре 10 година.

Хил је, на панелу „Будућност ЕУ и Западног Балкана“ на Копаоник бизнис форуму, указао да је то веома дуг период, истичући да споразуми морају да се поштују.

„Други разлог је тај што не морате да будете историчар или антрополог да знате да Срби живе на Косову вековима и имају право да одлучују о својој будућности. То је тест власти у Приштини да схвате шта мора да се реши да би испунили европске стандарде. Веома је важно да влада у Београду помогне Србима да буду успешни као заједница. Оптимиста сам да то може да се деси“, рекао је Хил.

Кристофер Хил: Реално да се ЗСО формира до лета, а француско-немачки предлог до краја године

Амерички амбасадор је оценио да је ЕУ најбоља ствар која се догодила Европи у последњих неколико векова.

„Постоје тешкоће, али треба се фокусирати на циљ. ЕУ је одговорна за решавање проблема и ван ЕУ. Често се замарамо говорећи о бирократији, али сви у Европи треба да теже чланству“, рекао је Хил.

Према његовим речима, Србија ће пре или касније постати чланица, чим испуни све потребно.

Хил је напоменуо да су поглавља и кластери тешки за разумевање, али и да ствари морају да се дешавају, а да је владавина права апсолутни услов за то.

„Јаке институције – покажите ми јаке институције и имаћете мање корупције и обрнуто. Ултимативно, Србија мора да има јаке политике и реши питање Косова, што је веома тешко“, рекао је Хил.

Александар Живковић: Кад је (Вучићу) тешко – онда Хил!

Он је навео да је присуствовао панелу на Копаонику посвећеном покојном премијеру Зорану Ђинђићу, додајући да је међу учесницима видео велику тугу код свих који су причали о њему.

„Слушали смо у документарном филму шта је причао о аспирацијама ка ЕУ. Мора да се крене напред, прошлост је прошлост. Не треба да се разговара само о проблемима, већ и о могућностима“, казао је амерички амбасадор, пренео је Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 6. 3. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

6 replies

 1. Србија је окупирана ако дозвољава овакво понашање америчког амбасадора.

  18
  2
 2. Ултимативно, овај скот мора да лети одавде.

  21
  2
 3. @Sara

  “Србија је окупирана ако дозвољава овакво понашање америчког амбасадора.”

  Без увреде, али није ми јасно чему се чудите и шта ће кондиционал у Вашој реченици (ако дозвољава). Србија је реално окупирана после 5. октобра, а све оно што видимо у јавности након тога, у свим сегментима и појавним облицима (привреда, образовање, култура, политика, војска, црква, итд.) само су логичне последице те и такве окупације.

  Питање је, кад то схватимо и прихватимо као тренутну реалност, како се из такве ситуације извући.

  13
  2
 4. Немојмо се узрујавати због једне речи, мислим на термин “ултимативно”.

  К.Хил, својевремено помоћник злочинца и сарадника шиптарских терориста, Ричарда Холбрука, а сада колонијални газда у амбасадорској одежди је оригинално рекао следеће:
  Ultimately, Serbia must resolve the Kosovo issue. Sooner or later, Serbia will become a member of the EU, and I hope that one day it will be part of NATO….

  Ова прва реченица се преводи као: На крају (крајева), Србија ће морати да разреши питање Косова”.

  Дакле, овде се не ради ни о каквом ултиматуму. Ултиматуме је постављала Аустро-Угарска, па знамо како је прошла. јАмерика то ради много успешније јер ради перфидније мада не мање злочиначки кад затреба.

  Кључна реч је “мораће”, то јест “мора”. И ту је К.Хилл у праву — Србија мора да разреши питање Косова. Подразмева он и како.

  То питање се (раз)решава одговором, а одговор је “НЕ!”, Срби и Србија неће сами себи срце ишчупати нити косовски свети завет погазити. Тако нам Васкрсли Господ помогао!

  22
 5. @Don Quixote

  Хвала што сте се потрудили да нађете Хилову изјаву у оригиналу, што је мене првобитно мрзело. Апсолутно сте у праву што се тиче смисла Хилове изјаве, јер је онај који је то првобитно превео на српски превео лоше из незнања или намерно тенденциозно, а и једно и друго је могуће, а други онда тако пренели не трудећи се да провере.

  Цела вест на енглеском се може пронаћи овде: https://www.kosovo-online.com/en/news/politics/hill-community-serb-majority-municipalities-must-be-formed-10-years-too-long-6-3-2023, и ово је верзија која је (траљаво) преведена на српски. Као извор се наводе Танјуг и РТС, без линка.

  “Ultimately, Serbia has to have strong policies and solve the Kosovo issue, which is very hard, Hill said”.

  На спрском “На крају, Србија мора да има чврсту политику (у смислу плана, програма, позиције, не у смислу партијске парламентарне политике — МЕ) и реши питање Косова, што је веома тешко.

  Слажемо се 100% са г. амбасадором да Србија мора да има чврст програм да реши питање Косова, само што се њему неће свидети наше решење. Али tough luck, што би се рекло у његовој домовини. Када би имао довољно самосвести да схвати да је незвани гост, лакше би проводио своје пензионерске дане. Проблем је у томе што је самосвест нешто чега има најмање у политичком животу запада, а понајвише САД.

  11
 6. Кад год видим овог каубоја, кренем да тражим пиштољ.

Оставите коментар