Марија Захарова: Русија дубоко забринута због навода о умешаности Србије у продају оружја Украјини

Претходно су се у руским медијима и на Телеграму појавили наводи да је Србија преко Турске и Словачке тајно испоручила Украјини 3.500 ракета за ракетне системе „Град“

Марија Захарова (Фото: Снимак екрана)

Москва је дубоко забринута због навода о умешаности Србије у продају оружја Украјини, изјавила је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Пажљиво пратимо ову причу, обратили смо пажњу на недавну расправу о тој теми у Скупштини Србије. Информација које кружи, наравно, изазива нашу најдубљу забринутост“, навела је Захарова у коментару објављеном на сајту Министарства.

Захарова је навела да је то „исувише озбиљно питање“, и са становишта руско-српских односа, и додала да је „неопходно ослонити се на чињенице“, преноси руска агенција РИА Новости.

Kako su rakete iz Srbije završile u Ukrajini

Претходно су се у руским медијима и на Телеграм каналима појавили наводи да је Србија преко Турске и Словачке тајно испоручила Украјини 3.500 ракета за ракетне системе „Град“.

Руски портал „mash.ru објавио је недавно да је Украјини испоручено 3.500 ракета „М21“ од 122 мм српске компаније Крушик. Портал је објавио да је ракете од Крушика наручила канадска фирма „JNJ Export Import“,, и да су сандуци одлетели из Србије у Турску, где се транзитом бавила једна турска фирма преко које је товар отишао у Словачку, а затим у Украјину.

Компанија Крушик је ове недеље саопштила да ни на који начин није повезана са продајом ракета крајњем кориснику из Украјине.

Извор: Index.hr

Министар одбране Србије Милош Вучевић негирао је у понедељак да Србија извози оружје у Украјину.

„Да ли приватне компаније купују на трећим тржиштима и продају компанијама у неким другим државама, то није питање за Србију, то је међународна трговина. За нас то може да буде интересантно обавештајно, у смислу информација, а не законске обавезне или регулативе“, казао је Вучевић у Скупштини Србије, на питање посланика опозиције о том случају.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 2. 3. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

 1. https://t.me/warfakes/12178
  Захарова испала смешна. Kao и увек. Није ни чудо да је другарица са гљивицом. Тако је то увек са другарицом Гљивице Пачића и сличним партизанима као онај мали Гајић, **** **** **** **** *** **** **** **** **** **** ***.
  Фейк: Сербия через посредников поставила Украине партию боеприпасов, сообщают некоторые телеграм-каналы.

  Правда: Белград не поставляет вооружение Киеву, а история, которая вызвала шумиху, была сфабрикована на основе непроверенной информации. Скандал вокруг поставок – фейк, родившийся из-за погони ряда изданий за хайпом.

  В частности, каналы заподозрили Сербию в поддержке ВСУ на основании сопроводительных документов к партии 122-мм ракет М-21 для РЗСО «Град» и фотографий склада с ними в Братиславе, которые попали в сеть. В материалах утверждалось, что боеприпасы были изготовлены на сербском предприятии Krušik, а затем через Словакию оказались в руках ВСУ.

  Но журналисты не заметили важную деталь. В самой документации сказано, что снаряды закупила канадская компания через турецкого посредника Arca Savunma Sanayi Ticaret. По договору, снаряды предназначались исключительно для турецкого ВПК. Тем не менее, покупатель отгрузил партию в Словакию, где ее приобрел подрядчик Пентагона – компания Global Ordnance Trading Inc, на что обратил внимание телеграм-канал «Рыбарь». Компания работает с Укроборонпромом с 2021 года.

  В распространении фейка ресурсы допустили ряд одинаковых оплошностей. Во-первых, фотографии боеприпасов были взяты из сети, которые ранее уже фигурировали в прессе. Например, тут и тут. Во-вторых, текст самих публикаций был очень схож на разных ресурсах. В третьих, многие из площадок допустили ошибку в имени министра обороны Сербии. Во многих материалах он обозначен как «министр Вукович», тогда как в реальности его зовут Милош Вучевич. Кроме того, в украинском документе на партию, боеприпасы не соответствуют номерам изделий, которые производит Krušik.

  Министр не делал заявлений о том, что Сербия поставляет оружие ВСУ, а наоборот подчеркнул, что Белград не будет поставлять оружие участникам конфликта на Украине. Однако журналисты вырвали его слова из общего контекста для создания нужной подачи. Сам производитель также опроверг, что поставляет оружие Киеву.

  5
  2

Оставите коментар