Марко Пејковић: Вучић извршио финални акт своје велеиздаје и нанео Србији немерљиву штету

Александар Вучић је у Бриселу de iure признао шиптарско „Косово“ за државу. Небитно што није потписао

Александар Вучић, Жозеп Борељ, Мирослав Лајчак и Аљбин Курти у Бриселу (Извор: Инстаграм А. Вучића)

Дејан Мировић је добро подсетио све који су полагали предмет Међународно јавно право на неком од факултета (или просто читали уџбеник из тог предмета).

АВ је у Бриселу de iure признао шиптарско „Косово“ за државу. Небитно што није потписао. Изјава шефа државе, премијера или министра спољних послова (а АВ је шеф државе) да ће поштовати „то и то“, обавезује једнако као и потпис (Норвешка је само због изјаве свог министра спољних послова изгубила читав Гренланд који је припао Данској 1933).

Дакле, ако је АВ рекао да ће Србија поштовати француско-немачки предлог уговора, то је исто као да је ставио потпис.

Жозеп Борељ: Вучић и Курти се договорили да нису потребни нови разговори у вези са предлогом ЕУ

De iure признање је када некој новој држави признате једнака права као и својој држави или било којој другој држави коју одавно признајете. Ако у француско-немачком споразуму пише да ће Србија поштовати територијални интегритет „Косова“ и да ће са њим развијати добросуседске односе на основу ЈЕДНАКИХ ПРАВА, онда је то уџбеничко de iure признање.

АВ је на овај начин извршио финални акт своје велеиздаје (небитно да ли ће потписати ишта у будућности) и нанео Србији већ сада немерљиву штету. Не знам како ће се она исправити, осим чудом Божијим или да у свету буде неки хаос толико велики па да се цео систем међународних односа сруши и онда крене све из почетка. Али, бојим се да је у овим координатама Србија као држава признала сецесију и отимачину своје најсветије територије (и то финално de iure и неопозиво, ово до сада је било можда de facto и опозиво).

Текст европског предлога споразума за нормализацију односа Београда и Приштине

Нека је Бог, пре свега, у помоћи оном делу српског народа и Српске Православне Цркве који се нису сагласили са овим велеиздајничким актом. Нити ће се икада сагласити.

НЕ У МОЈЕ ИМЕ!

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук профил Марка Пејковића)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

4 replies

 1. Адвокат Горан Ђорђевић оценио је да је суштински циљ такозваног француско-немачког споразума да земље ЕУ које још нису признале „Косово“ то прихвате, како би тзв. Косово ушло у поједине међународне организације и у НАТО. „Јасно је да наведени предлог не подразумева закључивање уговора између Србије и тзв. Косова, али то није ни неопходно – довољна је једнострана изјава представника Србије.“
  „Сходно одредбама Бечке конвенције о уговорном праву из 1969. године, то су: председник државе, председник владе или министар иностраних послова. Наиме, и теорија и пракса, као и извори међународног права јасно указују да једнострани акти наведених државних представника представљају акте државе, који у међународноправном промету производе правне последице“, навео је он. Према његовим речима, „сваки једнострани акт у међународном праву изазива одређене последице. Те последице су одређене као међународноправне последице, што јасно указује да последице (поред садржине и циља) опредељују карактер једностраног акта као правног акта. То произлази из кодификованих извора међународног права, судске праксе, Статута Међународног суда правде, као и из правнотеоријске мисли.

  (https://www.pecat.co.rs/2023/02/dr-goran-djordjevic-neka-se-spremi-republika-srpska/)

  11
  1
 2. Није то баш тако. Да парафразирам Бећковића: ако није битан потпис, зашто га траже? Нисам правник, али неће бити да се споразуми не ратификују у скупштини. На крају крајева, НАТО се ширио и после обећања да неће. Значи, суштина је да Вучић одговара за кршење закона. Он је нама дужан, а на шта се обавезао Америци, то нама није од значаја.
  Косово је Србија, Вучић ** *****!

  16
  5
 3. @ 1 Нисте у праву. Изјава се рачуна да важи само ако је дата јавно или ако се стране не споре око записника са приватног састанка на ком је то обећано. Вучић је јавно обећао да ће поштовати садржину фра-нем уговора (оставио је само имплементацију отвореном што је небитно). Горбачов је наводно обећање добио на приватном састанку са Западњацима, али о томе не постоји никакав записник, а и да постоји, тешко да би се стране са тих састанака данас сагласиле о валидности записника. Вучић нас је просто урнисао по овом питању.

  4
  1
 4. По принципу “држ’те вука, док лисице месо једу”, Вучић замлаћује јавност полуистинама, које су много опасније од најгнуснијих лажи, а он континуирано ради на растурању сопствене државе и гура нацију у свеопшту пропаст, и материјалну и духовну. Свој прљави посао он чак и не ради тајно. Захваљујући својим телалима који урнебесно лупају у бубњеве са свих ТВ и насловних страна дневних листова доказујући да црно није црно већ бело, да се нама то само чини да је црно, код својих замлаћених присталица и идолопоклоника, као и код народа опијеног и затуцаног најприземнијом турбо-кич Пинк “културом”, ствара утисак да се “бори као лав” за Србију.
  Шта је нормалном човеку, са макар два разреда основне школе, још потребно па да схвати да је Вучић ПРИХВАТИО Ф-Н споразум ? То је и сам изјавио, а то су и сви високи апаратчици ЕУ децидно изјавили. Сва суштина је у томе. Прихватио је нешто што је дијаметрално супротно ЖИВОТНИМ интересима српског народа, против Устава, против закона, против свих државних и националних интереса.
  То ништа не значи, кажу, опет, његови идолопоклоници, јер није ништа потписао ! Подсетио бих те обожаваоце његовог лика и дела, све оне који тврде да нисмо имали већег политичког генија од њега, да се “во веже за рогове а човек за реч”. Код нас може да прође свака лаж и свако бесмислено обећање, али ће “мало теже” да прође у међународним односима, и то на највишем државничком нивоу.
  Потпис ће доћи на крају. А до тада ћемо имплементацијом нареченог споразума, која је прихваћена и договорена, ући у Врзино коло из којег нас ни потоп неће извући.
  Онда ће Вучић, попут Горбачова, довести атмосферу до усијања, а он се склонити “на одмор” на неколико дана, негде, у неку недођију. Нешто народа ће изаћи на улице, неки најратоборнији покушаће пуч, а испашће само “пућ”! И онда ће се Вучић славодобитно вратити, биће дочекан као месија, даће оставку и чекаће УСА-ЕУ-НАТО Нобела! Тако се то ради.

  7
  2

Оставите коментар